Heeft kruipruimte isoleren zin?

WAAR BEGINNEN MET ISOLEREN?

De kruipruimte is een ondiepe ruimte onder de vloer van de begane grond die in de ideale situatie tussen de 40 en de 80 cm hoog is. Maar er zijn ook kruipruimtes van slechts 10 cm hoog of met bijvoorbeeld 35 cm ruimte tussen de grond en de onderkant vloer.

Het is niet gezegd dat de kruipruimte onder uw woning een doorlopende ruimte is. Voordat u kunt gaan isoleren is het nodig om te weten of er een onderverdeling is in de ruimte van de kruipruimte. Het kan zijn dat de kruipruimte opgedeeld is in vakken. In dat geval zult u elke ruimte afzonderlijk moeten isoleren.

HEEFT HET ISOLEREN VAN DE KRUIPRUIMTE ZIN?

Het aanbrengen van isolatie in de kruipruimte heeft zes voordelen ⇒

 1. De isolatie houdt de koude en vochtige lucht uit de kruipruimte tegen
 2. De warmte blijft beter in de woning hangen waardoor het binnenklimaat van de woning aangenamer wordt
 3. Geen tocht over de vloer en daardoor geen koude voeten
 4. Doordat er minder warmteverlies is hoeft de cv-ketel of warmtepomp minder hard te werken
 5. Een lagere energierekening door vermindering verbruik
 6. De huisstofmijt zal minder kans maken

BINNENKLIMAAT VAN DE WONING

Door kruipruimte isolatie blijft de warmte beter in de woning hangen. Ongeveer 20% van de warmte die in een huis gestopt wordt, gaat verloren als de kruipruimte niet geïsoleerd is. Door de kruipruimte te isoleren krijgt optrekkend vocht vanuit de bodem geen kans. Hierdoor voelt de vloer warmer aan en is er geen tocht meer over de vloer. Ook koude voeten behoren dan tot het verleden.

WARMTEVERLIES BEPERKEN

Door kruipruimte isolatie wordt het warmteverlies in de woning beperkt.  Minder warmteverlies betekent meer warmte die in de woning blijft hangen en dus is minder aanvoer van nieuwe warmte nodig. De cv-ketel of warmtepomp hoeft minder energie te produceren waardoor het energieverbruik lager is. Dit resulteert in een lagere energierekening.

HUISSTOFMIJT EN KRUIPRUIMTE ISOLATIE

Huisstofmijt voelt zich prettig in een wat kouder en vochtiger klimaat. Door kruipruimte isolatie toe te passen is de vloer niet langer een geschikte plek voor de huisstofmijt. Deze zal dan ook niet overleven bij een goed geïsoleerde vloer.

 

VERSCHIL TUSSEN BODEMISOLATIE EN VLOERISOLATIE

Kruipruimte isolatie wordt ook vloerisolatie genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat de isolatie wordt aangebracht tegen de bovenkant van de kruipruimte oftewel de onderkant van de vloer. De koude en vocht die vanuit de bodem optrekken raken als eerste de isolatielaag en zullen niet door kunnen trekken in de vloer.

Bij bodemisolatie is op de grond of op de aarde de isolerende laag toegepast. Tussen de isolatie en de onderkant van de vloer is sprake van een luchtlaag. Deze lucht is koud en zal de koude doorgeven aan de onderkant van de vloer, waar dus geen isolatiemateriaal tegenaan zit. Bij bodemisolatie zal de onderkant van de vloer nog steeds koud blijven. Hierdoor is bodemisolatie minder effectief dan vloerisolatie.

 

SOORTEN KRUIPRUIMTE ISOLATIE

Kan vloerverwarming mer schuimbeton?

