Kantstrook

Wat is kantstrook?

Op deze foto ziet u dat de strook randfoam/kantstrook niet goed zit.

Een kantstrook, ook wel bekend als een randstrook, is een isolatieband die wordt geplaatst tussen de wand en de vloer. Het belangrijkste doel van een kantstrook is om scheurvorming in de dekvloer te voorkomen en tegelijkertijd koudebruggen en geluidsbruggen te vermijden.

Wanneer een nieuwe vloer wordt gelegd, kan er spanning ontstaan tussen de wand en de vloer. Deze spanning kan leiden tot scheuren in de dekvloer, wat op zijn beurt kan leiden tot structurele problemen en kostbare reparaties. Een kantstrook fungeert als een bufferzone tussen deze twee oppervlakken, waardoor eventuele bewegingen worden opgevangen en scheurvorming wordt geminimaliseerd.

Daarnaast helpt een kantstrook ook bij het voorkomen van koudebruggen en geluidsbruggen. Koudebruggen zijn gebieden waar warmteverlies optreedt door slechte isolatie of onderbreking van isolatiematerialen. Geluidsbruggen kunnen geluidsoverdracht veroorzaken tussen verschillende ruimtes in een gebouw. Door het plaatsen van een isolatieband zoals een kantstrook kunnen deze problematische bruggen worden vermeden.

Al met al is het gebruik van een kantstrook essentieel bij het leggen van vloeren om duurzaamheid, stabiliteit en energie-efficiëntie te waarborgen. Het helpt bij het beschermen van uw investering op lange termijn door mogelijke schade te minimaliseren en zorgt voor een comfortabele en geluidsarme leefomgeving.

Op deze foto ziet u dat de strook randfoam/kantstrook niet goed zit.

Wij van Woodstock Vloeren herstellen dit als wij de vloerverwarming aan gaan leggen.

Waarom brengen wij eerst de randstrook/kantstrook aan?

Waarom brengen wij eerst de randstrook/kantstrook aan?

Telefoonnummer: 085-4846144
Bij geen gehoor: 0226-427785
E-mailadres: info@woodstock-vloeren.nl

Door je vloer te isoleren bespaar je energie, maar let op: het levert geen warmere voeten op. Steen geleidt namelijk warmte namelijk beter als je geen randfoam gebruikt, en daardoor geleid warmte uit de vloer en wordt de vloer minder gauw warm. Als je koude voeten wilt tegengaan, kun je dus beter rand isolatie aanbrengen boven op de schuim betonnen vloer.

Waarom folie onder randfaom / kantstrook?

Als je een folie plak wil je natuurlijk dat giet blijft zitten. Er zijn meerdere manieren om folie te plakken. Welke methode het met meest geschikt is hangt onder andere af van het soort onderging. Wij van Woodstock leggen we een aantal methodes uit hoe we folie plakken.

Als je folie gaat plakken heb je de volgende zaken nodig:

  • stofvrije doek
  • schoonmaakmiddel
  • ontvetter
  • stapler
  • meetlint
  • mesje of schaar (afhankelijk van methode)
  • spuitlijm en afwasmiddel (afhankelijk van methode)

Waarom kantstrook gebruiken bij vloerverwarming?

Het gebruik van een kantstrook bij schuimbeton met vloerverwarming is essentieel om verschillende redenen. Allereerst wordt de kantstrook geplaatst aan de bovenzijde van het folie, waar het fungeert als een barrière om koudebruggen te voorkomen.

Wanneer de dekvloer over het schuimbeton wordt aangebracht, kan deze gaan krimpen en uitzetten als gevolg van temperatuurveranderingen. Door een kantstrook te gebruiken, voorkom je dat er spanning op de vloer ontstaat en dat er scheuren ontstaan.

De kantstrook zorgt voor een bufferzone tussen de vloerverwarming en de rest van de vloerconstructie. Hierdoor kunnen eventuele bewegingen of uitzettingen in het systeem worden opgevangen, waardoor schade aan de vloer wordt voorkomen.

Kortom, het gebruik van een kantstrook bij vloerverwarming is cruciaal om ervoor te zorgen dat je vloerconstructie stabiel blijft en scheurvorming wordt geminimaliseerd. Het is een eenvoudige maar effectieve maatregel die ervoor zorgt dat je jarenlang kunt genieten van een mooie en duurzame vloer.

Aan de slag met plakken

Als je folie gaat plakken onder schuimbetonvloer moet je altijd de ondergrond goed schoon en vetvrij maken. Ook is het belangrijk dat de ondergrond goed droog is. Maak ook de randfoam kantstrook aan beide kanten schoon, zodat eventueel vuil of stof dat op de folie zit niet op de ondergrond kan komen. Houd bij het plakken ook rekening met de temperatuur. Wat de ideale temperaturen. Plakken met koud weer is niet verstandig.

De methode is vooral handig als je snijtekst randstrook gaat plakken. Overigens hoeft de folie niet per se uit een geheel te bestaan. Als je folie hebt die uit meerdere losse onderdelen bestaat is dit ook de beste manier om je folie te plakken. Bij de methode folie plakken is het wel belangrijk dat de ondergrond vlak is.