Verschil cementdekvloer en betonvloer

Verschil cementdekvloer en betonvloer? Wij leggen het uit. Maar eerst gaan we het even over de betonvloer hebben. Industriële vloeren zijn helemaal van nu. Ze passen goed in een loods of bedrijfspand, maar ook in een woning. Bijvoorbeeld bij een industrieel, minimalistisch of modern interieur. Er zijn verschillende soorten (industriële) vloeren die een alternatief zijn voor klassiek beton. Een mooi voorbeeld hiervan is woonbeton, een cementgebonden vloer. Op het eerste gezicht is een vloer van cementgebonden woonbeton niet van een betonnen vloer te onderscheiden. Maar er zijn wel degelijk verschillen. Dit zijn de verschillen tussen een vloer van beton en woonbeton:

1. Een betonnen vloer is vaak dikker

Een betonnen vloer is minimaal 8 centimeter dik, waardoor de vloer moeilijker te combineren is met andere vloeren. Er zal onder andere gietvloer als laag moeten worden aangebracht om het op de juiste hoogte te maken. Er zijn woonbeton vloeren vanaf 3 centimeter dikte, maar deze schuren meer.

2. Een industriële betonnen vloer is minder flexibel

Een vloer van beton is erg sterk, maar totaal niet flexibel. Er bestaat hierdoor een grote kans dat de vloer gaat scheuren. Vooral bij schommelingen in de temperatuur of in de vochtigheidsgraad. Sommige mensen vinden deze scheuren mooi, maar er kan zich hier wel vuil in gaan ophopen. Een vloer van woonbeton is flexibeler en daardoor beter geschikt om met vloerverwarming te combineren.

3. Woonbeton is comfortabeler dan een klassieke betonnen vloer

Een vloer van woonbeton op schuimbeton is op heel comfortabel. Een klassieke betonnen vloer is dat een stuk minder: de vloer is erg hard en u heeft sneller last van geluidsoverlast. Een vloer van woonbeton is een stuk comfortabeler en dempt geluid beter. Als u eraan denkt om ook uw kruipruimte te isoleren dan is dat prima te combineren met woonbeton. Een kruipruimte isoleren leidt tot een energiezuiniger huis.

4. Een betonnen vloer is gevoeliger voor vlekken

Helaas is een vloer van beton redelijk gevoelig voor vlekken. Vooral in de keuken is een vloer van beton daarom geen goed idee. Vetvlekken zorgen voor de grootste schade. Een vloer van woonbeton heeft vuilafstotende kenmerken en is daarom makkelijk schoon te maken. Wel is het erg belangrijk dat vlekken direct worden verwijderd met een doek en koud water.

5. Aanbod aan kleuren

De standaardkleur van beton is grijs, maar een betonnen vloer kan ook in andere kleuren worden aangebracht. Dan worden er kleurstoffen aan het beton toegevoegd. Dit is ook mogelijk bij woonbeton, hierbij is de keuze aan kleuren zelfs nog groter. Er zijn veel grijstinten verkrijgbaar, maar ook andere kleuren zijn mogelijk.

6. De prijs

Een industriële betonvloer is goedkoper dan een vloer van woonbeton. Een betonnen vloer kost gemiddeld 40,- per vierkante meter, een vloer van woonbeton kost gemiddeld 80,- per vierkante meter. Dat is een aardig verschil, maar met een woonbetonvloer haal je wel een industriële uitstraling in huis met een kwalitatief hoogwaardige vloer. Een vloer die minder snel scheurt, waarop je comfortabeler woont en waarbij je de keuze hebt uit verschillende kleuren.

Verschil cementdekvloer en betonvloer

Een cementgebonden vloer van woonbeton is niet te verwarren met een zandcementdekvloer of zandcementvloer. Verschil cementdekvloer en betonvloer is dat de ene een dekvloer is en de ander een eindvloer. West-Friesland Vloerenservice brengt zandcement aan op een funderingslaag om oneffenheden te repareren, of een vloer op afschot of een hoger niveau te leggen. Andere namen voor een zandcementdekvloer: cementdekvloer, smeervloer of specievloer.

Aanleggen zandcementvloer

De zandcement dekvloer is een zogenaamde smeervloer van mortel. Waar een anhydriet dekvloer bijvoorbeeld via slangen uitvloeit, moet zandcement over de oppervlakte worden uitgesmeerd. Dit gebeurt met behulp van zogenaamde reien. Het aanleggen van een zandcementdekvloer is een behoorlijk arbeidsintensieve klus.

Afwerken zandcement

Een zandcementvloer is dus een dekvloer. Dit betekent dat deze na het storten nog afgewerkt moet worden met een eindvloer. Een eindvloer bestaat bijvoorbeeld uit tegels, laminaat of PVC. Voordat de eindvloer kan worden aangebracht moet zandcement nog wel worden afgewerkt. Dit kan bijvoorbeeld door hem te vlinderen; zo wordt hij nog vlakker.

De cementdekvloer als woonvloer gebruiken raadt West-Friesland Vloerenservice in principe niet aan. Mocht u dit toch willen kunt u besluiten om de vloer te verven met een speciale betonverf. Deze beschermt uw vloer beter tegen slijtage. Voor meer informatie hierover kunt u altijd contact met West-Friesland opnemen.

Zandcement of anhydrietvloer

In tegenstelling tot een zandcementdekvloer is het aanleggen van een gietvloer van anhydriet een stuk minder arbeidsintensief. Ook is het beter in combinatie met vloerverwarming. Daarom raden we normaal gesproken anhydriet aan. Een uitzondering: doordat zandcement beter bestand is tegen vocht, kiezen we in vochtige ruimtes nog steeds voor zandcement. Ook is het een voordeel dat zandcement goed op afschot is te leggen; anhydriet vloeit als vanzelf waterpas.

Vloerverwarming

Zandcementdekvloeren zijn in principe geschikt om te combineren met vloerverwarming. Het is wel van belang om dan zaagsneden in de vloer te maken, om scheurvorming te voorkomen. Denkt u aan vloerverwarming, dan is een anhydrietvloer wel een betere vloer. Anhydriet geleidt de warmte namelijk een stuk beter dan zandcement, omdat het de verwarmingsbuizen beter omsluit.

Prijs en informatie dekvloer

De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de toegankelijkheid van de stortplek en de dikte van de vloer. Wilt u een offerte op maat, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan via ons contactformulier, maar u kunt ons ook direct mailen of bellen.

 

Wat kost een Anhydrietvloer wat zijn de kosten van een anhydriet dekvloer, gipsgebonden dekvloer van ahydriet De kostprijs van schuimbeton
zandcementvloer zandcementgietvloer
verschil-cementdekvloer-en-betonvloer
verschil-cementdekvloer-en-betonvloer