Wat is een Schuimbetonvloer?

Een schuimbetonvloer is een laag schuimbeton met daarover een gevlinderde betonvloer. schuimbeton is een vloeibaar mortel dat bestaat uit: cement (eventueel verschillende soorten), fijn zand, water, schuimmiddel en soms eventuele vulmiddelen (poederkoolvliegas – steenmeel).

Een Schuimbetonvloer is duurzaam, licht, goedkoop, gaat lang mee en is makkelijk aan te brengen. Door de jaren heen is schuimbeton flink ontwikkeld tot het product dat het nu is. Met nieuwe technieken, betere en kleinere pompen, en het ontwikkelen van chemische en biologische schuimvormers blijft schuimbeton continue in ontwikkeling.

Schuimbeton wordt voor diverse doeleinden ingezet, zoals:

 1. Isolatiemiddel
 2. Gewichtsbesparende uitvullaag
 3. Vulling van vervallen leidingen en rioleringen
 4. Opvulmateriaal van kruipruimten
 5. Vulling rondom zwembaden.
 6. Vulling achter damwanden
 7. Alternatief voor heien

Lees ook: visgraat laminaat

Welke eindvloer er op het schuimbeton komt te liggen, bepaalt u zelf. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een woonbetonvloer. Dit is een betonvloer waarop u direct kunt wonen. Bent u niet zo’n fan van de betonlook dan kiest u voor een andere eindvloer. Bijvoorbeeld hout, laminaat, PVC, tegels, tapijt of een PU-vloer.

Het is wel zo dat als u niet voor woonbeton kiest er eerst nog een dekvloer van (bijvoorbeeld) anhydriet op het schuimbeton moet worden gestort. Op deze vlakke tussenvloer leggen we vervolgens de door u gewenste eindvloer.

Het product schuimbeton

Schuimbeton is een erg veelzijdig, lichtgewicht en goedkoop isolatiemiddel dat bestaat uit onder meer cement, zand, water en schuim. Doordat het tijdens het storten erg vloeibaar is, is het een zelf-nivellerend product. Dit betekent dat schuimbeton zichzelf redelijk uit en hoeft niet verdicht of afgewerkt te worden. Het bereikt ook gemakkelijk alle gaten en kieren, en zo kunnen we moeilijk bereikbare plekken als een kruipruimte gemakkelijk opvullen. Schuimbeton is snel weer beloopbaar: vaak al na 48 uur.

Schuimbeton wordt veel gebruikt bij de renovatie van woningen en gebouwen. Het is ideaal voor het opvullen van kruipruimtes en heeft bovendien als voordeel dat het direct een isolatievloer is. Hierop kan vervolgens eenvoudig vloerverwarming en een mooie dekvloer worden aangebracht. Schuimbeton, met een dikte van 35 cm, levert een Rc-waarde van 3,5 m2K/W. U hoeft dus geen extra maatregelen te nemen (en dus ook geen extra kosten te maken) voor het isoleren van uw vloer.

Het volumieke gewicht van schuimbetonvloer ligt tussen de 400 en 1.680 kg/m³ en wordt bepaald door de hoeveelheid in te brengen schuim en lucht. Het materiaal is eenvoudig te verwerken en zeer goed recyclebaar. Uiteindelijk bepalen de specifieke isolatie-eisen, wensen en constructieve mogelijkheden het volume gewicht van het toe te passen schuimbeton. De water-indringing is bij schuimbeton nagenoeg nul omdat de belletjes geen doorlopend stelsel vormen. Hierdoor is schuimbetonvloer ook vrijwel ongevoelig voor vorst en krimp. Gebruik stucloper om je nieuwe vloer te beschermen tijdens de verbouwing.

Het product schuimbeton blijft voortdurend in ontwikkeling. In onze kennisbank over schuimbeton geven wij u een uitgebreider antwoord op de vraag: ‘wat is schuimbeton’?

Schuimbetonvloer

Schuimbetonvloer

Een dwarsdoorsnede van de schuimbetonvloer. Isoleer uw woning met schuimbeton, en werk de vloer af met een stoere woonbetonvloer.

