Vloerverwarming in de oprit van u huis

Sneeuwvrije oprit in de winter en warm water in de zomer!

Vloerverwarming plaatsen onder een betonvloer

Vloerverwarming als energiezuinige en onzichtbare verwarmingsmethode. Een betonvloer als naadloze en strakke betonvloer. Geen wonder dat zowel vloerverwarming als betonvloeren steeds populairder worden. Maar kunnen ze ook samen gebruikt worden? Het antwoord is een duidelijke ‘ja’, mits je rekening houdt met enkele aandachtspunte.

Opritverwarming

opritverwarming
opritverwarming

Het is heerlijk om in de winter niet te hoeven sneeuwschuiven. Je kunt met een druk op de knop de opritverwarming aanzetten. Ook is het mogelijk om een opritverwarming te gebruiken om je auto te parkeren op een sneeuwvrije oprit. Het is heerlijk om te voorkomen dat je door gladheid narigheid krijgt. Je kunt je oprit verwarmen, je uitrit, laadkuilen, trappen, bordessen, hellingen voor fietsers, voetgangershellingen en ook rolstoel hellingen. Een opritverwarming kan dus zoveel meer zijn dan alleen maar een opritverwarming. Ontdek de mogelijkheden en kijk hoe het ook jouw omgeving een stuk veiliger en fijner kan maken.

Het vermogen van een opritverwarming

Het is belangrijk om je opritverwarming te voorzien van het juiste vermogen. Als namelijk niet het juiste vermogen is geïnstalleerd dan duurt het te lang of het gebeurt niet goed. Laten we je enkele voorbeelden geven van materialen welke je kunt gebruiken voor je oprit. De voorbeelden van vermogen en soorten ondergrond:

  • – Een betonnen of asfalt ondergrond heeft een vermogen nodig van 250 watt per vierkante meter bij een vlakke oprit. Een schuine oprit heeft een wattage nodig van 300 watt per vierkante meter oprit.
  • – Een klinker oprit (klinkers in het zand) heeft een vermogen nodig van 300 watt per vierkante meter bij een vlakke oprit. Het vermogen dient 350 watt per vierkante meter te zijn bij een schuine oprit.
  • – Een kunststof vlak heeft een vermogen van 200 watt per vierkante meter nodig bij een vlakke oprit.

Het zijn slechts een paar voorbeelden om je een idee te geven. Het is ook slechts een richtlijn. Overleg altijd met een vakman welk vermogen jij nodig hebt voor jouw oprit.

Wat kost een opritverwarming?

De kosten en prijzen van een opritverwarming kun je het beste zelf opvragen bij een vakman. Door een goede prijs op te vragen, gebaseerd op jouw oprit krijg je een goed beeld van de kosten en ook van de prijzen van een opritverwarming. Het is heerlijk om te zien hoe ook jij een mooie opritverwarming kunt krijgen om je auto te parkeren. Een keer schade kan vele malen duurder zijn dan het laten aanleggen van een opritverwarming.

Warm water in de zomer!

Voor Zwembad, Douse en waar je nog meer warm water voor kan gebruiken.

Door een slang in de BETONVLOER, die door de zon wordt beschenen wordt het water van het buffervat rondgepompt. De slang zit in liefst zwart of donkere printbetonvloer.
De van 25 Watt ligt in het buffervat en is verbonden met een van de slanguiteinden. De hoeveelheid water die rondstroomde is 200 liter per uur. (Een emmer van 10 liter werd gevuld in 3 minuten)
Bij volle zon was het verschil in temperatuur tussen in- en uitgang van de slang is zeker 4 graden Celsius.

Berekening van het ingestraalde vermogen

1 calorie is de energie die je nodig hebt om 1 cc water 1 graad te verwarmen
1 calorie = 4,19 Joule
1 Joule per seconde = 1 Watt.

10 liter in 3 minuten = 10000cc in 180 sec = 55,55 cc/sec.

4 graden verhoging: 4 x 55,55 = 222 cal/sec = 4,19 x 222 = 931 joule/ sec = 931 watt.

Dit komt overeen met de normale waarde van circa 1000 Watt zonnewarmte per vierkante meter, want de oppervlakte van de slang zal in de buurt liggen van 1 vierkante meter.

Normaal levert de pomp circa 1500 liter per uur, maar door de grote weerstand in de slang is dit gezakt tot 200 liter per uur.
Men zou een grotere pomp kunnen nemen, waardoor er meer water in de slang wordt rondgepompt, maar hierdoor neemt de verwarming van het zwembad niet toe. Het temperatuurverschil tussen in- en uitgang van de slang wordt kleiner: het water is alleen maar transportmiddel.

De inhoud van het bad is 4 m3. Bij 200 liter per uur is het hele bad in 4000/200=20 uur door de slang geweest. Het bad zou dan 4 graden warmer moet zijn, ware het niet dat gedurende een gedeelte van die 20 uur het bad weer afkoelt ('s nachts).

Die 931 Watt bij volle zon komt dus ongeveer overeen met een elektrische dompelaar van ongeveer 1000 Watt, die men in het zwembad zou kunnen hangen om het water op te warmen.

Plaats een reactie