Vloerisolatie

Isolatie aan de onderzijde van de vloer vergt minder inspanning dan andere vormen van vloerisolatie. Vloerisolatie in het algemeen levert verbetering van comfort op en bespaart in energiekosten. De isolatie van uw vloer zou u kunnen vergelijken met vloerverwarming; u voelt een constante warmtetoevoer, terwijl u met vloerisolatie alleen vanzelfsprekend niet steeds hoeft te stoken.

U zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor het vervangen van de complete vloer, waarbij u dan meteen ook de volledige isolatie integreert. Een nieuwe vloer kan vaak bovenop de oude vloer geplaatst worden, maar bedenk goed of u dit wilt in verband met het hoogteverschil dat dan zal ontstaan. Stel, dat u al verlaagde plafonds heeft bijvoorbeeld, dan zal een verhoogde vloer geen goede optie zijn.

Bedenk goed wat u wilt en komt u er niet uit, vraag dan om een deskundig advies. Dit geldt ook voor het te gebruiken (afwerkings)materiaal in combinatie met de vloersoort.

Voordelen van vloerisolatie

 1.  U verdient snel uw investering terug door besparing van de energiekosten
 2. Warme voeten en een comfortabeler binnenklimaat, ook in de wintermaanden
 3. Zo goed als geen vochtproblemen meer alsook een muffe lucht
 4. Zelf te doen (indien u tijd hebt en werken in nauwe ruimtes niet erg vindt)

Vloerisolatie

U verdient snel uw investering terug door besparing van de energiekosten
Warme voeten en een comfortabeler binnenklimaat, ook in de wintermaanden
Zo goed als geen vochtproblemen meer alsook een muffe lucht
Zelf te doen (indien u tijd hebt en werken in nauwe ruimtes niet erg vindt)

Nadelen van vloerisolatie

Jammer genoeg heeft vloerisolatie ook nadelen:
– Het is in eerste instantie vaak een erg grote investering
– Omdat het vaak isolatie aan de kant van de kruipruimte betreft, moet u het ervoor over hebben om in een nauwe ruimte te werken

Vloerisolatie kosten

 

Vloerisolatie kosten

Oppervlakte

Kosten

Besparing gas

Besparing kosten

Termijn van terugverdienen

Appartement 70 m2 1.610 350 m3/ jaar € 217/ jaar 7,4
Rijwoning 55 m2 1.265 275 m3/ jaar € 171/ jaar 7,4
Hoekwoning 60 m2 1.380 300 m3/ jaar € 186/ jaar 7,4
2 onder 1 kap 70 m2 1.610 350 m3/ jaar € 217/ jaar 7,4
Vrijstaand klein 75 m2 1.725 375 m3/ jaar € 233/ jaar 7,4
Vrijstaand groot 200 m2 4.600 1000 m3/ jaar € 620/ jaar 7,4
Bungalow 100 m2 2.300 500 m3/ jaar € 310/ jaar 7,4

Toelichting op het bovenstaande kostenoverzicht

Vanwege de uitstekende thermische waarde van glas- of steenwol, maar vooral EPS, kiest men vaak voor het laatstgenoemde isolatiemateriaal. Een rijtjeshuis isoleren kost over het algemeen circa € 1.265. Daarnaast komen de kosten voor een vrijstaand huis neer op zo’n € 2.500 euro en voor het isoleren van een heel klein huis betaalt u gemiddeld € 1.725 euro.

Hoeveel m3 gas bespaar je met vloerisolatie?

De besparing van vloerisolatie per vierkante meter is circa 5 m3 gas per jaar. Een dergelijke besparing hangt af van de plek van het aanwezige vocht in de kruipruimte, de kierdichtheid. Naast de bespaarmogelijkheid van 5m3 gas per m2, bespaart u nog eens op 1,78 kg CO2 uitstoot per m3 gas per jaar. Voor de berekening van deze besparing is uitgegaan van een gasprijs van 0,62 euro per m3 gas.

Vloerisolatie soorten

De meest bekende materiaalsoorten voor vloerisolatie zijn:

 1. Steenwol
 2. Glaswol (enventueel met aluminium laag)
 3. EPS (Polystyreen ofwel piepschuim)
 4. XPS
 5. Luchtkussens / thermokussens/ isolatiefolie
 6. Bijzondere materialen zoals schelpen, chips en dergelijke

Vloerisolatie keuze

De keuze voor het materiaal van vloerisolatie hangt over het algemeen af van:

 1. Het soort (onder)vloer (beton schuimbeton of hout)
 2. Kruipruimte
 3. De mate van vochtproblematiek of de kans daarop

 

Vloerisolatie van schuimbeton onder de cementdekvloer

Vloerisolatie van schuimbeton onder de cementdekvloer biedt verschillende voordelen. Ten eerste helpt het bij het behouden van warmte in huis, waardoor je energie bespaart en de stookkosten verlaagt. Door isolatie van schuimbeton onder de vloer wordt warmteverlies naar de kruipruimte of de grond geminimaliseerd, waardoor de temperatuur in de cementdekvloer beter gereguleerd wordt.

Daarnaast kan vloerisolatie ook vochtproblemen helpen voorkomen. Het kan condensatie verminderen en voorkomen dat vocht vanuit de kruipruimte of grond in de vloer trekt, wat kan leiden tot schimmel- en vochtproblemen in huis.

Bovendien draagt vloerisolatie schuimbeton bij aan het verbeteren van het comfort in huis. Een goed geïsoleerde kruipruimte zorgt voor een gelijkmatigere temperatuur en voorkomt koude vloeren, wat vooral in de wintermaanden als erg prettig kan ervaren. Met vloerisolatie van schuimbeton kan zowel bijdragen aan energiebesparing als aan het comfort in huis en ook de levensduur van je woning.

