FAQ

Met onze uitgebreide FAQ beantwoordt al uw vragen over schuimbeton, anhydriet, woonbetonvloeren of vloerverwarming. Ontdek alles wat u moet weten over deze veelgebruikte vloertypes en maak weloverwogen keuzes voor uw project. Vertrouw op onze expertise en vind de antwoorden die u zoekt. Kies duurzame en veelzijdige vloeroplossingen. Neem contact met ons op voor deskundig advies en professionele service.

FAQ Schuimbeton

Wat is schuimbeton van Woodstock Vloeren?

Schuimbeton is een vloeibare specie (soort beton) en wordt veel gebruikt om kruipruimtes op te vullen en woningen duurzaam te isoleren. Het is een lichtgewicht bouwmateriaal, bestaande uit: cement (als bindmiddel), water , schuimmiddel en lucht.

Kan ik op schuimbeton wonen?

Schuimbeton is een fundatie- en een isolatiebeton. Schuimbeton is geen eindvloer en wordt altijd afgewerkt met een dekvloer (anhydriet). Of met een mooie, stoere industrieel ogende woonbetonvloer. Bekijk meer informatie over anhydriet gietvloer.

Ik heb vocht/schimmels/zwammen in mijn kruipruimte. Als ik schuimbeton laat aanbrengen om mijn kruipruimte isoleren, ben ik dan van deze problemen af?

Veel (oudere) woningen hebben last van vocht/water/schimmels/zwammen in de kruipruimte. Met als gevolg houtrot in de vloer. Het vervangen van de oude, houten vloer door een duurzame, energievriendelijke fundatievloer van schuimbeton lost het probleem eenvoudig, snel en definitief op.

Kan ik op een schuimbetonvloer gaan bouwen?

Schuimbeton is een fundatiebeton. Het is geen constructiebeton. Eenvoudige en lichte wanden kunnen zonder probleem op een schuimbetonvloer rusten. Voor zware constructies en voor constructies met een zware puntbelasting is het raadzaam advies in te winnen bij een gespecialiseerde constructeur.

Waar bestaat schuimbeton uit?

Schuimbeton bestaat hoofdzakelijk uit cement, water en schuimmiddel.

Wat gebeurt er als schuimbeton is gestort?

Tijdens het verhardingsproces komt warmte vrij. Bij laagdikten van > 50 centimeter kunnen, afhankelijk van de buitentemperatuur, temperaturen van ongeveer 70° Celsius worden bereikt. Let er dus op dat bij toepassing van bijvoorbeeld kunststofleidingen, dat deze geschikt zijn voor toepassing in cement houdend / verhardend schuimbeton.

Wanneer kan ik op mijn schuimbetonvloer lopen?

De droogtijd van schuimbeton bedraagt, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid, 2 tot 3 dagen. Na deze periode kun jen op het schuimbeton lopen. Ook kun je vanaf dat moment desgewenst de vloerverwarming leggen en monteren.

Kan schuimbeton gaan scheuren?

Schuimbeton kent een hoge kans op scheurvorming. De kans op en de mate van scheurvorming zijn afhankelijk van omstandigheden tijdens en na het aanbrengen van het schuimbeton. Deze kenmerken/eigenschappen ontstaan vaak tijdens het drogings-/verhardingsproces en zijn het gevolg van het ‘zetten’ van de fundatievloer. Deze scheuren zijn niet nadelig voor de functionaliteit van het product, en zijn enkel esthetisch van aard.

Schuimbeton kent een hoge kans op scheurvorming. De kans op en de mate van scheurvorming zijn afhankelijk van omstandigheden tijdens en na het aanbrengen van het schuimbeton. Deze kenmerken/eigenschappen ontstaan vaak tijdens het drogings-/verhardingsproces en zijn het gevolg van het ‘zetten’ van de fundatievloer. Deze scheuren zijn niet nadelig voor de functionaliteit van het product, en zijn enkel esthetisch van aard.

Waarom is het noodzakelijk om een ‘waterdichte bak’ in de kruipruimte te maken?

Schuimbeton bestaat vnl. uit zand, cement en water. Tijdens het drogings-/verhardingsprocessen reageren de verschillende materialen in het schuimbeton op en met elkaar. Hierdoor ontstaat een stevige, harde fundatievloer. Als door een gat in het folie of in de bekisting het water, tijdens het storten of tijdens het verhardingsproces, aan het schuimbeton wordt onttrokken, dan mist het beton een element waardoor het schuimbeton ‘inzakt’.

Welk soort folie is geschikt voor het maken van een ‘waterdichte bak?’

Bij de bouwmarkten zijn verschillende soorten folie verkrijgbaar. Folie van 0,2 mm dik is voldoende stevig. Het is rekbaar en scheurt niet snel. Plak met de folie voldoende hoog langs de wanden en plak de overlappende foliedelen met ducktape vast.

In mijn offerte wordt uitgegaan van 500kg/m3? Is dit voor mijn woning voldoende?

