Broodjesvloer alternatief

Schuimbeton: een goed alternatief voor de broodjesvloer

Het vervangen van de houten vloer van de begane grond is een ingrijpende maatregel. Doe dit alleen als de bestaande vloer van hele slechte kwaliteit is, of niet meer voldoet. U kunt in deze situatie natuurlijk kiezen voor een broodjesvloer, maar een geïsoleerde vloer van schuimbeton is een uitstekend broodjesvloer alternatief. Zeker als uw houten vloer is aangetast door veel vocht en schimmel, raden wij een schuimbetonvloer aan. Als u de oorzaak van de vochtproblemen niet aanpakt, is de kans groot dat u last blijft houden van schimmel en teveel vocht. Door te kiezen voor schuimbeton houdt u vochtproblemen voorgoed buiten de deur.

Waarom een alternatief voor de broodjesvloer?

  • Balken van de broodjesvloer zijn duur
  • Renoveren met een schuimbetonvloer is relatief goedkoop

De broodjesvloer

De balken in de balkbroodjesvloer zijn gemaakt van beton waar tempex (piepschuim) vormstukken tussen zitten. De vloer wordt vaak gestort met  een laag beton voorzien van wapeningsgaas. Deze maakt de vloer sterker. Vervolgens komt hier achtereenvolgens de dekvloer op (eventueel met vloerverwarming) en ten slotte de vloerafwerking.

Broodjesvloer alternatief
Broodjesvloer alternatief

Broodjesvloer alternatief: de renovatievloer

De renovatievloer is een soortgelijke vloer, gemaakt met behulp van gerecyclede kunststoffen of stalen liggers. Deze liggers brengen we op dezelfde wijze aan als bij de broodjesvloer. De vloer wordt alleen niet afgewerkt met beton. Op de kunststoffen of stalen liggers brengen we plaatmateriaal aan, dat vervolgens wordt afgewerkt met de vloerafwerking. Groot voordeel van dit systeem is dat de liggers veel beter hanteerbaar zijn dan de betonnen balken van de broodjesvloer. Een ander voordeel is dat we de vloer afwerken zonder gebruik van beton-  en dekvloermortel, waardoor we minder vocht gebruiken.

Vloer op zand vervangen

Deze optie raden we aan als er geen kruipruimte is. We verwijderen eerst de bestaande vloer, en daarna graven we het zand verder af. Dit is nodig omdat de nieuwe geïsoleerde vloer dikker is. Die nieuwe vloer is voorzien van isolatie aan de onder- en/of bovenzijde.

Broodjesvloer alternatief: aandachtspunten

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als u de woning gaat isoleren. Naast het geven van isolatie-advies, wijst een goed isolatiebedrijf u altijd op het belang van goede ventilatie in de woning.

Vloerhoogte wijzigen

Vloerisolatie heeft tot logisch gevolg dat de vloer hoger komt te liggen. Als de deur hierdoor klemt, kunt u deze korter maken, of verhogen met een ringetje op het scharnier. Een hogere vloer heeft ook gevolgen voor de hoogte van de eerste traptrede, de aanrechthoogte en de hoogte van de ramen.

Minerale wol

Minerale wol kan de huid irriteren vanwege de fijne loskomende vezels. Draag daarom goed dekkende kleding en een mondkapje. Komen de vezels toch op uw huid, spoel dan met koud water.

Wat is anhydriet?

Anhydriet is een mengsel van gips, zand en water. Met een superplastificeerder mengen we het tot een gietspecie. Anhydriet is uitstekend geschikt om een supervlakke dekvloer van te maken. Dat zal meestal fabrieksmatig gebeuren, maar kan ook op de bouwplaats plaatsvinden. Na controle van de juiste vloeibaarheid (vloeimaat), gieten we de specie via een slang op de draagvloer. Het zelfnivellerende karakter van de specie zorgt voor een gelijkmatige verdeling. Met een drijfrei helpen we dit proces een handje.

Anhydrietgebonden gietvloeren kunnen soms direct op draagvloeren van bijvoorbeeld beton worden aangebracht. Maar het is ook mogelijk de gietvloer uit te voeren als zwevende dekvloer. Door de grotere buig- en treksterkte en de te verwaarlozen verhardingskrimp kunnen anhydrietgebonden gietvloeren dunner zijn dan traditionele dekvloeren. Krimpnetten kunnen achterwege blijven.

Plaats een reactie