Voordelen PVC vloer

Wat is het voordeel van een PVC-vloer?

Een PVC-vloer heeft niet één maar meerdere voordelen. In het algemeen is een PVC-vloer:

– Zeer slijtvast

– Onderhoudsvrij

– Verkrijgbaar in verschillende dessins

– Duurzaam

Eerst gaan we in op de verschillende voordelen van een PVC-vloer. Vervolgens geven we een uitleg over de soorten PVC-vloer en de specifieke voordelen die elke soort heeft.

Zeer slijtvast

Een PVC-vloer is zeer slijtvast. De bovenzijde van de vloer is afgewerkt met een slijtlaag. Deze slijtlaag of toplaag is krasvast en beschermt de vloer tegen schade die kan ontstaan door zand, het schuiven van meubelen of nagels van huisdieren. Daarbij is de regel van toepassing dat hoe dikker de slijtlaag, hoe duurder de PVC-vloer maar ook hoe langer de vloer meegaat.

Onderhoudsvrij

Een PVC-vloer vergt nauwelijks onderhoud. Regelmatig stofzuigen om vuil en stof te verwijderen is voldoende. Vlekken en vuil door knoeien kunt u het beste direct weghalen maar dit is voor elke vloer het beste. Eventueel kunt u de vloer dweilen met lauwwarm water.

Gebruik hierbij geen reinigingsmiddelen als zeep of polish. Deze middelen laten juist een vettig laagje achter op de vloer waardoor vuil alleen maar beter blijft liggen.

Groot onderhoud zoals het schuren van een houten vloer is niet nodig bij een PVC-vloer.

Verkrijgbaar in verschillende dessins

PVC-vloeren zijn te koop in heel veel verschillende dessins en kleuren. Zo zijn er vloeren met de uitstraling van een houten vloer. Deze vloeren zijn zo natuurgetrouw dat ze niet van echt zijn te onderscheiden. Ook zijn er PVC-vloeren die lijken op keramische tegels. De keuze in PVC-vloeren is zo groot dat er altijd eentje tussen zit die bij u in de smaak valt.

Duurzaam

Door te kiezen voor een PVC-vloer met een voldoende dikke toplaag gaat de vloer lang mee. Bij normaal gebruik kunt u zeker 30 jaar plezier hebben van uw vloer, zonder dat daar extra onderhoudswerkzaamheden bijkomen. De kosten voor de aanschaf van een goede PVC-vloer zijn hoger dan bij een PVC-vloer van een prijsvechter maar daar staat tegenover dat u jarenlang plezier heeft van uw vloer.

De bovenstaande voordelen gelden voor elke PVC-vloer. Daarnaast heeft elke soort PVC-vloer ook zijn eigen specifieke voordelen. We kunnen namelijk 2 soorten PVC-vloeren onderscheiden:

– verlijmde PVC-vloeren

– kliksysteem PVC-vloeren

Verlijmde PVC-vloeren

Verlijmde PVC-vloeren worden rechtstreeks op de ondervloer gelijmd. Dit type vloer is ook bekend onder de naam dryback vloer. Om een PVC-vloer te kunnen verlijmen moet de ondervloer superstrak en glad zijn. De stroken PVC zijn namelijk zo dun, dat elke oneffenheid in de ondervloer zichtbaar wordt als de vloer eenmaal ligt.

Een verlijmde PVC-vloer heeft twee voordelen:

– zeer weinig contactgeluid

– bij beschadiging is een strook te vervangen

Een verlijmde PVC-vloer is zeer lastig zelf te leggen. Omdat deze vloer een goede ondergrond vereist is het vrijwel altijd nodig om de vloer eerst te egaliseren. Ook dit is vakwerk. U kunt hiervoor een bedrijf inhuren maar het kan ook zijn dat de leverancier van uw vloer deze aanbiedt inclusief egaliseren en verlijmen. Voordeel is dat hij u het werk uit handen neemt en de verantwoordelijkheid voor een goede ondergrond bij hem komt te liggen.

PVC-vloer met kliksysteem

Naast een verlijmde PVC-vloer bestaan er ook PVC-vloeren met een kliksysteem. Deze vloer bestaat uit stroken PVC die voorzien zijn van een mes en een groef. Hierdoor zijn deze stroken eenvoudig in elkaar te klikken. Daar komt ook de naam kliksysteem vandaan.

Voordeel hiervan is dat deze heel geschikt zijn om zelf te leggen. Met een scherp mes zijn de stroken makkelijk op maat te maken. Een zaag is hier niet bij nodig.

Bij deze vloeren is het wel nodig om een ondervloer te leggen. Deze zorgt voor geluidabsorptie, egalisatie en werkt ook isolerend. Daarnaast vangt de ondervloer de krachten op tussen de plank van de vloer en de ondervloer. Dit is vergelijkbaar met de ondervloer bij laminaat.

Een tweede voordeel van een PVC-vloer met kliksysteem is dat de vloer demonteerbaar is. Gaat u verhuizen, dan is de vloer eenvoudig los te maken en in een andere kamer weer te herplaatsen.

PVC-vloer en vloerverwarming

De beste combinatie van vloerverwarming en een PVC-vloer is een verlijmde of dryback PVC-vloer. De PVC-vloer laat de warmte goed door waardoor de warmte met weinig weerstand de ruimte in kan stromen. Hierdoor is het effect van de vloerverwarming goed voelbaar en hoeft de vloerverwarming niet hard te worden opgestookt.

Heeft u nog geen vloerverwarming maar overweegt u deze wel aan te leggen dan kan het zijn dat het hele pakket van vloerverwarming en eindvloer te hoog komt te liggen voor de deuren in de ruimte. Kiest u voor vloerverwarming in combinatie met een PVC-vloer, dan is het totale pakket een stuk dunner. Er zijn ook extra dunne systemen voor vloerverwarming, zoals het WARP-systeem. Laat u voordat u tot de aanschaf van een nieuwe vloer overgaat, adviseren door een vloerenspecialist. Hij is het beste op de hoogte van alle mogelijkheden die op de markt zijn.

Vloerverwarming