Er is een grote verscheidenheid aan materialen die toegepast kunnen worden als kruipruimte  isolatie. Een opsomming van een aantal mogelijkheden:

 • • vlas
 • • thermokussens
 • • EPS
 • • PIR
 • • XPS
 • schuimbeton
 • • glaswol
 • • steenwol

Elk materiaal heeft zijn of haar eigen isolatiewaarde. Wij adviseren om een zo hoog mogelijke isolatiewaarden toe te passen om op die manier een zo goed mogelijke isolatie te krijgen.

AANBRENGEN KRUIPRUIMTE ISOLATIE

Bij het aanbrengen van kruipruimte isolatie zijn er 3 situaties denkbaar:

 1. De kruipruimte heeft een houten vloer
 2. De kruipruimte heeft een betonvloer
 3. De kruipruimte is zo vochtig dat er (regelmatig) water in staat

HOUTEN BALKEN VLOER

Houten vloer in goede staat

Heeft uw woning een houten vloer, is de kruipruimte goed toegankelijk en is de vloer nog in goede staat, dan kunt u ervoor kiezen zelf de isolatie aan te brengen. Een houten vloer heeft balken aan de onderkant. Tussen deze balken kan vrij eenvoudig isolatiemateriaal aangebracht worden. Isolatiemateriaal wat hier goed kan worden toegepast is bijvoorbeeld glaswol, steenwol of minerale wol. Dit materiaal is makkelijk te verwerken, is eenvoudig op maat te maken en kan tussen de balken geklemd worden.

Houten vloer vervangen door beton

Heeft u een houten vloer en een wat vochtige kruipruimte dan bestaat de kans dat de vloer is gaan rotten. Dit is zeker belangrijk om na te kijken voordat u isolatiemateriaal aan gaat brengen. Als blijkt dat de vloerdelen en balken zijn doorgerot of aan het rotten zijn, dan is het raadzaam om de gehele vloer te vervangen door een nieuwe vloer.

Een goede oplossing is dan het aanbrengen van schuimbeton. Dit heeft een goede isolerende werking en is makkelijk toepasbaar. Op het schuimbeton kan vloerverwarming worden aangebracht en een gietvloer als afwerkvloer. U heeft dan een vloer die toekomstbestendig is en goeie isolerende eigenschappen bezit.

Houten vloer en niet-toegankelijke kruipruimte

Heeft u een houten ondervloer en kunt u de kruipruimte niet van onderaf bereiken, dan is het mogelijk om deze vloer toch te isoleren. U kunt er dan voor kiezen om elke meter een plank weg te halen. Vervolgens legt u folie op de bodem van de kruipruimte zodat het isolatiemateriaal schoon blijft.  Dan brengt u het isolatiemateriaal tussen de vloerplanken aan waarna de vloer weer dichtgelegd kan worden.

U kunt er ook voor kiezen om de vloer volledig weg te halen en een compleet nieuwe vloer te leggen. Dit is ook afhankelijk van de staat van de ondervloer want in het geval van een rotte ondervloer adviseren wij u sowieso om een volledig nieuwe vloer aan te brengen.

SCHUIMBETON KRUIPRUIMTE

Heeft u een betonvloer dan kunt u isolatiemateriaal tegen de onderkant van deze vloer aanbrengen. Welk materiaal u hiervoor kiest is afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde en eventueel beschikbare ruimte.

Bij een betonvloer is het niet mogelijk om materiaal te klemmen, omdat een betonvloer geen balken heeft. In dit geval is het beter om het isolatiemateriaal te lijmen of te ankeren. Geschikt isolatiemateriaal is dan materiaal dat bestaat uit platen zoals EPS, PIR, of XPS.

VOCHTIGE KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Bij een zeer vochtige kruipruimte, dat wil zeggen dat er een laagje water in de kruipruimte staat, kunt u het beste de kruipruimte isoleren met isolatiechips. Isolatiechips zijn vochtbestendige vlokken – of chips – van polystyreen. Polystyreen is bij veel mensen bekend onder de naam piepschuim. Deze isolatiechips blijven drijven op het water waardoor er een afgesloten laag ontstaat. Zij houden het vocht tegen en voorkomen dat de onderkant van de vloer in aanraking komt met water. Uiteraard is het nog beter om te zorgen dat er helemaal geen water meer in de kruipruimte kan komen maar dat kan niet in alle gevallen vermeden worden.

