Druksterkte schuimbeton
Schuimbeton is een betonsoort die gewicht kan dragen maar omdat lucht cellen heeft Schuimbeton is niet geschikt als constructie. De volumieke massa van schuimbeton ligt meestal tussen de 350 en 1100 kg/m3, soms tot zelfs 1600 kg /m3, afhankelijk van de gewenste isolatie en druk strekte. De dekvloer zorgt voor een goede verdeling van het gewicht. Hoe lichter de schuimbeton hoe minder gewicht hij kan dragen.
Wanneer je niet genoeg ruimte onder je vloer zit , kun je geëxpandeerd korrels aanbrengen in schuimbeton. In de volksmond staat dit materiaal bekend als lichtgewicht isolatiebeton. De beton is een goedkope en betrouwbare keuze voor het isoleren van vloeren. Bovendien is het in verschillende diktes te verkrijgen en neemd het de vorm aan van de plastic folie die geplakt zit in de kruipruimte zodat het niet wegloopt.
Het is belangrijk om bij het gebruik rekening te houden met de specifieke toepassing en belastingseisen. Voor lichte constructies of isolatieprojecten dit is een uitstekende keuze zijn, terwijl voor zwaardere belastingen andere betonsoorten zoals traditioneel beton meer geschikt kunnen zijn.
Bij twijfel is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij een professionele bouwkundige of ingenieur om ervoor te zorgen dat het gekozen materiaal voldoet aan alle vereisten en veiligheidsnormen.
Nieuwe techniek met schuimbeton
Momenteel worden er proeven uitgevoerd die kunnen leiden tot nieuwe techniek met schuimbeton. Een van toepassing is korrels dat schuimbeton beter maakt.
Onderzocht werd of de onderbouw van schuimbeton kan worden vervaardigd met nieuwe palmolie vrije schuimbeton. Een drijvende vermogen is dan echter ook voldoende stabiel. Daarom experimenteerde woodstock vloeren samen met ABC vloeren , met het mengen van beton en geëxpandeerd isolatie korrels. Dat bleek goed te gaan. Voor woodstock vloeren heeft Bart Strooper een aantal schuimbeton proeven van schuimbeton gedaan met korrels. Zij hebben een soortelijk gewicht van slechts 260 kilogram per kubieke meter. “Het materiaal kan worden gegoten en het eindproduct is sterker dan piepschuim”, volgens Schuimbeton met korrels kan worden toegepast in lichte funderingen ook onder wegen. Het materiaal heeft warmte-isolerende eigenschappen, maar de waterdichtheid is een probleem.
Daarnaast experimenteert Strooper met duurzame vezels in schuimbeton. Daarvan werden tevens proeven gedaan. Als referentie toonde woodstock schuimbeton op youtube kanaal Woodstock Vloeren. Het lichgewicht isolatie beton noemen we isopact en past goed in duurzaam heid bij het van repareren van verzakte vloeren. Het schuimmiddel is gebaseerd op eiwitten van dierlijk afval, maar synthetische schuimmiddelen zijn ook mogelijk maar heeft niet de voorkeur. De technologie is zoals die van schuim bijvoorbeeld uit een spuitbus.
Opmerkelijk is een waterdoorlatende variant van schuimbeton met een hulpstof. Die kan bijvoorbeeld onder sport velden worden toegepast. Een vrijstaande woning is zonder palen te funderen op een dikke plaat schuimbeton. Het bovengrondse deel van het huis is dan in evenwicht met de opwaartse kracht op het ondergrondse schuimbetonvloer. Strooper toonde ook nog een proef van schuimbeton voorzien van een wapening. Bij de proef vervormt de balk wel, maar hij veert ook weer terug. Strooper denkt aan een toepassing in de fundering wegen. Mocht een auto over het schuimbeton rijden, dan gaat de fundering namelijk niet kapot.