Goedkope vloeren

Wat is de meest goedkope vloer?

De meest goedkope gladde vloer is een laminaatvloer of vinyl. Deze vloeren zijn goedkoper dan bijvoorbeeld een gietvloer of een houten vloer. Om de prijzen van de vloeren met elkaar te kunnen vergelijken, kijken we naar de prijs per m2.

Als we dan de verschillende soorten gladde vloeren op een rijtje zetten in volgorde van aanschafprijs van laag naar hoog dan ziet het rijtje er zo uit:

Laminaat                        € 10,– / m2

Vinyl                                 € 15,– / m2

PVC                                  € 20,– / m2

Tegels                              € 40,– / m2

Houten vloer                 € 50,– / m2

Gietvloer                         € 70,– / m2

Parket                             € 30,- / m2

Maar de prijs per m2 zegt eigenlijk niet zo heel veel. Want elke vloer moet gelegd worden en stelt andere eisen aan de ondergrond.

 

visgraat laminaat

Egaliseren ondergrond

Een laminaatvloer heeft een strakke ondergrond nodig. Is de aanwezige ondervloer onvoldoende glad, dan moet de vloer eerst geëgaliseerd worden. Dit gebeurt meestal met egaline. Als u voor het egaliseren een vakman inhuurt, dan moet u rekening houden met een prijs tussen de 10 en 25 euro per m2 bij een betonnen vloer. Dit is inclusief materiaal en manuren. Heeft u een houten vloer of wilt u een bestaande tegelvloer egaliseren dan lopen de prijzen hard op en moet u rekening houden met 45 tot 75 uur per m2.

De vloer die u wilt leggen is dan misschien in aanschaf goedkoop, maar door de bijkomende kosten is het wellicht beter om een ander soort vloer te kiezen.

Ondervloer

Onder een laminaatvloer moet een ondervloer gelegd worden. Belangrijkste reden is om de vloer te verstevigen. Laminaat is gemaakt van dun en flexibel materiaal en de ondervloer zorgt voor extra stevigheid. Daarnaast heeft een ondervloer een isolerende werking, werkt het geluiddempend, loopt het prettiger omdat de ondervloer de klappen opvangt en verlengt het de levensduur van het laminaat.

De kosten van een ondervloer zijn afhankelijk van de gewenste eigenschappen van de ondervloer. Een ondervloer die meteen de ondergrond egaliseert, geluid absorbeert en vochtwerend is, is duurder dan een ondervloer die alleen geluid absorbeert. De prijzen van een eenvoudige ondervloer beginnen bij circa 2 euro m2.

Afwerking

Bij het netjes afwerken van een vloer, zeker in een woonkamer, horen ook plinten. De plinten zorgen voor een nette afwerking tussen de vloer en de muur. Een laminaatvloer wordt niet strak tegen de muur gelegd. Er blijft altijd een kier open ten opzichte van de muur zodat de vloer kan werken onder invloed van vocht en temperatuur. Bij veel vloeren zijn bijpassende plinten te koop. Deze moeten apart aangeschaft worden en zijn dus niet bij de prijs van de vloer inbegrepen.

Wie legt de vloer?

Een handige doe-het-zelver kan uitstekend zelf een laminaatvloer leggen. De kosten van de vloer blijven dan beperkt tot de aanschaf van de vloer en bijbehorende materialen als ondervloer en lijm. Kunt u niet zelf de vloer leggen, dan moeten de kosten van het leggen opgeteld worden bij de aanschafkosten van de vloer. De prijs voor het leggen wordt berekend per m2 en ligt rond de 6 tot 8 euro. Moet ook de ondervloer gelegd worden, dan gaat de prijs omhoog. Daarnaast is de prijs voor het leggen ook afhankelijk van hoe het laminaat gelegd wordt. Wilt u het laminaat diagonaal gelegd hebben, dan bent u zeker de helft duurder uit.

Ook het plaatsen van de plinten kunt u uitbesteden als u deze niet zelf kunt aanbrengen. Vaak is het mogelijk om één totaalprijs per m2 af te spreken voor het leggen van de ondervloer, de vloer en de plinten.

Goedkoop niet altijd beter

Het aanschaffen van een laminaatvloer bij de bouwmarkt of online lijkt een goedkope oplossing. En dat kan het ook zijn als u zelf de vloer kunt leggen. Kunt u dit niet, dan is het verstandig om ook bij een speciaalzaak te gaan kijken. Zij hebben soms aanbiedingen waarbij het leggen van de vloer bij de prijs inbegrepen is. Bijkomend voordeel is dat u niet op zoek hoeft naar iemand die voor u de vloer kan leggen. Zo heeft u één aanspreekpunt en kunt u aanspraak maken op garantie mocht u niet tevreden zijn.

De goedkoopste vloer

Zoekt u echt de goedkoopste vloer zonder veel eisen te stellen aan kwaliteit, het bestand zijn tegen vlekken of schoon te maken door te dweilen, kies dan voor tapijt.

Tapijt is al te koop vanaf een paar euro per m2 en stelt weinig eisen aan de ondergrond. Het kan in vrijwel het hele huis gelegd worden, behalve in natte ruimtes zoals de badkamer en waar hygiëne belangrijk is, zoals in het toilet.

Voordeel van tapijt

Het voordeel van tapijt is dat het zacht en warm aanvoelt aan de voeten. Daarnaast is het ook isolerend en dempt het geluid. Houd er wel rekening mee dat voor goedkoop tapijt minder materiaal gebruikt wordt en het dus dunner is. De geluiddempende en isolerende werking is dan minder goed dan bij duurder tapijt.

De goedkoopste vloer – keuze uit twee

Zoekt u de meest goedkope vloer, dan heeft u de keuze uit 2 mogelijkheden. Wilt u een gladde vloer die makkelijk schoon te houden is? Kies dan voor laminaat. Wilt u geen gladde vloer, kies dan voor tapijt.