Houten vloer vervangen door schuimbeton

Waarom houten vloer vervangen door schuimbeton? Het vocht en tocht die vanuit de houten vloer de woning binnen trekken, beïnvloeden het zweer en warmtecomfort van de woning sterk. Doordat de koude lucht in de kruipruimte onder de woning en onder de vloeren opstijgt wordt een woning met houten vloer voortdurende gevuld met koude en vochtige lucht.

Omdat warmte uit zichzelf omhoog wil, is het belangrijk het kou-transport slim te vertragen met schuimbeton isolatie op folie. Door vloerisolatie met schuimbeton onder de houten vloer aan te brengen wordt de toestroom van de koude en vochtige lucht beëindigd. Goede isolatie onder de houten vloer zorgt niet alleen voor meer comfort, maar zorgt ook voor een besparing op uw energierekening.

Je oude houten vloer u opknappen als hij versleten is, is meestal geen goede keus. Maar soms is dat niet nodig. Er meeste scenario’s is dat je houten vloer vervangen door een schuimbetonvloer de beste optie is.

Misschien ga je verhuizen en wil je (een deel van) de vloer een vloerverwarming . Of misschien is de houten vloer zo versleten, dat hij niet meer met onderhoud te redden is. In dat geval kun je het beste je oude houten vloer verwijderen en vervangen door een schuimbetonvloer. Hoe je dat moet, dat gaan we je laten zien op onze video.

Je houten vloer vervangen?

Eerst je oude houten vloer verwijderen

Oude houten vloer verwijderen

De eerste stap van je houten vloer vervangen is natuurlijk je oude houten vloer verwijderen. Zoals gezegd is dit meestal de beste optie. Vaak is het veel simpeler om je houten vloer. Dat kan je in bepaalde gevallen zelf doen maar wij kunnen het ook. Als je echter een specifieke reden hebt om het zelf te dien, dan kun je op de volgende manier je houten vloer verwijderen en je houten vloer vervangen.

De benodigde materialen zijn:

  • Cipro zaag
  • Cirkelzaa
  • Kettingzaag
  • Koevoet

Wil je je houten vloer verwijderen, maak eerst klein gat dat noemen wij inspectie galt. Kijk hoe de vloer vastzit. Vaak is de vloer niet vastgelijmd. Dan heb je aan een koevoet in principe voldoende om de balken uit de muur te trekken. Wil je echter een vastgelijmde houten vloer vervangen het schuimbeton, dan heb je een cirkelzaag en ook een hamer nodig. Zorg dat je de cirkelzaag afstelt op de dikte van de vloer. Dat voorkomt dat je de zaag beschadigt.

 

Begin ruimte te maken

Je houten vloer verwijderen begint bij het maken van ruimte. Vaak begin je bij in het midden. De balken kan je doorzagen en met een koevoet los maken. Zijn er geen beschadigde in de muur? Even dicht maken met cement of stenen.

Maak de balken los van elkaar

De kunst is de houten vloer los van elkaar trekken en los van de ondergrond is hij meestal wel. Het loshalen van planken. Als je de houten planken los van elkaar moet halen, zijn er meer mogelijkheden. De eerste, en meest gunstige, is dat ze spijkertrekker de spijkers eruit haal die tegen elkaar aan zijn gelegd. Maar wil je een houten vloer vervangen en planken bewaren die met mes en groef in elkaar grijpt, dan heb je een lastigere klus voor de boeg.

Hier moet je voorzichtig, plank voor plank eruit halen, ga proberen de planken van elkaar los te halen als het niet lukt zaag ze stuk. Het kan namelijk een lastige en tijdrovende klus zijn. Toch is de beste aanpak, om je vloer er in een keer uit te slopen in een keer je ouden houten vloer verwijderen.

Houten vloer vervangen: zorg voor een schone ondergrond

Nu rest nog een stap voordat je kunt beginnen met je houten vloer vervangen door schuimbeton : de ondergrond schoonmaken. Er zit na het weghalen van de oude houten vloer waarschijnlijk nog hout en vuil op de ondergrond verwijder deze ook.  Daarna controleer je wand op uitstekende delen. Let ook hier goed op, want onvoorzichtigheid kan je meer beschadigen wat nodig is.

Je houten vloer vervangen met schuimbeton

Nu je klaar bent met je oude houten vloer verwijderen, kunnen je de vloer vervangen met een nieuwe schuimbetonvloer. Als je niet zo handig bent, raden we je aan om alles door ons te laten doen. Er komen geen verschrikkelijk ingewikkelde berekeningen aan te pas of iets dergelijks, maar het kan verkeerd gaan. Als je het wel aandurft om zelf te doen, dan volgt hier een uitgebreid stappenplan.

Bepaal de hoeveelheid vloerdelen voor de container

Meet hoe groot de oppervlakte van de kamer. Maak aan de hand daarvan een schatting van hoeveel wat je nodig hebt wanneer je begint met je houten vloer vervangen. Houd hierbij ook rekening met de extra ruimte in de container.

Pas op voor Leidingen!!!
We snappen dat je houten vloer vervangen geen klein klusje is.