 

kruipruimte-isoleren

KRUIPRUIMTE ISOLATIE EN VLOERVERWARMING

Heeft u een betonnen vloer en gaat u de kruipruimte isoleren dan zal de vloer minder koud aanvoelen. Alleen, deze isolatie is niet voldoende om geen koude vloer in uw woning te hebben. Wilt u een comfortabele woning en een harde afwerkvloer, bijvoorbeeld een plavuizenvloer, gietvloer of betonlookvloer, dan is het noodzakelijk om vloerverwarming aan te brengen. Want ondanks de vloerisolatie zal de vloer te koud zijn een aangenaam binnenklimaat te creëren. In dat geval adviseren wij u de kruipruimte te isoleren met schuimbeton. Op het schuimbeton kan dan de vloerverwarming aangebracht worden en daar overheen komt dan de afwerkvloer.

 

vloerverwarming-scaled

PROBLEMEN BIJ KRUIPRUIMTE ISOLATIE

Te lage kruipruimte

Uw kruipruimte is droog en u wilt bij voorkeur de kruipruimte aan de onderkant van de vloer isoleren maar u heeft onvoldoende ruimte om te kunnen manoeuvreren. In dat geval zou u de kruipruimte uit kunnen laten graven tot u de gewenste ruimte heeft om isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aan te brengen of op de bodem van de kruipruimte als bodemisolatie.

 

Kruipruimte niet toegankelijk

Heeft u wel een kruipruimte maar is deze niet toegankelijk, dan kunt u zelf een luik maken of laten maken. Dit geldt ook als de kruipruimte verdeeld is in verschillende ruimtes. Elke ruimte zal dan zijn eigen toegangsluik moeten krijgen.

 

Aandachtspunten bij isolatie kruipruimte

Het is van groot belang dat de kruipruimte geventileerd wordt. Let er dus op dat bij het aanbrengen van de vloerisolatie de ventilatieopeningen open en toegankelijk blijven. Als de kruipruimte niet kan ventileren zal vocht neerslaan en kunnen er vochtproblemen optreden.

Gaat u de vloer isoleren zorg dan dat ook de spouwmuur geïsoleerd wordt. Tussen de geïsoleerde kruipruimte en de spouwmuur ontstaat anders warmteverlies bij de aansluiting tussen de vloer en de muur.

Bij de isolatie van de kruipruimte moeten ook de aansluitingen met de vloer en doorvoer van de leidingen goed geïsoleerd worden.

 

WAT ZIJN DE KOSTEN VAN SCHUIMBETON

De kosten voor de isolatie van een kruipruimte zijn afhankelijk van:

 • – de toegepaste materialen
 • – de hoeveelheid materiaal die nodig is om de gehele vloer te isoleren
 • – wie de werkzaamheden uitvoert, doe-het-zelf of uitbesteden
 • – of eventueel aanvullende werkzaamheden gedaan moeten worden voorafgaand aan de isolatie maatregelen, bijvoorbeeld uitgraven van de kruipruimten
  of het (laten) maken van een kruipruimteluik
 • – de kosten met Schuimbeton worden berekend per kuub.

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN VOOR KRUIPRUIMTE ISOLATIE

In het kader van het verduurzamen van de woningen in Nederland heeft de overheid subsidiemaatregelen in het leven geroepen. Op de website over de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u nakijken welke isolatiemaatregelen in aanmerking komen voor subsidie en onder welke voorwaarden dit kan. Het kan verstandig zijn om meerdere isolerende maatregelen met elkaar te combineren denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie en dakisolatie of vloerisolatie en isolerend glas.

Subsidie-isolatie-2021