Vloerverwarming verdeler

Vloerverwarming verdeler

De vloerverwarming verdeler is het hart van het vloerverwarmingssysteem. Het zorgt er voor dat warm water verdeeld wordt over de buizen. U kunt keuzes maken tussen veel verschillende verdelers voor uw vloerverwarming. In eerste instantie heb je de open verdeler met pomp. Bij dit systeem circuleert het water continue door de leidingen, waarbij deze wordt opgewarmd door warm water afkomstig uit de centrale verwarming. Aan de andere kant staat niet iedereen open voor een dergelijke installatie. Veel mensen wensen een vloerverwarmingssysteem in combinatie met een warmtepomp. Het is mogelijk ook in een combinatie met schuimbetonvloer. Vooral dit laatste zou het duurzame aspect van vloerverwarming alleen maar ten goede komen.

vloerverwarming verdeler

Pomp met open verdeler

De eerste verdeler waar je bij vloerverwarming gebruik van kan maken is de open verdeler met pomp.  Hier word dan voor de vloerverwarming steevast gebruik gemaakt van hetzelfde water. Dit water circuleert door de ruimte of de woning.  Om het op temperatuur te laten komen word het aangevuld met warm water uit de centrale verwarming. Bij een dergelijk systeem wordt er ook steevast een thermostaatkraan voorzien die de temperatuur automatisch op pijl houdt. Zodra de temperatuur te hoog is, zorgt een voeler er voor dat de toevoer van het warme water een halt wordt toegeroepen.

Gesloten verdeler

Een tweede mogelijkheid is om gebruik te maken van een gesloten verdeler zonder pomp. In dit geval dient u er wel rekening mee te houden dat koud en warm water niet zomaar kan worden gemengd tot één geheel. Ondanks deze reden wordt er bij deze verdeler veelal gebruik gemaakt van een warmtepomp. Deze warmtepomp zorgt er voor dat het water op een doeltreffende wijze stap voor stap kan worden opgewarmd zonder grote hoeveelheden energie te verbruiken. Let wel, wanneer je woning is voorzien van stadsverwarming dient deze steeds aan een aantal voorwaarden te kunnen voldoen. In ieder geval mag het duidelijk zijn dat de keuze van de verdeler voor een systeem met vloerverwarming vooral een persoonlijke keuze is.

Warmtepomp

De warmtepomp wordt steeds meer toegepast. De warmtepomp wordt aangesloten aan onze vloerverwarming. De vloerverwarming kan op zowel noppenplaten als op netten aangebracht worden. De basis begint met een schuimbetonvloer waarna de vloerverwarming gelegd kan worden. De vloerverwarmingsbuizen kunnen aangesloten worden op een pomploze verdeler. Deze pomploze verdeler kan worden aangesloten op een warmtepomp. Vaak hebben bewoners nog een oude CV-ketel hangen die vervangen kan worden door een warmtepomp. Omdat wij graag naar de toekomst kijken adviseren wij een pomploze vloerverwarming verdeler. Naast een warmtepomp wordt er ook groter gedacht binnen gemeentes om energie te besparen. Zo is er bijvoorbeeld een warmtebron die verdeeld word doormiddel van warmtenetten door een hele wijk heen. Dit is een lage temperatuur verwarming die gemakkelijk op de warmtepomp aangesloten kan worden. De warmtepompen zijn er in verschillende maten en soorten. Zo zijn er warmtepompen die op lucht en wind werken, maar ook warmtepompen die op aardwarmte werken.

De vloerverwarming kosten kunnen beginnen bij €35,- per m2. De kosten hangen af van verschillende factoren en de grootte van het project. Hier vertellen wij u graag meer over.

Welke vloerverwarming is de beste?

Er zijn verschillende systemen vloerverwarming in omloop. Allereerst is er de traditionele nat en droogbouw vloerverwarming op warm water, gevoed door een CV ketel. Daarnaast is er elektrische vloerverwarming en infrarood vloerverwarming. Verder is er het WARP systeem en daarnaast nog glasverwarming.