Schuimbeton met een gewicht van 500kg/m3 volstaat voor de renovatie van vloeren bij de meeste woningen. In sommige situaties, bijvoorbeeld waar sprake is van veel grondwater, kan een zwaardere samenstelling nodig zijn. Ter plekke kan de samenstelling, door de kennis en ervaring van de betonspecialist, worden aangepast.

FAQ Anhydriet

Wat is een anhydriet dekvloer?

Een anhydriet vloer is een gipsgebonden dekvloer die in één keer op het vloeroppervlak wordt aangebracht. De vloer wordt in tegenstelling tot de zandcement dekvloer niet gesmeerd, maar gevloeid.

Kan ik op een anhydrietvloer wonen?

Een dekvloer van anhydriet is géén afgewerkte topvloer, maar een ondervloer die zeer goed geschikt is voor afwerking met traditionele vormen van vloerbedekking zoals vloerbedekking, laminaat, vinyl, PVC, parket of vloertegels.

Hoe dik moet een anhydrietvloer zijn?

Door optimaal materiaalgebruik en gunstige sterkte eigenschappen wordt er met een dekvloer van anhydriet een dunne dekvloer gemaakt (3-6 cm i.p.v. 5-8 cm zoals bij een zand/cementvloer).

Kan een anhydrietvloer gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een zand/cementvloer omsluit een dekvloer van anhydriet de vloerverwarmingsleidingen geheel, met als voordeel energiebesparing en een verhoging van wooncomfort.

Kan ik op de anhydrietvloer tegels, pvc, laminaat, parket leggen?

Dekvloeren worden gestort en geleverd met een marge van +/- 10 mm. In sommige gevallen is het raadzaam om, in overleg met de leverancier van de door de klant gekozen vloerbedekking, om met een egalinelaag de vloer verder uit te vlakken. De leverancier van de vloerbedekking (PVC, Parket, Laminaat of Plavuizen) kan u hierbij adviseren. Op die manier zorgen zij, samen met u, voor een optimaal eindresultaat.

Waarom moet mijn anhydrietvloer worden geschuurd?

Het schuren van de vloer is een mogelijkheid om de dekvloer te egaliseren. Het schuren van de dekvloer (anhydriet vloer) zorgt ook voor een betere hechting van bijv tegellijm. Het schuren van de dekvloer kunt door een gespecialiseerd bedrijf laten uitvoeren. Bent u handig, en overweegt u de vloer zelf te schuren? Bij de betere verhuurbedrijven zijn speciale betonschuurmachines te huur.

Wanneer kan ik op een anhydrietvloer lopen?

De droogtijd van een anhydrietvloer is, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid, 2 tot 3 dagen. Voor de volledige droogtijd van een anhydrietvloer moet rekening gehouden worden met 1 cm per week. Dit betekent dat een vloer van 6 cm dik, pas na 6 weken belast kan worden.

Hoe wordt anhydriet aangebracht?

Anhydriet wordt als vloeivloer, met slangen en een pompwagen, geleverd en gestort. Met gemak kunnen grote oppervlakten in één keer en zonder naden worden aangebracht. Anhydriet kent een grote buig- en treksterkte en een zeer geringe krimp. Het proces is arbeidsvriendelijk, milieubewust en levert snel resultaat.

Is anhydriet voor iedere woonruimte geschikt?

Anhydriet wordt veel toegepast, zowel voor grote bedrijfsvloeren als voor vloerrenovatie van woningen. Het is echter minder geschikt voor ruimtes met een hoge vochtbelasting of waar een hoge slijvastheid wordt geëist.

Kan een anhydrietvloer ‘koud’ op een schuimbetonvloer?

Om krimpverschillen tussen het schuimbeton en de dekvloer op te vangen is het belangrijk om folie tussen beide materialen aan te brengen.

Ik wil mijn anhydrietvloer verven. Kan dat?

Een anhydrietvloer is een kalkgebonden gietvloer die vaak wordt toegepast als alternatief voor een zandcementvloer. Het is een harde, egale dekvloer met een dikte van 30 tot 50 mm, gemaakt op basis van gips, zand en water. In principe is anhydriet ontwikkelt voor afwerking met bijvoorbeeld parket, laminaat, PVC, plavuizen, etc. Het afwerken van een anhydrietvloer met speciale verfproducten is mogelijk. Er zijn speciale producten voor op de markt. Voor tips/advies neem gerust contact met ons op.

FAQ Woonbetonvloer

Hoe voorkom ik dat er vlekken op/in mijn woonbetonvloer komen?

Een woonbetonvloer is gevoelig voor vuil en vetvlekken. Ondanks dat de woonbetonvloeren door ons gepolijst en geïmpregneerd met ‘vlekstopper’ worden opgeleverd, kan vlekvorming niet worden voorkomen! De kans is dan ook groot dat er vlekken in uw betonvloer komen. De vlekstopper ‘stopt de vlek’, en geeft u de tijd om de vlek direct met op te deppen.  Desondanks zal de vlek zichtbaar blijven.

Wat is het verschil tussen een gewone betonvloer een woonbetonvloer?

