Betonvloer droogtijd

Hoe lang moet beton drogen? Droogtijd versnellen?

Het drogen van de betonvloer wordt ook wel uitharden van de beton genoemd. Dat is del tijd hiervoor nodig is hangt volledig af van de werkwijze en wordt de droogtijd genoemd. De droogtijd is afhankelijk van de verhouding water-cement  factor en andere toeslagstoffen. 2 dagen is meestal voldoende om verder aan het project te werken. Het is dan al mogelijk om op het beton te staan en erop te werken. Wanneer je een stevige betonvloer wilt storten kan je het beste rekening houden met minimaal 3 dagen droogtijd om er zeker van te zijn dat hij redelijk droog is.

Lees hier over Droogtijd Schuimbeton

Stucloper

Stucloper wordt vaak gebruikt om vloeren te beschermen tijdens de renovatie. Het beschermingsdoek beschermt de vloer tegen vuil en versnelt de groei. Het zorgt in de winter voor een droog klimaat, werkt iets langzamer en neemt in de zomer grote en plotselinge temperatuurverschillen sneller op. Het doek beschermt tegen schade veroorzaakt door stof en vuil, storm, hagel. Bij het storten van de vloer zorgt de stucloper ook voor een goede isolatie (iglo-effect). Het beperkt ook het vochtverlies. De non-woven stof is erg licht en weegt daardoor niet veel. Het is doorlatend voor lucht, water en UV-straling. Het laat 90% van het licht door en beschermt de vloer tegen zonnebrand.

Droogtijd beton

Hoe snel droogt beton? Beton is pas na 28 dagen volledig uitgehard. Dit betekent dat het beton dan pas de uiteindelijke potentiële sterkte bereikt heeft. Natuurlijk hangt dit volledig af van het soort beton wat je gebruikt en of er een verhardingsversneller is gebruikt. Na een paar dagen kun je vaak al op het beton staan en verder werken aan andere delen van een bouwproject. Ook de temperatuur speelt een rol bij het uitharden van beton. dat snel moet drogen? Vraag advies aan onze betonadviseurs.

Regen en temperatuur

Bij het storten van de betonvloer moet je goed rekening houden met de factoren die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van de betonvloer. De droogtijd is in de zomermaanden minder dan in de winter. dat komt door de droge lucht. Ook heeft regen natuurlijk invloed op de werking van het cement. Ook is het belangrijk om beton juist een klein beetje vochtig te houden om het uit te harden goed te laten verlopen. Dit heeft te maken met de chemische reactie van het cement met water. Teveel vocht heeft een averechts effect. Hierdoor kan de beton ontmengen waardoor de beton niet goed meer kan hechten aan de andere toegevoegte materialen in de beton zoals zand of grind.Beton droogtijd  Hoe lang moet beton drogen? Droogtijd versnellen?

Wanneer is beton droog genoeg?

Om er zeker van te zijn dat je beton droog genoeg is kun je een stukje folie over een klein deel van het beton plakken. Zit er na 8 uur geen condens aan de onderkant van de folie dan is het beton al redelijk droog , maar in de vloer duurt het echt nog wel even voordat hij droog is.

 

 

Wilt u meer informatie?

Droogtijd betonvloer en gewapend beton

Voor een fundering wordt in de regel altijd schuimbeton beton gebruikt. Beton wordt vaak gewapend met ijzer. De droogtijd van beton kan versneld worden wanneer calciumchloride aan de betonvloer wordt toegevoegd. Echter is dit voor een betonvloer geen optie. De calciumchloride die bij beton de droogtijd kan verkorten is in de bouw niet aan te raden. Dit heeft te maken met het feit dat de ijzer kan gaan roesten waardoor beton-rot kan ontstaan. Een veilige droogtijd om rekening mee te houden is zeker 28 dagen. Beton bestellen inclusief  kan bij Online Betoncentrale. Onze betonspecialisten staan altijd voor u klaar. Meer weten over hoe sterk beton is? Wanneer beton droog is zijn er toch nog verschillen in sterkte tussen betonsoorten. Deze betonsterkte wordt aangeduid in de sterkteklasse beton.

Beton droogtijd  Hoe lang moet beton drogen? Droogtijd versnellen? Droogtijd betonvloer moet niet te snel zijn Beter is beton zelf laten drogen