Schuimbeton nadelen

Schuimbeton zelf storten

Geen garantie als de voorbereidingen zelf gedaan worden. Iedereen is het erover eens dat het isoleren van de kruipruimte in de woning alleen maar voordelen heeft, toch? Ja en nee. Wanneer de isolatie vakkundig wordt aangebracht door een gespecialiseerd bedrijf zal dat alleen maar voordelen geven.

“Maar je kan toch niet altijd zomaar je kruipruimte gaan isoleren terwijl je spouwmuurisolatie niet goed is?” – de vraag die vaak wordt gesteld. En dat het ook waar! Een goed isolatie bedrijf zal bijvoorbeeld afraden een sterk vervuilde spouw te vullen met isolatiemateriaal. Met deze verontreinigingen wordt voornamelijk bedoeld:

Schuimbetonvloer nadelen

Schuimbeton is een super isolatiemateriaal met meerdere toepassingen, zoals kruipruimte isolatie, funderingen en het opvullen van lege ruimtes. Hoewel schuimbeton veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waarvan men zich bewust moet zijn.

Veel water nodig
Folie moet goed geplaatst zijn
3 parkeerplaatsen nodig aan 1 gesloten
3 parkeerplaatsen nodig aan 1 gesloten
Speciebaarden
Opgehoopte valspecie dus een koudebrug
Verzakt isolatiemateriaal komt ook veel voor
Mogelijk bijkomende kosten voor graafwerkzaamheden en verwijderen van puin, beton

Daarom werkt de kruipruimte isolatie alleen goed in combinatie met andere isoleren maatregelen.

Meer informatie: schuimbetonvloer nadelen

Vereist een goede voorbereiding

Hoewel schuimbeton makkelijk is aan te brengen (het ‘loopt’ als het ware zelf de ruimte door), betekent dat wel dat het niet uit de ruimte weg mag kunnen lopen. Er moet dus voor worden gezorgd dat de ruimte en alle gaten goed zijn afgesloten.

Mogelijk bijkomende kosten voor graafwerkzaamheden en verwijderen van balken

Om schuimbeton te kunnen storten moet de ruimte klaar worden gemaakt om te kunnen storten. In bepaalde situaties kan dit extra tijd en geld kosten. Zo moeten we soms houten balken weghalen, of een gedeelte van de ruimte afgraven.

Ruimte enige tijd niet beschikbaar

Ook is de ruimte uiteraard niet te gebruiken gedurende de werkzaamheden. Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de ruimte en hoe lang de werkzaamheden in beslag nemen.

Storten afhankelijk van weersomstandigheden

Voor het storten zijn we afhankelijk van de weersomstandigheden: bij vorst en regen kan schuimbeton niet gestort worden.

Niet geschikt als dekvloer

Schuimbeton is niet geschikt als dekvloer. Er moet dus altijd nog een andere laag overheen aangebracht worden.

Kruipruimte niet meer bereikbaar

Na het opvullen van de kruipruimte met schuimbeton, heeft u uiteraard geen kruipruimte meer. Maar eigenlijk is dit helemaal niet zo nadelig. Kruipruimtes hebben tegenwoordig eigenlijk geen nut meer. Een kruipruimte zorgt alleen maar voor vocht- en schimmelproblemen en houtrot. Wat dat betreft kun je een kruipruimte maar beter kwijt dan rijk zijn.

Lage draagkracht

Schuimbeton heeft over het algemeen een lagere draagkracht in vergelijking met traditioneel beton. Hierdoor is het mogelijk minder geschikt voor toepassingen waar zware (punt)belastingen vereist zijn, zoals het bouwen van dragende muren of vloeren.

Beperkte buigsterkte

Schuimbeton heeft minder buigsterkte dan traditioneel beton, wat betekent dat het minder goed bestand is tegen het buigen of vervormen onder belasting. Hierdoor kan het minder geschikt zijn voor sommige structurele toepassingen.

Langzamere uithardingstijd

Schuimbeton heeft over het algemeen een langzamere uithardingstijd dan traditioneel beton. Het kan enige tijd duren voordat het volledig is uitgehard en zijn uiteindelijke druksterkte heeft bereikt.

Gevoelig voor vocht

Schuimbeton kan gevoeliger zijn voor vocht, vooral als het niet goed is afgedicht. Dit kan problemen veroorzaken, zoals schimmelvorming en verslechtering van het materiaal.

Kans op krimp

Schuimbeton kan een zekere mate van krimp scheuren vertonen na uitharding. Hoewel dit meestal geen ernstig probleem is voor niet-structurele toepassingen, kan het wel van invloed zijn op precisiewerk of waar dimensionele stabiliteit belangrijk is.

Beperkte beschikbaarheid

In sommige regio’s kan het moeilijker zijn om schuimbeton te verkrijgen in vergelijking met traditioneel beton, omdat het mogelijk minder gangbaar is. Woodstock stort overal schuimbeton.

Milieueffecten

Schuimbeton nadelen - Milieueffecten

Hoewel schuimbeton vaak wordt geprezen vanwege zijn isolatie-eigenschappen, vereist de productie ervan het gebruik van chemicaliën en heeft het doorgaans een hogere ecologische voetafdruk dan sommige andere milieuvriendelijke isolatiematerialen.

Woodstock Vloeren maakt de beste en duurzaam schuimbeton.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze nadelen bij het overwegen van schuimbeton voor een specifieke toepassing. De geschiktheid van schuimbeton hangt af van de specifieke behoeften van het project en de vereisten van de constructie. In sommige gevallen kan het een uitstekende keuze zijn vanwege de thermische isolatie-eigenschappen en het lichtere gewicht, terwijl het in andere gevallen mogelijk beter is om traditioneel beton of andere materialen te gebruiken.

Een professioneel advies en een grondige evaluatie van het project zijn altijd aan te raden voordat je een beslissing neemt.