Wat is de RD-waarde van schuimbeton?

Wat is de isolatiewaarde van schuimbeton?

Schuimbeton isolatie wordt veel gebruikt vanwege de hoge isolatiewaarde. Het wordt gebruikt als isolatie voor ondervloeren, spouwmuren vol spuiten met korrels. Geïsoleerde noppen platen op schuimbeton maakt de RC-waarde hoger en is een lichtgewicht product die makkelijk te verwerken is.

Er zijn naast geïsoleerde noppen platen ook nog gewone platen. Dit maakt schuimbeton een ideaal isolatiemateriaal in combinatie met vloerverwarming. Maar wat is de isolatiewaarde van schuimbeton precies?

Lambda-waarde en de RD-waarde

subsidie op isolatie

De isolatiewaarde van schuimbeton wordt bijgehouden in de lambda-waarde en de RD-waarde. Een lagere lambda-waarde betekent dat warmte niet goed naar boven uitgestraald wordt en er dus minder warmte verloren gaat. Bij lambda-waarde gaat het echter over de lucht bellen in schuimbeton , niet altijd de dikte van schuimbeton kan de isolatie bepalen.

Zo kun je ook een dun schuimbeton hebben met een goede isolatiewaarde. De RD-waarde geeft aan wat voor de kruipruimte isoleren het beste is. Daarom een zeer goede waarde om het effect van het schuimbeton als isolatiemateriaal te bepalen. Daarnaast heb je minimaal een RD-waarde nodig van 3,5 om in aanmerking te komen voor subsidies.

De lambdawaarde van PIR ligt tussen de 0.020 – 0.028 W/mK. De RD-waarde van PIR ligt tussen de 1,35 tot 6 m2K/W.

RC-waarde van PIR is erg hoog

Combineer om een hogere isolatiewaarde te krijgen!

Naast de lambda-waarde en de RD-waarde is er ook nog de RC-waarde. Dit is de isolatiewaarde die uiteindelijk is, van een constructie. De RC-waarde is vaak afhankelijk van wat voor schuimbeton je gebruikt. Een oude houten vloer zal een andere waarde geven dan een betonvloer.

Als er ergens over de isolatiewaarde wordt gesproken, dan wordt meestal de RC-waarde bedoelt, niet de RD-waarde. Om de RC-waarde te berekenen wordt er 0,5 opgeteld bij de RD-waarde. Wel moet er rekening gehouden worden met het materiaal van het schuimbeton. Voor een optimale isolatie schuimbeton is 50 cm.

Isolatiewaarde van schuimbeton per dikte

Om het makkelijker voor u te maken hebben we een overzicht gemaakt van alle RC-waardes per dikte van de schuimbeton cm. De RC-waardes kunnen nog steeds verschillen.

Wil je een hogere isolatiewaarde? Dan zijn biedt isolatieplaten op schuimbeton een goed alternatief. Geïsoleerde noppen plaat is isolatiemateriaal gemaakt van hardschuim en hebben een extra hoge isolatiewaarde.