Nadelen van EPS isolatieparels
EPS-isolatieparels, ook wel bekend als piepschuim, worden vaak gebruikt als isolatiemateriaal vanwege hun lage kosten en thermische eigenschappen. Echter, er is steeds meer bezorgdheid over de schadelijkheid van EPS-isolatie voor het milieu.
EPS-isolatieparels zijn gemaakt van polystyreen, een kunststof die niet biologisch afbreekbaar is. Dit betekent dat wanneer EPS in het milieu terechtkomt, het honderden jaren kan duren voordat het volledig afgebroken is. Het resultaat hiervan is dat onze oceanen en landelijke gebieden steeds meer vervuild raken met EPS-afval.
Hoe schadelijk is piepschuim?
Naast de langdurige afbraaktijd heeft EPS ook negatieve effecten op dieren en ecosystemen. Kleine stukjes EPS kunnen worden ingeslikt door vogels en vissen, wat kan leiden tot verstikking of interne schade. Daarnaast kan de chemische samenstelling van polystyreen schadelijke stoffen bevatten die vrijkomen in het milieu en zo bijdragen aan lucht- en waterverontreiniging.
Kruipruimte en spouwmuurisolatie als bodemisolatie wordt vaak uitgevoerd met zogenaamde EPS-isolatieparels, ofwel piepschuim korrels. Hier is echt veel mis mee. Met name de impact op milieubelasting doordat delen van het materiaal niet als isolatie gebruik wordt in de muur of op de bodem maar verdwijnt in de open lucht en dan op de grond. De wind verspreid het en het verdwijnt voorgoed in het milieu waar de EPS-isolatieparels juist door dieren wordt aangezien als voedsel!
Dit is een ramp die zich voor onze eigen ogen voltrekt. Doordat het materiaal zo klein is en goed camoufleert heeft niemand het hier over. Er is geen toezicht op. Toch is de schade heel groot. Deze website brengt dit onder de aandacht en ontmoedigt het gebruik van EPS-isolatieparels. Tevens kunt u bij ons terecht voor het doen van een melding zodat we de problemen kunnen bundelen en landelijk aan kunnen kaarten.
De alternatieve isolatiematerialen
Het gebruik van EPS-isolatieparels draagt dus bij aan een milieuramp. Gelukkig zijn er alternatieve isolatiematerialen beschikbaar die minder schadelijk zijn voor het milieu, zoals natuurlijke vezelisolatie of gerecyclede materialen, inclusief het schuimbeton. Het is belangrijk dat we bewustwording creëren over de schadelijkheid van EPS-isolatie en streven naar duurzamere oplossingen om ons milieu te beschermen.