Soort vloeren

Wat voor soort vloeren zijn er?

Er zijn meer dan acht soorten vloeren. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten eindvloeren of gebruiksvloeren die er zijn. De gebruiksvloer is de vloer die zichtbaar is, waarop gelopen wordt en die slijtagesporen kan gaan vertonen door intensief gebruik.

De meest bekende vloeren zijn:

Bij een aantal soorten vloeren zijn ook nog verschillende vloeren te benoemen. Per soort vloer volgt een korte toelichting.

Houten vloer

Met een houten vloer bedoelen we een vloer gemaakt van houten planken. Deze planken zijn massief dat wil zeggen dat ze uit één stuk bestaan. Elke plank heeft zijn eigen karakteristieke uiterlijk door de nerven, knoesten en barsten. Hierdoor is een houten vloer nooit saai. Een houten vloer kan afgewerkt worden met olie, lak of wax. De afwerking die u kiest, is afhankelijk van uw eigen smaak en voorkeur.

Zoekt u een afwerking die bestand is tegen vlekken en slijtage, dan is lak de beste optie. Een houten vloer gaat lang mee maar heeft wel regelmatig onderhoud nodig. Daarnaast werkt een houten vloer. Dat wil zeggen dat hij uitzet en krimpt onder invloed van vocht en temperatuur.

houtenvloer

Parket

Parket is een verzamelnaam voor hardhouten vloeren van massief hout. In tegenstelling tot een houten vloer waarbij de planken eerst worden gelegd en daarna behandeld, worden de planken voor parket eerst gezaagd. Na het zagen worden ze geschuurd en komt de afwerklaag erop. Ook voor de afwerking van parket bestaat de keuze uit lak, olie of wax.

Soorten parket zijn

– plankenvloer

– strokenparket

– fineerparket

– samengestelde parketvloer

Parket

Laminaat

Laminaat is sterk in opkomst. Waar de keuze minder vaak op een houten vloer of parket valt, heeft laminaat de voorkeur. Laminaat is goedkoper dan een vloer van hout. Daarnaast is de toplaag van kunststof en vlek- en krasbestendig. Een laminaatvloer vraagt weinig onderhoud.

Regelmatig stofzuigen en af en toe afnemen met een vochtige doek is voldoende. Een nadeel van een laminaatvloer is dat als er een puntig voorwerp op valt, de toplaag kan beschadigen. Deze is – in tegenstelling tot een houten vloer – niet bij te werken door opschuren en afwerken.

visgraat laminaat

Vloertegels

Vloertegels zijn er in twee soorten: natuursteen en gebakken of keramische tegels. Tegels van natuursteen worden gemaakt uit gesteente dat in de natuur voorkomt. De bekendste soorten natuursteen die gebruikt worden als vloer zijn:

– marmer

– graniet

– hardsteen

– leisteen

Gebakken tegels worden gemaakt in een fabriek. Ze zijn in veel verschillende kleuren, groottes en uitvoeringen te koop. Ze worden veel toegepast In de badkamer en keuken maar ook voor een woonkamer zijn ze heel geschikt. Tegels zijn slijtvast, onderhoudsarm en gaan erg lang mee. Het nadeel is erg hard zijn en niet meeveren, wat minder fijn is voor kleine kinderen als ze vallen. Daarnaast voelen tegels koud aan en is het aan te raden om onder de tegels vloerverwarming aan te leggen.

Tapijt

Tapijt is zacht, warm aan de voeten, veert mee en geeft een gevoel van luxe. Nadeel van tapijt is dat stof en vuil in het tapijt blijven zitten. Ook vlekken kunnen niet eenvoudig opgeveegd worden wat wel kan met harde vloeren. De kwaliteit van een tapijt wordt bepaald door de onderlaag en hoe dicht het tapijt geweven is. Hoe meer draden gebruikt zijn, hoe dikker het tapijt geweven is.

Tapijt wordt vaak toegepast in slaapkamers, juist omdat het niet koud aanvoelt bij blote voeten.

Tapijt

PVC

Een PVC-vloer is een kunststof vloer en vergelijkbaar met een laminaatvloer. Toch zijn er ook een paar belangrijke verschillen.

Zo is de geluidsabsorptie van een PVC-vloer beter dan van een laminaatvloer. Daarnaast is een PVC-vloer beter te combineren met vloerverwarming. Dat komt doordat PVC-vloer redelijk dun is, waardoor het pakket vloerverwarming + PVC-vloer eenvoudig toe te passen is in bestaande woningen zonder het probleem te krijgen van een te hoge vloer waardoor de deur niet meer open of dicht kan.

Vinyl

Een vinyl vloer wordt in de volksmond ook wel zeil genoemd. Dit is een relatief goedkope vloerbedekking die aan de rol wordt verkocht.

Vaak is de breedte van een rol 2 of 4 meter. Door deze grote breedte kan vinyl met weinig naden worden gelegd. De onderkant van een vinylvloer is gemaakt van vinyl, vandaar ook de naam. Het voordeel van een vinylvloer is de licht verende werking. Hierdoor voelt de vloer zachter aan bij het lopen dan een PVC-vloer.

Vinyl

Gietvloer

Een gietvloer is een vloer die uit één stuk gegoten wordt. Hierdoor zitten er geen naden in de vloer en heeft de vloer een strakke en industriële uitstraling. Voor het maken van een gietvloer is er keuze uit verschillende soorten materialen. Zo zijn er gietvloeren gemaakt van polyurethaan, cementgebonden gietvloer, epoxyvloer of betonlook gietvloer.

Elk type gietvloer heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Gietvloer

Troffelvloer

Een troffelvloer is een naadloze cementvloer die bestaat uit fijngemalen steentjes en met kunsthars.
. Het wordt ook wel een mortelvloer of vloeivloer genoemd en kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals kwarts- of grindkorrels
. Door het gebruik van epoxy kunsthars is de vloer zeer sterk en vloeistofdicht
. Een troffelvloer wordt soms ook PMMA-vloer of gietvloer genoemd omdat het gemaakt is van het kunststof materiaal PMMA

Minder bekende soorten vloeren

Naast deze 8 meest bekende vloeren zijn er nog meer typen vloeren. Bijvoorbeeld grindvloeren, linoleumvloeren, kurkvloeren en sisaltapijt. De keuze is erg groot en wij adviseren u dan ook om een bezoek te brengen aan de showroom. Hier kunt u de vloeren zien en voelen en krijgt u alle informatie die nodig is om een goede keuze te maken.