Wat is een rc-waarde van isolatiemortel
Om een hogere isolatie te halen worden er ook EPS Isolatie korrels toegevoegd aan het schuimbeton.
De RC-waarde van isolatiemortel gemaakt met EPS (geëxpandeerd polystyreen) als isolatiemateriaal varieert afhankelijk van de dikte van de isolatielaag en de dichtheid van de gebruikte isolatiemortel.
De RC-waarde wordt gemeten in vierkante meter kelvin per watt (m²·K/W) en geeft de warmteweerstand aan van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatieprestaties.
Lage dichtheid EPS-mortel: isolatiemortel met lage dichtheid kan doorgaans een R-waarde hebben tussen 0,5 en 1,0 m²·K/W voor elke centimeter dikte van de isolatielaag. Bijvoorbeeld, een laag isolatiemortel van 5 cm dik met lage dichtheid EPS kan een R-waarde hebben tussen 2,5 en 5,0 m²·K/W.
Gemiddelde dichtheid EPS-mortel: isolatiemortel met gemiddelde dichtheid kan een iets hogere R-waarde hebben, meestal tussen 1,0 en 1,5 m²·K/W voor elke centimeter dikte. Een 5 cm dikke laag isolatiemortel met gemiddelde dichtheid EPS kan een R-waarde hebben tussen 5,0 en 7,5 m²·K/W.
Hoge dichtheid EPS-mortel: bij hogere dichtheid EPS-mortel kan de R-waarde nog hoger zijn, variërend van 1,5 tot 2,0 m²·K/W per centimeter dikte. Een 5 cm dikke laag isolatiemortel met hoge dichtheid EPS kan een R-waarde hebben tussen 7,5 en 10,0 m²·K/W.
Contactgegevens:
Telefoonnummer: 085-4846144
Bij geen gehoor: 0226-427785
WhatsApp: Stuur ons een bericht
E-mailadres: info@woodstock-vloeren.nl
Houd er rekening mee dat deze waarden algemene schattingen zijn en dat de daadwerkelijke RC-waarde kan variëren afhankelijk van het specifieke product en de fabrikant. Het is belangrijk om de technische specificaties en datasheets van het gekozen isolatiemortelproduct te raadplegen voor nauwkeurige informatie over de RC-waarde.
Als je isolatiemortel met EPS en schuimbeton overweegt voor een specifiek vloer opbouw, is het ook raadzaam om samen te werken met Woodstock Vloeren om de juiste isolatiedikte en dichtheid te bepalen om aan de isolatiebehoeften van het vloeren project.
Hoewel geëxpandeerd polystyreen (EPS) isolatie korrels veel voordelen hebben als isolatiemateriaal, zoals lage kosten, uitstekende thermische isolatie-eigenschappen en lichtheid, zijn er ook best wel nadelen en overwegingen waarom je beter niet met EPS-korrels moet werken
Milieukwesties: EPS is gemaakt van aardolieproducten en is niet biologisch afbreekbaar. Het kan bijdragen aan plastic afvalproblemen en milieuvervuiling. Recycling van EPS-isolatie mortels moeilijk zijn en is afhankelijk van beschikbare machines.
Brandbaarheid: EPS is brandbaar en smelt bij blootstelling aan vlammen, waardoor het als brandgevaarlijk kan worden beschouwd. Als EPS wordt gebruikt als isolatiemateriaal, moeten er brandwerende barrières en coatings worden toegepast om de brandveiligheid te waarborgen.
Vochtgevoeligheid: hoewel EPS op zichzelf niet vochtig aanvoelt, is het wel degelijk gevoelig voor vochtinfiltratie als het niet goed is afgedicht of beschermd. Vocht gaat de isolerende eigenschappen van EPS-isolatie dus RC-waarde verminderen en kan toch leiden tot schimmel- en schimmelvorming.
Kwetsbaarheid voor mechanische schade: EPS is relatief kwetsbaar voor mechanische schade, zoals stoten of druk. Dit kan resulteren in beschadigingen die de isolatieprestaties verminderen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij de hantering van EPS om beschadiging te voorkomen.
Gassen die vrijkomen bij brand: bij brand kunnen EPS-materialen giftige gassen en rook produceren, wat een potentieel gezondheidsrisico vormt voor mensen die zich in de buurt bevinden.
Beperkte structurele sterkte: EPS heeft beperkte structurele sterkte en kan niet worden gebruikt als dragend materiaal. Het moet worden ondersteund door een solide structuur of andere bouwmaterialen.
Beperkte temperatuurbestendigheid: EPS kan vervormen of smelten bij blootstelling aan hoge temperaturen, zoals die in de buurt van warmtebronnen of in de zomerhitte van sommige klimaten.
Insecten en knaagdieren: EPS kan aantrekkelijk zijn voor knaagdieren en sommige insecten, vooral als het niet goed is afgesloten of beschermd. Dit kan leiden tot beschadiging van het isolatiemateriaal.
Het is belangrijk om de voors en tegens van EPS-korrels zorgvuldig af te wegen en rekening te houden met jouw specifieke behoeften en de omstandigheden van jouw bouwproject.
In sommige gevallen kunnen de voordelen van EPS als isolatiemateriaal opwegen tegen de nadelen, maar het is belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en de materiaalkeuze zorgvuldig te overwegen.
Leez meer
Biobased materialen
Eps-isolatieparels, een milieuramp
EPS-platen
Schuimbeton
EPS-parels verwijderen