Warmtepomp

Welke warmtepomp is geschikt voor welke type vloerverwarming?

Waar je op letten als je een warmtepomp koop

warmtepomp

Telefoonnummer: 085-4846144
Bij geen gehoor: 0226-427785
WhatsApp: Stuur ons een bericht
E-mailadres: info@woodstock-vloeren.nl

Ze zijn veel soorten en maten, met allerlei functies. Welke warmtepomp past het best bij jou en waar ga je de warmtepomp voor gebruiken? Wij van Woodstock Vloeren geven u advies welke soorten warmtepompen er zijn even op een rijtje onder in dit onderwerp. We helpen je bij het kiezen van het meest efficiënte, kosteneffectieve systeem voor je huis en budget. Onze gedetailleerde gidsen zorgen ervoor dat je de beste waar voor jouw geld krijgt.

Type warmtepomp

We verwarmen ons steeds meer zonder gas, en meer en soms alleen met stroom. In de basis is dat wat een warmtepomp doet. De pomp haalt warmte van buiten naar binnen. Een warmtepomp kan warmte uit de lucht, bodem of het water halen door gebruik te maken van temperatuurverschil. Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. Waar de koelkast warmte afvoert, haalt een warmtepomp de warmte naar binnen.

hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Wanneer er nog een recente cv-ketel in de woning aanwezig is en/of de woningisolatie niet toereikend is om ook tijdens de koude dagen de woning volledig warm te krijgen met de warmtepomp, kan een hybride type uitkomst bieden (dus dan met de bestaande cv-ketel combineren). De cv-ketel verzorgt dan bijvoorbeeld het warme tapwater en verwarmt op de (zeer) koude dagen de woning bij.

Het voordeel is dat het grootste gedeelte van het jaar de woning door de hybride warmtepomp worden verwarmd en daarmee spaar je fors op het gasverbruik en wordt er dus flink bespaard.

Lucht/water warmtepompen

Lucht/water warmtepompen

Schuimbeton onder vloerverwarming helpt de lucht/water warmtepompen iom energie omlaag te brengen. Het type HP-S die zowel all-electric als hybride kunnen worden geleverd. Wij van Woodstock Vloeren geven advies om een hybride lucht/water warmtepomp te nemen.

De Solar Freezer bufferzak kan in de kruipruimte van de woning. Niet eerder is getest op een goed systeem om warmte op te slaan in kruipruimte om te helpen om in de oude woning warmte op te slaan. De eigenaar moet ervoor open staan, wij van Woodstock vloeren hebben er vertrouwen in dat in de toekomst warmte opgeslagen wordt. Het blijft wonderlijk mooi systeem. Water van rond het vriespunt en daar dan nog eens warmte uit halen door er ijs van te maken. En dan bovendien net zoveel warmte als wanneer je water van 80° C zou hebben. Denkt misschien ‘flauwekul’. Maar kan toch echt.

Bewegingsenergie heet het systeem

Het is een natuurkundig gebeuren. Misschien herinner je je nog wel de uitleg over het verschil in gassen, vloeistoffen en vaste stoffen. Bij gassen zijn de moleculen los van elkaar en kunnen ze volop bewegen. Bij vloeistoffen is het anders zo zitten de moleculen heel lichtjes aan elkaar vastgekleefd , maar sommige deeltjes kunnen nog wel bewegen. En bij een vaste stof zitten de deeltjes aan elkaar vast. Van gas naar vloeibaar naar vast krijgen de deeltjes dus steeds minder beweging energie. En bewegingsenergie is een soort vorm van warmte.

80x zoveel warmteopslag Nog een klein stukje technische informatie: als je 1 kilogram water 1 graad afkoelt, komt er 4.186 Joule aan energie vrij. De smeltwarmte van water is, namelijk 334 kilojoules. Het kost dus 334 kJ om 1 kilogram ijs te smelten. Dat betekent dat er ook 334 kJ aan energie weer vrijkomt als 1 kg water in ijs verandert. (De wet van behoud van energie). En 334 kJ is net zoveel als 80 x 4.186 Joule. Conclusie: van water van 0°C naar ijs van 0°C levert net zoveel energie op als het afkoelen van water van 80°C naar 0°C.

Langdurige warmte-opslag

langdurige warmteopslag

Het opslaan van water van 80°C is wel even wat lastiger. Ook al heb je een supergoed thermoskan (of heb een heel goed geïsoleerde vat), het water zal toch elke dag gemiddeld één graad afkoelen. Hoe groter het temperatuurverschil in de omgeving, des te sneller afkoelen.

Maar bij koud water speelt dat probleem niet meer. Dan heb je niet of nauwelijks spontane afkoeling omdat het koud is.

Water-warmtepomp

Waterwarmtepomp

Het principe in het system. Opslaan van zonnewarmte op in water, dat vervolgens door een warmtepomp benut kan worden om een huis te verwarmen. Het teveel wordt opgeslagen in een buffer, voor in de tuin of in de kruipruimte opgeslagen. Er komt geen warmte direct van de PVT-panelen op het dak, dat gaat de warmtepomp warmte uit de buffer halen.

En door de warmtepomp ook het water te laten bevriezen kan deze ook die grote extra hoeveelheid vrijkomende energie goed benut worden.