Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming is een erg dunne folie van 0,33 mm die infrarood stralingen kan opwekken.

Hoe werkt infrarood vloerverwarming?

De straling wordt opgewekt door een koolstof element. Wanneer er stroom door dit element loopt, gaat de koolstof vezel opwarmen en infrarood gaan uitstralen. De koolstof vezels zijn op de basis film geprint als een serie parallel geplaatste banen. Dwars op deze banen is aan iedere zijde een geleidende koperen strip geplaatst die in direct contact staat met de koolstof vezel via een zilveren strip.

Door aan deze 2 koperen strips een fase en een nul draad te koppelen kan er 230 volt spanning op de folie worden gezet. Hierbij zijn alle koolstof banen parallel geschakeld en kunnen deze tegelijk werken. De folie zelf is gelamineerd met een isolatie laag, zodat de 230 volt spanning veilig binnen in de folie blijft. Door deze combinatie van materialen ontstaat een zeer dunne folie die volledig aan alle veiligheidseisen voldoet.

De folie wekt lange golf infrarood straling op. Waarbij de straling die wordt opgewekt per m² relatief laag is, aangezien de folie een vermogen van 80, 160 of 220 watt per m² heeft. In vergelijk tot infrarood panelen heeft de straling hierdoor een veel korter bereik. Infrarood folie werkt slechts tot op enkele centimeters, waarbij een infrarood paneel een bereik heeft van 3 tot 4 meter.

Voordelen

Bij radiatoren wordt voornamelijk de lucht verwarmd, waarna de warmte zich door luchtcirculatie verspreid door de ruimte. Omdat warme lucht stijgt, leidt dit er toe dat er zich warmte ophoopt bij de plafonds. Hierdoor is het op grondhoogte vaak rond de 17 graden, op borsthoogte 21 en bij het plafond 24. Bij toepassing van vloerverwarming wordt de warmte geleidelijk afgegeven vanaf de vloer, waardoor de ruimte uniform warm wordt. Bovendien is het gevoel van een koude vloer weg, waardoor de thermostaat vaak zelfs een graadje lager kan.

Infrarood vloerverwarming heeft nog weer een voordeel ten opzichte van traditionele warm water vloerverwarming die wordt weggewerkt in de betonvloer met buizen. Infrarood vloerverwarming reageert namelijk veel sneller dan warm water vloerverwarming.

Hiervoor zijn 2 redenen:

  • Doordat de infrarood folie enkel de zwevende vloer verwarmt, hoeft er veel minder materiaal te worden verwarmt. Buizen in de betonvloer moeten vaak 10 tot 20 cm beton opwarmen, voordat de vloer warmte kan gaan uitstralen.
  • Infrarood folie geeft tegelijkertijd over het gehele oppervlak dezelfde warmte. Wanneer een warm water vloerverwarming aan gaat, zal het warme water door een buis van 80 tot 100 meter lengte stromen. Het warme water geeft zijn warmte af aan de koude vloer, dus bij het opwarmen is een groot deel van de warmte al in eerste meters opgenomen door de vloer. Vervolgens moet dit water de volledige lengte afleggen door de buizen, voordat de ketel het water weer kan opwarmen. Hierdoor is de hoeveelheid energie die warm water vloerverwarming per tijd kan toevoegen zeer beperkt. Om deze reden draaien warm water vloerverwarmingen eigenlijk 24 uur per dag, met een hoog verbruik van de cv pomp als gevolg. Bij infrarood vloerverwarming speelt dit niet, omdat deze altijd over het gehele oppervlak zijn vermogen per m² kan afgeven, zodra de thermostaat de folie inschakelt.

Hoeveel kost vloerverwarming? Alle informatie over vloerverwarming kosten bekijk op pagina Vloerverwarming kosten en advies.

 

Schuimbetonvloer laten maken.

Schuimbeton storten.

Geïnteresseerd in vloerverwarming?

Neem dan contact op!