Een gewone betonvloer blijft ‘cement-stof’ afgeven. En heeft een ‘open structuur’ aan de toplaag. Na het storten en vlinderen van een speciale woonbetonvloer wordt de vloer gereinigd, gepolijst en afgewerkt. Hiermee komt de sterkere, onderliggende betonlaag naar de oppervlakte. Met speciale apparatuur wordt van grof naar een fijne structuur gewerkt. Hierdoor wordt de toplaag als het ware ‘afgesloten’ en ontstaat een duurzame, onderhoudsvriendelijke woonbetonvloer.

Waarom wordt een woonbetonvloer pas na 5 tot 8 weken afgewerkt?

Voor het meest optimale resultaat moet een woonbetonvloer, nadat deze is gevlinderd, met ‘rust’ gelaten worden. Idealiter moet de vloer 5 tot 8 weken niet worden belast. In de praktijk werkt dit niet. Wij adviseren in dat geval om, indien er werkzaamheden plaats vinden in de ruimte waar de woonbetonvloer ligt, zorg te dragen voor een voldoende afschermlaag. Voetstappen, vlekken, verfspetters, stuc-werk, etc., die op de betonvloer terecht komen, gaan er namelijk nooit meer uit. De klant zal deze zaken dus altijd in zijn vloer terug zien.

Het afdekken van de vloer met speciale dampdoorlatend folie én stucloper, tijdens eventuele noodzakelijke werkzaamheden, zorgt enigszins voor bescherming, maar is niet afdoende. Bovendien moet deze ‘beschermlaag’ zo kort mogelijk op de nog niet afgewerkte vloer liggen. De vloer zal haar vocht, onder de beschermlaag niet/onvoldoende kwijt kunnen.

Hoe kan het dat mijn woonbetonvloer nog steeds donkere vlekken vertoont?

Het droogproces van een gewone betonvloer, dus zonder extra vlinderen en zonder de afwerklaag die bij een woonbetonvloer hoort, gaat sneller. Een dergelijke vloer heeft een open structuur en geeft bovendien continue cementstof af. Een woonbetonvloer wordt intensiever gevlinderd waardoor de toplaag een dichtere structuur krijgt. Hierdoor kan het vocht minder makkelijk verdwijnen en blijft de vloer ook donkerder van tint.

De afwerking van de woonvloer, wat pas enkele weken na het storten en vlinderen plaatsvindt, betekent dat de vloer verder behandeld wordt en de toplaag nog meer wordt ‘afgesloten’. Deze werkwijze, polijsten en aanbrengen van een zgn ‘vlekstopper’, zorgt voor een duurzame en onderhoudsvriendelijke vloer. En dat eventuele waterdruppels minder snel in de vloer trekken. Aan de andere kant betekent deze werkwijze ook dat het vocht, dat nog steeds in het beton zit, nog moeilijker uit het beton kan. Dit verklaart de donkere tint op de vloer of op delen van de vloer.

Uiteindelijk zal de vloer de kleur krijgen die de klant heeft gekozen. De termijn hiervoor is afhankelijk van verschillende factoren (buiten-/binnentemperatuur, vochtigheidsgehalte (binnen en buiten), verwarming, ventilatiemogelijkheden, etc.).

Zijn zaagsnedes (dilataties) in een betonvloer nodig?

Betonvloeren krimpen of zetten uit bijvoorbeeld door de verandering van het weer. Zo krimpt beton bij vorst en zet het uit bij hoge temperaturen. Hierdoor treden spanningsvelden in het betonoppervlak op waardoor het oppervlak gaat inscheuren, zgn ‘krimpscheuren’.

Om dit te voorkomen brengen we, kort na het storten, zaagsnedes in het beton aan (dilatatievoegen). Deze verdelen de betonvloer op strategisch gekozen posities in segmenten. De voegen tussen deze segmenten fungeren als krimp- of uitzetnaden, welke het oppervlak in staat stellen te “werken”. De zaagdiepte en breedte van de dilatatievoegen wordt in overleg met u bepaald. In woonbetonvloeren zagen we doorgaans één derde van de totale vloerdikte in.

In buitenvloeren zagen we ruim één derde diep. De breedte van de dilatatievoegen varieert van 3mm tot 9 mm. Na het dilateren van de betonvloer maken we de vloer schoon en laten we deze helemaal netjes achter.

Wat is het verschil tussen een geïmpregneerde woonbetonvloer en woonbetonvloer voorzien van een boenwas laag?

Een woonbetonvloer, voorzien van een boenwaslaag, is niet gepolijst en moet regelmatig worden voorzien van een nieuwe boenwaslaag. De boenwaslaag slijt namelijk door dagelijks gebruik. Bovendien blijft een woonbetonvloer met boenwas cementstof afgeven. Een gepolijste en geïmpregneerde woonbetonvloer is onderhoudsvriendelijk (geeft geen cementstof af), is minder dof waardoor de vloer een mooiere (chiqe) uitstraling heeft. Deze vloer is bovendien vaak voorzien van een speciale ‘vlekstopper’.