De nadelen van een magnesietvloer droogtijd

Nadelen Magnesietvloer Droogtijd?

Als er een nieuwe dekvloer van magnesiet wordt gelegd, is het belangrijk dat al het (rest)vocht uit de ondervloer is verdwenen voor dat de nieuwe vloer erop gaat. Een magnesietvloer mag bijvoorbeeld niet meer dan 2,5% vocht bevatten als je probleemloos een nieuwe vloer erop wil installeren. Een vuistregel die standaard wordt aangehouden als het gaat om droogtijd is 1 cm laagdikte per week, al is dit onder gunstige (weer) omstandigheden.

Op het moment dat de ondervloer nog niet bedekt is, kan de vloer 'ademen'. Echter wanneer er vloerbedekking over de ondervloer bedekt ligt (zoals een gietvloer), kan het vocht nergens meer naartoe. Vocht heeft een capillaire werking; het wil dus omhoog stijgen. Men spreekt ook vaak van optrekkend vocht. Hierdoor ontstaan die blaasjes. Blaasjes zitten vol met vocht en als het lang genoeg duurt, drukken ze de vloer vanzelf los van de ondervloer.

Het is daarom belangrijk dat een dekvloer geruime tijd 'open ligt’. Heel belangrijk is dat de magnesietvloer genoeg tijd heeft gehad om te drogen. Bij Woodstock Vloeren wordt er een periode van minimaal 30 dagen in acht genomen dat de vloer onbedekt is geweest.

Magnesietvloer langer drogen

Mijn nieuwe vloer is voor aanleg 'droog gemeten', maar er zijn toch blaasjes ontstaan.."

Dit kan verschillende oorzaken hebben. We lichten er een paar uit:

  • De dekvloer ligt op het zand en is niet geïsoleerd. Dan heb je te maken met optrekkend grondwater wat uiteindelijk voor problemen zorgt.

  • Er zit een lekkende leiding in de dekvloer. Ook als er maar een minimale lekkage in een afvoer/waterleiding of verwarmingsbuis zit, heeft dit na verloop van tijd grote gevolgen voor je vloer.

  • De dekvloer is aan de onderkant niet geïsoleerd en heeft een kruipruimte. Tussen de isolatie en de betonvloer moet een dampfolie zitten. Als dat er niet zit, ontstaat er door condensatie vocht aan de onderzijde van de dekvloer. Het vocht wil omhoog vanwege de capillaire werking en heeft grote gevolgen voor de gietvloer.

  • De kruipruimte wordt niet voldoende geventileerd en het straatwerk ligt te hoog tegen de buitengevel. In dit geval dringt er vocht via de wanden in de dekvloer, wat drukvocht veroorzaakt.

  • Er zit een lekkage in de wanden waardoor het vocht via de wanden de vloer intrekt.

Om er zeker van te zijn dat de ondervloer droog is, is het slim om de droogte eerst te meten voordat de nieuwe vloer wordt aangebracht. Dat kan op twee manieren: met een indicatiemeter aan het oppervlak of door middel van een carbit meting. De laatste manier is het meest nauwkeurig. Wij zullen nooit starten met het aanbrengen van een vloer voordat er gemeten is, want: 'Meten is weten!'

Wat te doen aan dit probleem?

Als je nieuwe vloer op een te natte ondervloer is gelegd is er zeker sprake is van problemen, is er eigenlijk maar 1 oplossing: de vloer zal verwijderd moeten worden zodat je ondervloer weer kan ademen en goed kan doordrogen. Zodra je vloer daarna voldoende is opgedroogd en de oorzaak is verholpen, kan er weer een nieuwe vloer op worden gelegt.

Woodstock vloeren kan het probleem verhelpen met droogbouw. Heb je vragen over dit onderwerp? Kom langs in onze showroom of neem contact met ons op via onderstaande infomatie droogbouw.

Nadelen magnesietvloer droogtijd

Als er een nieuwe dekvloer van magnesiet wordt gelegd, is het belangrijk dat al het (rest)vocht uit de ondervloer is

Lucht doorlatend tapijt gebruiken.