Houten vloer isoleren vanuit de kruipruimte kan als er genoeg ruimte is

De meeste houten vloeren zijn gebouwd boven een kruipruimte. Bij vloerisolatie van een houten vloer boven kruipruimtes begin je met het leggen van folie op de vloer. Dit om optrekkend vocht tegen te gaan en zelf schoon en droog te kunnen werken.

De dampdichte folie op de bodem van de kruipruimte plak je niet eenvoudig. Zo ontstaat er een isolatie. U kunt ook schuimbeton direct onder de vloer- of vloerverwarming toepassen. Zie voor meer informatie hierover onze pagina over vloerisolatie. Wanneer je een kruipruimte isoleert met schuimbetonvloer gebruik je dampdichte folie. Deze voorkomt dat vocht de constructie in trekt. Lees hier meer over dampopen- en dampdichte folie en ventileren.

Isoleert met schuimbetonvloer gebruik je dampdichte folie

Schuimbeton zelf storten

Schuimbeton storten is een veelgebruikte methode om ruimtes te vullen met beton. Het is een relatief goedkoop en eenvoudig proces dat veel voordelen biedt. Het gebruik van schuimbeton storten maakt het mogelijk om de ruimte sneller klaar te maken en het resultaat is een sterk, duurzaam en waterdicht beton.

Om schuimbeton te storten heeft u alleen zand, cement, water en eventueel een pomp nodig. Door de juiste verhoudingen aan te houden kunt u zelf schuimbeton storten en zo de ruimte afmaken.

Als u twijfelt of u zelf schuimbeton kunt storten, neem dan contact op met de specialisten van Woodstock Vloeren. Wij helpen u met al uw vragen en behoeften omtrent het storten van schuimbeton. Met onze jarenlange ervaring op dit gebied kunnen wij u adviseren over de beste manier om schuimbeton te storten, zodat u het resultaat krijgt dat u verwacht. Onze deskundige medewerkers kunnen ook helpen bij het selecteren van de juiste materialen en technieken om het beste resultaat te bereiken.

Schuimbeton Haarlem

Houten vloer vervangen door schuimbeton kosten

De prijs van schuimbeton is 100 per m3 en vaste kosten zijn zeker 659 per klus.

Overzicht kosten schuimbeton

Voorrijkosten Aantal kuub Prijs per kuub Totale kosten */**
€450,- t/m €850,- 10 m3 €80,- t/m €100,- €1250,- €1850,-
€450,- t/m €850,- 20 m3 €80,- t/m €100,- €2050,- t/m €2850,-
€450,- t/m €850,- 30 m3 €80,- t/m €100,- €2850,- t/m €3850
€450,- t/m €850,- 40 m3 €80,- t/m €100,- €3650,- t/m €4850,-
€450,- t/m €850,- 50 m3 €80,- t/m €100,- €4450,- t/m €5850,-
€450,- t/m €850,- 60 m3 €80,- t/m €100,- €5250,- t/m €6850,-

*Prijzen zijn exclusief het verwijderen van de oude houten vloer.
**Prijzen zijn slechts indicatief, en zijn geen definitieve aanbieding voor werkzaamheden. Voor een definitieve prijsopgave kunt u een offerte aanvragen.

Tussen verdiepingen isoleren

Bij vloerisolatie van de houten vloer tussen verdiepingen met magnesiet isolatie wordt het te verwarmen woonvolume verkleind en het warmtetransport vroegtijdig afgeremd. Dit noemt men gecompartimenteerd isoleren. De woonlaag, waar overdag 21°C nodig is, heeft immers een andere stookbehoefte dan de slaapvertrekken, waar men met 18°C vaak al comfortabel slaapt. Deze boerenslimheid vindt men niet voor niets terug in oude boerderijen met lage plafonds.

 

Houten vloer tussen verdiepingen isoleren

Wanneer uw houten vloer een verdiepingen of zoldervloer betreft, kunt u beter een goede folie dan dampdichte, zoals in de kruipruimte gebruiken. Voor specifieke technische vragen en advies kunt u contacteren met Woodstock team.

 

Magnesietvloer

Voordelen en nadelen van vloerverwarming op schuimbeton die je nog niet wist

Vloerverwarming, ook wel lage temperatuur verwarming genoemd, is een luxe en populair product in woningen en meestal een onderdeel van de renovatie in woningen die netheid, comfort willen uitstralen. Ondanks dat het onmogelijk is om te ontkennen dat vloerverwarming de prettigste en fijnste manier is om je te verwarmen, is het belangrijk om je af te vragen of het de kosten en het geregel dat erbij komt kijken waard zijn.

Blijf je gewoon bij je traditionele radiatoren die je huis verwarmen of waag je de stap om te investeren in innoveren moet schuimbeton met daarop vloerverwarming? Op deze pagina worden de voordelen en nadelen van vloerverwarming toegelicht.

 

Voordelen en nadelen vloerverwarming

Voordelen in een notendop:

Energiezuinige verwarming
Moeiteloos om te gebruiken
Meer leefruimte en ruimte voor meubels
Werkt met alle typen vloeren
Veilig en comfortabel
Makkelijk om te installeren