 

Vocht

In veel woningen zonder isolatie ondervinden de bewoners veel last van vocht, welke vaak ook vanuit de grond ontstaat. Vanwege de algemeen koude grond tijdens de wintermaanden, komen de vocht- en kouproblemen des te harder aan. Verblijven in een koud en vochtig huis is niet alleen onbehaaglijk, daarnaast kan het ook nog eens het vloermateriaal aantasten. U verkrijgt vanzelf een zeer ongezond binnenklimaat.

Isoleert u echter zowel het vloer als het dak, dan bent u verzekerd van warmte, comfort en verholpen vochtklachten met alles wat vocht met zich meebrengt. Met het plaatsen van dubbel glas wordt het gehele huis helemaal volledig geïsoleerd en daardoor een fijne plek om te wonen.

Houdt wel altijd rekening met de ventilatiemogelijkheid tussen de kruipruimte en de daadwerkelijke ondervloer. Wanneer hier geen juiste aandacht aan besteed wordt, kan er uiteindelijk vochtophoping ontstaan. Waar voorheen het vocht door de kieren en naden weg kon, is dat na isolatie vanzelfsprekend voorbij. Met enkele ventilatieopeningen naar buiten toe, heeft de vochtophoping geenszins kans.

Dampremming

Daarnaast is er nog zoiets als 'dampremming', wat vooral voorkomt bij houten vloeren. Zodra de vochtigheidsgraad van het hout bijvoorbeeld hoger is dan 20 procent, is wachten met isoleren echt een noodzaak. Droging van het de vochtige houtdelen kunt u versnellen door middel van een dampremmende folie, welke u op de bodem van de kruipruimte aanbrengt. Voor het perfecte eindresultaat is het wel verstandig om geregeld te voortgang van de vochtigheidsgraad van het hout te meten.

Folie om te isoleren

Ook is er een manier van isoleren door middel van folie. Folie zorgt voor reflectie van warmte, waardoor de warmte niet naar buiten gaat maar juist weer terugkomt in de ruimte, waar het is aangebracht. Veelal zal u dergelijke isolatiefolie aantreffen achter radiatoren; het is in principe een eenvoudige vorm van isoleren. Bovendien kan eigenlijk iedereen dit, omdat er geen uitgebreide kennis over isolatiemogelijkheden benodigd is.

Wat wordt gebruikt, is zilverkleurige folie, die aldus warmte weerkaatst in de ruimte waar het geplaatst wordt. Deze zelfde zilverfolie heeft een dampremmende werking, wat niets anders betekent dan dat al de overmatige damp niet wordt doorgelaten, maar juist buiten blijft. Hiermee wordt dan ook condens en alle problematiek rond vocht tegen gegaan.

De waarde van vloerisolatie

De waarde van vloerisolatie wordt veelal uitgedrukt in een zogenaamde U-waarde. Hoe lager de U-waarde wordt bepaald, hoe beter de algehele constructie isoleert. Wanneer er na het isoleren geen lagere U-waarde wordt gemeten, moet er worden over gegaan op uitgebreidere maatregelen. Meestal komt het erop neer, dat u alsnog een professsional dient in te schakelen. Mits u zich goed heeft laten informeren. Het bereiken van een lage(re) U-waarde hoeft niet heel veel inspanning te vergen.

Gelukkig valt er meer in een woning te isoleren dan alleen de vloeren en de daken. Denkt u bijvoorbeeld maar eens aan de muren. In de nieuwbouw wordt over het algemeen een U-waarde gemeten van 0,2, maar alleen maar omdat het hier gaat om een complete vloerconstructie met volledige isolatie en wel met uitstekend isolerend materiaal. De duurzame woningen van tegenwoordig vertonen zelfs een U-waarde van 0,1, om maar even enkele voorbeelden te geven.

U-waarde
De U-waarde staat voor het 'warmtedoorgangscoëfficiënt', wat aangeeft hoe goed een bouwproject isoleert. Gebruikt wordt de eenheid van W/m2, welke de hoeveelheid warmte uitdrukt per seconde, per m² alsook per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand. Des te lager de isolatiewaarde, des te minder warmte (uitgedrukt in Watts) er per m2 en per graad temperatuurverschil verloren gaat.

R-waarde
De R-waarde staat voor 'warmteweerstand' en is niets anders dan de omgekeerde waarde van de U-waarde. Zo staat een U van 0,57 gelijk aan een R van 1/0,57= 1,75.

Meting koude vloer

Warmtescan

Een warmtescan biedt overzicht op de koude en warme delen van een bouwobject. Hiermee is uitstekend te bepalen in hoeverre een gebouw nog geïsoleerd dient te worden, om een nog beter evenwicht te creëren tussen het aantal koude en warme delen. Een warmtescan kan ook worden gemaakt, nadat de isolatiewerkzaamheden klaar zijn, om te bepalen of alles correct is uitgevoerd. Een warmtescan wordt gemaakt met een speciale camera, die de warmte-uitstoot weergeeft in de kleuren wit, blauw, geel, paars en rood. Rood geeft de plekken aan van verlies aan warmte, terwijl blauw het weinige warmteverlies in beeld brengt.

Meerwaarde

Een goed geïsoleerd huis heeft beslist een meerwaarde op andere woningen die nog niet voldoende zijn geïsoleerd. Het heeft dan ook ook een absolute voorkeur om toch altijd te isoleren, zodra u een bouwobject aankoopt of laat renoveren.