Schuimbeton: een goed alternatief voor de broodjesvloer
Het vervangen van de houten vloer van de begane grond is een ingrijpende maatregel. Doe dit alleen als de bestaande vloer van hele slechte kwaliteit is, of niet meer voldoet. U kunt in deze situatie natuurlijk kiezen voor een broodjesvloer, maar een geïsoleerde vloer van schuimbeton is een uitstekend broodjesvloer alternatief. Zeker als uw houten vloer is aangetast door veel vocht en schimmel, raden wij een schuimbetonvloer aan. Als u de oorzaak van de vochtproblemen niet aanpakt, is de kans groot dat u last blijft houden van schimmel en teveel vocht. Door te kiezen voor schuimbeton houdt u vochtproblemen voorgoed buiten de deur.
Waarom een alternatief voor de broodjesvloer?
- Balken van de broodjesvloer zijn duur
- Renoveren met een schuimbeton is relatief goedkoop
De broodjesvloer
De balken in de balkbroodjesvloer zijn gemaakt van beton waar tempex (piepschuim) vormstukken tussen zitten. De vloer wordt vaak gestort met een laag beton voorzien van wapeningsgaas. Deze maakt de vloer sterker. Vervolgens komt hier achtereenvolgens de dekvloer op (eventueel met vloerverwarming) en ten slotte de vloerafwerking.
Broodjesvloer alternatief: de renovatievloer
De renovatievloer is een soortgelijke vloer, gemaakt met behulp van gerecyclede kunststoffen of stalen liggers. Deze liggers brengen we op dezelfde wijze aan als bij de broodjesvloer. De vloer wordt alleen niet afgewerkt met beton. Op de kunststoffen of stalen liggers brengen we plaatmateriaal aan, dat vervolgens wordt afgewerkt met de vloerafwerking. Groot voordeel van dit systeem is dat de liggers veel beter hanteerbaar zijn dan de betonnen balken van de broodjesvloer. Een ander voordeel is dat we de vloer afwerken zonder gebruik van beton- en dekvloermortel, waardoor we minder vocht gebruiken.
Vloer op zand vervangen
Deze optie raden we aan als er geen kruipruimte is. We verwijderen eerst de bestaande vloer, en daarna graven we het zand verder af. Dit is nodig omdat de nieuwe geïsoleerde vloer dikker is. Die nieuwe vloer is voorzien van isolatie aan de onder- en/of bovenzijde.
Broodjesvloer alternatief: aandachtspunten
Ventileren
Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als u de woning gaat isoleren. Naast het geven van isolatie-advies, wijst een goed isolatiebedrijf u altijd op het belang van goede ventilatie in de woning.
Vloerhoogte wijzigen
Vloerisolatie heeft tot logisch gevolg dat de vloer hoger komt te liggen. Als de deur hierdoor klemt, kunt u deze korter maken, of verhogen met een ringetje op het scharnier. Een hogere vloer heeft ook gevolgen voor de hoogte van de eerste traptrede, de aanrechthoogte en de hoogte van de ramen.
Minerale wol
Minerale wol kan de huid irriteren vanwege de fijne loskomende vezels. Draag daarom goed dekkende kleding en een mondkapje. Komen de vezels toch op uw huid, spoel dan met koud water.
Wat is anhydriet?
Anhydriet is een mengsel van gips, zand en water. Met een superplastificeerder mengen we het tot een gietspecie. Anhydriet is uitstekend geschikt om een supervlakke dekvloer van te maken. Dat zal meestal fabrieksmatig gebeuren, maar kan ook op de bouwplaats plaatsvinden. Na controle van de juiste vloeibaarheid (vloeimaat), gieten we de specie via een slang op de draagvloer. Het zelfnivellerende karakter van de specie zorgt voor een gelijkmatige verdeling. Met een drijfrei helpen we dit proces een handje.