Meer informatie

De schuimbetonvloer en anhydriet

Als u kiest voor een woonbetonvloer als eindvloer kan deze direct op het schuimbeton worden aangebracht – eventueel met vloerverwarming. Maar als u een andere eindvloer op het schuimbeton wilt hebben, moet er eerst een dekvloer van (meestal) anhydriet over het schuimbeton worden aangebracht. Een anhydrietvloer is een hele vlakke dekvloer waarop elke mogelijke eindvloer geplaatst kan worden. Hout, laminaat, PVC, tegels, tapijt, PU…noem het maar op. Anhydriet heeft ook een hele goede warmte-afgifte, waardoor het weer goed combineert met vloerverwarming. In enkele gevallen raden we aan voor een andere dekvloer te kiezen: zandcement voor in vochtige ruimtes en magnesiet voor vloerconstructies die weinig gewicht mogen dragen.

Duurzaamheid

Schuimbeton is een erg duurzaam product. Het bestaat uit goedkope en milieuvriendelijke elementen als water, zand en lucht. Bovendien gaat het erg lang mee, en is het volledig recyclebaar. Als u echt duurzaam gaat bouwen kijk dan eens naar de Kompozyt Floor. Dit is een zeer energiezuinige vloer, die perfect te combineren is met vloerverwarming. Zeker omdat Nederland op de lange termijn van het gas gaat, is de Kompozyt Floor een goede investering voor de toekomst. Meer informatie over de Kompozyt Floor.

Toepassingen van schuimbeton

Schuimbeton kan op verschillende manieren toegepast worden.

 1. Gewichtsbesparende uitvullaag: we gebruiken schuimbeton in de eerste plaats vaak voor het uitvullen van vloeren. Er kan een aanzienlijke gewichtsbesparing worden gerealiseerd ten opzichte van andere materialen door het lage gewicht van een schuimbetonvloer.
 2. Isolatiemiddel: bij nieuwbouw wordt schuimbeton vaak gebruikt in plaats van piepschuim of Argex korrels.
 3. Vulling van vervallen leidingen en rioleringen: wanneer het verwijderen van leidingen en rioleringen problematisch is, is het vullen met schuimbeton met een gewicht van 1.200 kg/m³ een veel gebruikt alternatief
 4. Opvulmateriaal van kruipruimten: bij renovatie ter vervanging van verrotte of door schimmel aangetaste houten vloeren. We verwijderen hierbij de gehele houten constructie. Eerst wordt er plastic aangebracht op de vloer van de kruipruimte en tegen de wanden. Vervolgens brengen we het schuimbeton met een gewicht van 600 kg/m³ aan.
 5. Vulling rondom zwembaden: vanaf ongeveer 40 cm onder de grondoppervlakte is de grondtemperatuur nooit warmer dan 10° C, zelfs niet bij een hittegolf. Dit betekent dat het bad afkoelt langs de bodem en de wanden. Om deze afkoeling te voorkomen moet men het zwembad isoleren. Door zijn isolerende eigenschappen is schuimbeton hier een beter alternatief voor dan zand.
 6. Vulling achter damwanden: schuimbeton biedt geweldige mogelijkheden om de horizontale druk van grond en/of water op damwandconstructies voor een groot deel te verminderen.
 7. Alternatief voor heien: wanneer er, vanwege de bodemgesteldheid, geheid zou moeten worden is het alternatief funderen op schuimbeton het onderzoeken waard. Deze toepassing zien we vooral bij de aanbouw van bestaande woningen en de aanleg van wegen in veenachtige gebieden.

De voordelen van schuimbeton

 • Goede isolerende werking
 • Licht, maar toch sterk
 • Bestand tegen vorst, dooi en krimp
 • Geen last van vocht, tocht, schimmel en stank
 • Loopt vanzelf waterpas
 • Volledig recyclebaar
 • Energiebesparend
 • Goedkoop
 • Lange levensduur
 • Snel beloopbaar

Contact en meer informatie

Heeft u vragen over een van onze producten, of wilt u vrijblijvend een offerte aanvragen? Ga naar ons contactformulier en laat uw vraag achter.

Als u van onze diensten gebruik gaat maken, dan krijgt u een coördinator die samen met u op zoek gaat naar de beste opties voor uw situatie. Ook zal onze coördinator al uw vragen beantwoorden en het totale project voor u begeleiden.

Plaats een reactie