Wat is een cellenbeton?
Cellenbeton ook wel gasbeton of Ytong (een bekend merknaam van cellenbeton), is een lichtgewicht bouw isolatiemateriaal dat bestaat uit kalk, cement, zand en water en Schuimbeton bestaat uit lucht , cement en water! Hetzelfde kenmerk is de aanwezigheid van talloze kleine gesloten cellen of luchtkamers (lucht bellen) die zorgen dat het materiaal zijn isolatiewaarde en lichtheid geven.
De cellen worden gecreëerd door toevoeging van een gasvormend schuim middel, zoals in cellenbeton wordt aluminiumpoeder toegevoegd aan het mengsel. Wanneer dit mengsel uithardt, vormen zich deze gesloten luchtkamers die zorgen ook weer voor de karakteristieke lichtheid en isolerende eigenschap.
Cellenbeton heeft ook voordelen net als Schuimbeton
Lichtgewicht. Het is ook aanzienlijk lichter dan traditioneel beton, waardoor het gemakkelijker te hanteren en te verplaatsen is.
Isolatie. De gesloten cellen zorgen voor uitstekende thermische en akoestische isolatie, wat bijdraagt aan energie-efficiënte gebouwen en zelf geluidsreductie.
Brandwerendheid. Het geeft een goed brandwerend eigenschap vanwege de luchtcellen in het gesloten materiaal.
Gemak van bewerking. Cellenbeton kan relatief gemakkelijk worden gesneden, gezaagd of bewerkt met specifieke gereedschappen, waardoor het geschikt is voor diverse bouwtoepassingen.
Milieuvriendelijk. Het productieproces van cellenbeton genereert minder CO2-uitstoot dan bij de productie van veel andere bouwmaterialen.
Cellenbeton wordt vaak gebruikt voor binnen- en buitenmuren, scheidingswanden, isolatieblokken, en als vloer- en dakisolatie. Het wordt beschouwd als een veelzijdig bouwmateriaal vanwege zijn eigenschappen, hoewel het belangrijk is om rekening te houden met specifieke toepassingsvereisten bij het kiezen van bouwmaterialen het kan een alternatief zijn voor schuimbeton.
Benieuwd naar het verschil tussen beton en cellenbeton? Ontdek alles wat je moet weten! Krijg inzicht in welke toepassingen het meest geschikt zijn voor beton en cellenbeton. Maak de beste keuze voor jouw bouwproject met onze gedetailleerde vergelijking. Neem contact op!
Het verschil in cellenbeton, gasbeton en schuimbeton
Laten we beginnen met cellenbeton, ook wel bekend als Autoclaved Aerated Concrete (AAC). Cellenbeton is een mengsel van cement, zand, water en een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder. Het belangrijkste verschil tussen cellenbeton en klassiek beton is de poreuze structuur van cellenbeton. Door het gebruik van aluminiumpoeder ontstaan er tijdens het uithardingsproces talloze luchtbellen in het mengsel.
Dit resulteert in een lichtgewicht materiaal met uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. Cellenbeton wordt vaak gebruikt voor wanden, vloeren en daken in zowel residentiële als commerciële gebouwen.
Gasbeton daarentegen is een ander type beton dat ook bekend staat om zijn lichtgewicht eigenschappen. Het wordt gemaakt door kalkzandsteen te combineren met gasvormige stoffen zoals aluminium- of magnesium seleniet. Deze reactie veroorzaakt de vorming van kleine gasbelletjes binnenin het mengsel, waardoor het materiaal lichter wordt dan traditioneel beton. Gasbetonblokken worden vaak gebruikt voor niet-dragende binnen- en buitenmuren.
Schuimbeton is een derde optie die steeds populairder wordt in de bouwsector. In tegenstelling tot cellenbeton en gasbeton, wordt schuimbeton niet gemaakt met behulp van luchtbellen, maar met behulp van een schuimend middel. Dit middel wordt gemengd met cement, water en zand om een lichtgewicht betonmengsel te creëren. Schuimbeton heeft uitstekende isolerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt voor vloeren, funderingen en isolatie van gebouwen.
Kortom, hoewel cellenbeton, gasbeton en schuimbeton allemaal lichtgewicht betonsoorten zijn die worden gebruikt in de bouwsector, verschillen ze in hun productieproces en eigenschappen. Het is belangrijk om het juiste type beton te kiezen op basis van de specifieke vereisten van het bouwproject.