Anhydrietgebonden gietvloeren kunnen soms direct op draagvloeren van bijvoorbeeld beton worden aangebracht. Maar het is ook mogelijk de gietvloer uit te voeren als zwevende dekvloer. Door de grotere buig- en treksterkte en de te verwaarlozen verhardingskrimp kunnen anhydrietgebonden gietvloeren dunner zijn dan traditionele dekvloeren. Krimpnetten kunnen achterwege blijven.
Broodjesvloer kosten
Broodjesvloer, ook wel combinatievloer genoemd. Bestaat uit betonnen of stalen balken met in het midden vulblokken. De piepschuimvulling in dit type vloer wordt ook wel een broodje genoemd, wat de oorsprong van de naam “broodjesvloer” duidelijk maakt. De vloeren zijn relatief eenvoudig en snel te leggen en gaan zeer lang mee. Broodjesvloeren zijn dus betonnen prefab vloeren die ter plekke in elkaar worden gezet.
De kosten die u voor een broodjesvloer betaalt, is vaak een optelsom van de benodigde onderdelen. De totale kosten van een broodjesvloer uit de liggers, vulelementen, staalmatten, het beton en de personeelskosten.
U betaald meestal ongeveer €30,- tot €35,- per meter voor een broodjesvloer exclusief beton. De prijzen van het beton zijn afhankelijk van de bereikbaarheid van de stortplaats.
Kruipruimte isoleren door schuimbeton
Nooit geen last meer van vocht en tocht door het isoleren van de kruipruimte.
Houten vloer vervangen door broodjesvloer
Ten eerste moet de oude houten vloer verwijderd worden. In dit artikel over vloerrenovatie geven we een uitgebreide uitleg over het vervangen van de oude houten vloer.
Vloerrenovatieprojecten beginnen met betonnen vloerliggers aan de gevel en eindigen met betonnen vloerliggers aan de gevel. Dit betekent dat je een gat in de muur moet maken. De vloerenliggers worden immers altijd op de muur geplaatst. De balken hebben aan elke kant 10 cm steun nodig. Daarom moet het eerste gat op een diepte van 20 cm worden gezaagd. Anders kun je de vloertegels niet plaatsen. Het oppervlak waarop de grond wordt geplaatst, zal natuurlijk perfect horizontaal zijn.
Zorg ervoor dat de grond egaal is en leg de balken op de goede volgorde en afstanden neer. Met egaline kun je de grond gemakkelijk egaal maken als dat nodig is. Ga tijdens het leggen van de betonnen liggers niet over de piepschuim broodjes te lopen.
Isoleer uw kruipruimte met schuimbeton
Nooit geen last meer van vocht en tocht door het isoleren van de kruipruimte.
Maak nu de gaten in de muur dicht. Dit is met verschillende manieren mogelijk. Zo kun je de gaten dichtmetselen of mee storten met de vloer. Daarnaast kun je de gaten dicht schuimen met PUR. Bij een nieuwbouw project kun je nu randkist plaatsen. Let op, houd hier altijd de bovenkant van de vloer aan. Dat is makkelijk tijdens het afreien van het beton. De bekisting vormt een mal voor de te storten betonlaag.
Nu is de basis van de broodjesvloer is klaar. Het is nu tijd om de betonwapening aan te brengen. Hiervoor worden staalmatten met een afmeting van 3000 x 2000 mm gebruikt. Dit wapeningsstaal met een maaswijdte van 150 x 150 mm is zeer geschikt als krimpwapening voor combinatie- en cementdekvloeren.
Begin nu met het storten van beton. Het is mogelijk om beton kan kant-en-klaar te kopen. Maar je kunt het ook zelf maken door een mengel van cement, zand, grind en water. Natuurlijk kun je ook extern een betonwagen inhuren. Let wel op dat het beton altijd minimaal 3 cm boven de betonbalken afgestort moet worden! Trek tijdens het schuimbeton storten de bouwstaalmatten een beetje omhoog met een haak. Op deze manier trekt het beton goed onder de betonwapening en ontstaat er een betere hechting. Loop tijdens de stort over de vloerbalken en niet over de vulelementen. Zorg na de stort dat je de aangebrachte betonlaag super strak afwerkt met een schuurbord.