Woodstock vloeren verkoopt een ademend is een speciaal ontwikkeld voor op de magnesietvloer. Woodstock afdekvlies is voor het afdekken en beschermen van pas gelegde vloeren. Of zoals ze zeggen ter bescherming van vocht gevoelige vloeren. Woodstock is absoluut het beste vloerenbedrijf waar ademende afdekvlies verkrijgbaar is.

Laat uw pas gelegde vloeren rustig lang door drogen terwijl de werkzaamheden gewoon door kunnen gaan!! De door Woodstock ademende afdekvlies is gemakkelijk en snel te leggen en laat zich bovendien nog makkelijk hanteren ook.

Ademend afdekvliesdoek of lucht doorlatende tapijt laat wel 4 liter vocht per 1 m², per 24 uur door aan de onderzijde en is bovenzijde open.

Wanneer wordt open tapijt of vliesdoek gebruikt?

Woodstock vloeren gebruikt dit afdekdoek, tapijt op vloeren toegepast welke zeer vochtgevoelig zijn. Zoals de magnesietvloer. Wanneer een magnesietvloer pas gelegd is en kwetsbaar is voor vocht, vervuiling en beschadigingen, dan wordt luchtdoor latende afdekvloer toegepast.

De door Woodstock vloeren geleverde afdekmateriaal voor het tijdelijk afdekken van pas gelegde magnesiet vloeren maar ook gietvloeren, natuursteen, plavuizen en parket. De onderlaag is een lekker stroef, licht hechtend vezelvlies. Dankzij de meervoudige membraanstructuur is het materiaal ademend waardoor deze toegepast kan worden op nieuwe, pas gelegde vloeren! Dankzij de speciale bovenlaag is Woodstock afdek niet vochtdicht!

droogtijd magnesiet
Droogtijd magnesiet

WILT U EEN LUCHTDOORLATEND TAPIJT? VRAAG EEN PRIJS

Nadelen magnesietvloer droogtijd

Mogelijke oorzaken vochtige vloer

Er kunnen verschillende problemen aan de basis van vochtige vloeren liggen. Om de precieze oorzaak te achterhalen, laat je best een professionele vochtdiagnose uitvoeren. Dit is belangrijk om de vochtige vloer op gepaste wijze te kunnen behandelen.

Vochtige vloer? Wat moet je doen? Wat zijn de oorzaken en hoe los je het op

Merk je dat op de begane grond het laminaat begint te bollen? Of voelt het tapijt vochtig en klam aan? Grote kans dat een vochtige vloer de oorzaak ervan is. Het is vocht dat van onder de woning naar boven kruipt en zich in de vloer ophoopt met alle gevolgen van dien. Hier wil je vanaf en moet snel worden opgelost. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je dit verhelpen?

Oorzaken van een vochtige vloer

Zodra je merkt dat de vloer op de begane grond vochtig is, dan weet je er iets ‘grondig’ mis is. In woningen van nu is de fundering beschermd tegen via een waterkerende laag en dus zou het oppervlak altijd droog moeten zijn. Blijkt dit niet het geval, dan heeft dit een oorzaak die onderzocht moet worden om het vochtprobleem op te lossen. Laat een vochtexpert een vochtmeting uitvoeren. Zij kunnen niet alleen de oorzaak opsporen, maar ook het probleem oplossen. Dat kan Woodstock vloeren wel doen.

Nadelen magnesietvloer droogtijd
Nadelen magnesietvloer droogtijd

Schuimbetonvloer laten maken

Schuimbeton storten

Oorzaken van een vochtige vloer

Zodra je merkt dat de vloer op de begane grond vochtig is, dan weet je er iets ‘grondig’ mis is. In woningen van nu is de fundering beschermd tegen middels een waterkerende laag en dus zou het oppervlak altijd droog moeten zijn. Blijkt dit niet het geval, dan heeft dit een oorzaak die onderzocht moet worden om het vochtprobleem op te lossen. Laat een vochtexpert een vochtmeting uitvoeren. Zij kunnen niet alleen de oorzaak opsporen, maar ook het probleem oplossen. Dat kan Woodstock vloeren wel doen.