Schuimbeton betonvloer

Schuimbeton verovert Nederland

Schuimbeton maakt een opmars in de Nederlandse bouw. Uit onderzoek bij TU-Twente naar integraal geschuimd beton blijkt dat het uiterst lichte materiaal erg geschikt is voor grootschalige toepassing in de bouw, ook als prefab-materiaal. Bouwen we straks alleen nog maar in schuimbeton?

Een vloer van betonschuim komt per slang naar binnen.

Schuimbetonn is een uiterst licht en handzaam bouwmateriaal, dat grotendeels bestaat uit lucht en water. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van industriële reststoffen als hoogovenslak en vliegassen. Na gebruik is schuimbeton volledig herbruikbaar en het energieverbruik tijdens de productie en verwerking is laag. Omdat het materiaal via slangen wordt verwerkt, is zwaar tilwerk niet meer nodig. Het materiaal wordt al regelmatig toegepast, maar de marktkansen voor grootschalige schuimbouw zijn nog nauwelijks onderzocht. De grote vraag was; is het materiaal ook geschikt voor prefab? Veel bouwvakkers zijn vrolijk als ze het uiterst lichte materiaal aan moeten brengen.

Een vochtige kruipruimte is voor veel mensen een groot probleem. Er zijn talrijke oplossingen op de markt, maar welke werkt het beste? Radar duikt in de wereld van de kruipruimtes en zoekt het letterlijk en figuurlijk tot op de bodem uit.

Schuimbeton fundering

Een schuimbeton fundering heeft als eigenschap dat het een lichtgewicht constructie betreft. Vooral voor weinig draagkrachtige ondergronden is schuimbeton een perfect ophoog- en funderingsmateriaal.

Eigenschappen van schuimbeton

Eén van de eigenschappen van schuimbeton is dat het een isolerend materiaal betreft. Schuimbeton wordt samengesteld uit cement, water, toeslagmaterialen en een schuimvormende hulpstof. Het is licht van gewicht en werkt vochtwerend.

Voordelen van een fundering met schuimbeton

Het gebruik van een schuimbeton fundering heeft als voordeel dat het beton middels de toepassing met een slang op moeilijk bereikbare plekken kan worden aangebracht. Daarnaast blijft het materiaalgebruik tot een minimum beperkt en wordt de samenstelling van het schuimbeton bepaald naar aanleiding van het gewenste draagvermogen.

Ervaringen met schuimbeton

Sinds eind jaren ’70 wordt schuimbeton met succes toegepast in zowel woning- als wegenbouw. Als lichtgewicht ophoog- en funderingsmateriaal, maar ook als isolerende dakafschotlaag, vullingsmateriaal voor oude leidingen of isolerende vloerrenovatie.

Meer informatie over een schuimbeton fundering

Wilt u meer informatie over een schuimbeton fundering en de mogelijkheden voor uw huis? Neem dan contact met ons op. We zijn u graag van dienst!

Plaats een reactie