Gemiddelde prijs vloer leggen

Wat kost een gemiddelde vloer?

De kosten van een gemiddelde vloer zijn niet in één bedrag te vangen. Ze zijn namelijk afhankelijk van een aantal variabelen:

– soort vloer

– benodigde aantal m2

– zelf leggen of laten doen

– wel of geen ondervloer nodig

– kwaliteit

– extra benodigdheden

Keukenblad van beton
Keukenblad van beton

Soort vloer

Er zijn heel veel soorten vloeren zoals PVC-vloeren, vinylvloeren, Linoleum, Marmoleum, laminaat, parket, kurk, gietvloeren, vloerbedekking en tegels. Elke soort vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen en een eigen prijskaartje. Omdat er zoveel verschillende soorten vloeren zijn, is het noemen van een gemiddelde prijs niet realistisch.

Benodigde aantal m2

Vloeren die kant en klaar geleverd worden, zoals tapijt, hebben een vaste prijs per m2. Bij gietvloeren gaat de prijs per m2 naar beneden naarmate er meer m2 gelegd moeten worden. Deze vloeren vergen de nodige voorbereidingen. De kosten van de voorbereidingen worden dan doorberekend over meer m2 waardoor de prijs per m2 omlaaggaat.

Wel of geen ondervloer nodig

Een vloer kan niet zomaar op de grond gelegd worden. Een verlijmde of dryback PVC-vloer heeft een extreem strakke ondergrond nodig. Zo niet, dan tekent elk deukje of bobbeltje. De ondervloer moet dan vlak gemaakt worden door middel van egaliseren. Ook bij een tegelvloer, gietvloer of troffelvloer kan het nodig zijn de ondergrond strak vlak te maken. De kosten van het egaliseren komen bij de kosten van de vloer.

Een laminaatvloer heeft een ondervloer nodig om geluid te absorberen en als demping tussen het laminaat en de onderlaag. Zo heeft elk type vloer eigen voorwaarden ten aanzien van de ondervloer waarbij de benodigde ondervloer ook weer afhankelijk is van de ondergrond.

Kwaliteit

De kwaliteit van een vloer is lastig te bepalen. Wel kan in het algemeen gezegd worden dat een kwalitatief goede vloer duurder is dan een vloer van mindere kwaliteit. Prijs en kwaliteit gaan hand in hand. Wat niet wil zeggen dat een goede vloer per definitie heel duur is en een goedkope vloer slecht.

Zelf leggen of laten doen

Als u de vloer van uw keuze zelf kunt leggen, bespaart u op de arbeidskosten. U bent dan alleen de kosten van de aanschaf van de vloer en eventueel bijkomende materialen kwijt. Een soort vloer die relatief eenvoudig zelf te leggen is, is bijvoorbeeld een laminaatvloer of PVC-vloer.

Ook tapijt of vinylvloer is zelf te leggen als het breed genoeg is voor de ruimte. De vloerbekleding is dan uit te rollen en kan langs de wanden op maat gesneden. Zodra de ruimte breder is en er naden ontstaan, wordt het een stuk lastiger om het zelf te leggen.

Bij gietvloeren wordt de prijs voor het leggen ook sterk bepaald door het type gietvloer. Sommige gietvloeren zijn met 3 lagen klaar en andere met 6 lagen. Dit heeft direct invloed op de kostprijs van de vloer.

Extra benodigdheden

Bij sommige soorten vloeren zijn extra benodigdheden noodzakelijk zoals bij een laminaatvloer. Deze vloeren worden zwevend gelegd en sluiten niet strak aan tegen de muur. Hierdoor blijft er ruimte over tussen de vloer en de muur. Deze ruimte wordt weggewerkt met een plint. Vaak zijn bij de vloer bijpassende plinten te koop.

Ook bij tapijt is het nodig om de rand van het tapijt weg te werken met een plint. Vaak is dit een opstaande lat die tegen de muur wordt gelijmd of geschroefd. Deze plinten kunt u ook zelf maken door een lat te kopen bij de bouwmarkt en in de door u gewenste kleur te schilderen.

Kiest u voor een ongesealde grindvloer dan komen er extra kosten voor het schoonmaken bij. Door de open structuur van de vloer blijft vuil makkelijk in de vloer achter wat niet te verwijderen is met een stofzuiger. Om de vloer schoon te maken kan deze nat gereinigd worden waarna het water met een waterstofzuiger opgezogen kan worden. De aanschaf van een waterstofzuiger kunt u zien als bijkomende kosten bij de aanschaf van de grindvloer. Wilt u echt een grote schoonmaak van uw grindvloer, dan kunt u deze door een vakman om de twee tot drie jaar machinaal laten reinigen.

Kosten van een vloer

Het is dus lastig om te praten over de kosten van een gemiddelde vloer. Want wat is een gemiddelde vloer? Beter is om te kijken naar de gemiddelde kosten per type vloer.

Onderstaande bedragen zijn een globale indicatie van de kosten. De werkelijke kosten zijn afhankelijk van de hierboven beschreven variabelen.

Soort vloer Vanaf* Tot*
Laminaatvloer € 10,-- € 30,-- per m2
Vinylvloer € 15,-- € 25,-- per m2
PVC-vloer € 20,-- € 50,-- per m2
Tegels € 40,-- € 200,-- per m2
Houten vloer € 50,-- € 150,-- per m2
Gietvloer € 70,-- € 120,-- per m2

* aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend en ze dienen enkel en alleen om een indicatie te geven.

Heeft u twijfels over welke vloer het beste bij u past en voldoet aan uw wensen, maak dan een afspraak voor een bezoek aan onze showroom. Hier kunnen wij u verschillende soorten vloeren laten zien en u van een passend advies voorzien.