Wat is de Comfortvloer van Schuimbeton

Wat is de Comfortvloer van Schuimbeton

U wilt de bestaande ongeïsoleerde houten balkenvloer vervangen door een Comfortvloer van Schuimbeton. U wilt de complete nieuwe begane grondvloer inclusief vloerverwarming en een Dekvloer van Beton (betonvloer), Anhydriet (anhydrietvloer) of Magnesiet (magnesietvloer) tegen een aantrekkelijke prijs en geen overlast meer van vocht en tocht.
De beste vloerisolatie in de kruipruimte is schuimbeton, want dan kan je écht besparen op de energierekening!

U heeft meerdere mogelijkheden met de schuimbetonvloer comfortvloer te gebruiken.

1. Schuimbeton onder een betonvloer.
2.Schuimbeton laag onder een anhydrietvloer met vloerverwarming

Comfortvloer

Bij een comfortvloer denken we meestal aan thermisch comfort, ofwel thermische behaaglijkheid. Wat betekent dat voor u? Is het een neutraal gevoel (niet te warm of niet te koud) of juist iets positiefs? En, heeft thermisch comfortvloer voor u dezelfde betekenis als warm en behaaglijk?

De grootte van het verwarmde vloeroppervlak is rechtstreeks gekoppeld aan de warmteafgifte: hoe groter het verwarmde gebied, hoe hoger de maximale warmteafgifte vande comfortvloer. De grootte van het verwarmde vloeroppervlak in verhouding tot de totale kamerafmeting heeft echter ook invloed op de uitvoer, hoe groter de ruimte, hoe hoger het warmteverlies. Als het verwarmde gebied aanzienlijk kleiner is dan de totale vloer of kamergrootte (<80%), kan het voor een vloerverwarmingssysteem moeilijk zijn om voldoende warmte voor primaire verwarming te creëren, tenzij de woning goed geïsoleerd is met schuimbeton.

De meest gebruikte definitie van thermisch comfortvloer is: de gemoedstoestand van de schuimbetonvloer die tevredenheid met de thermische omgeving uitdrukt. Als u comfort in niveaus zou willen verdelen, zoals goed, beter, best, zou dat zijn: geen klachten, comfortabel, genieten. Geen klachten over temperatuur en het gevoel van behaaglijkheid. En wanneer wilt u van de omgeving genieten? Als u op vakantie in een warm land bent, het 30 °C graden is, de zon schijnt lekker en er een licht briesje waait? Het kan ook zijn dat u geniet als u op een koude avond heerlijk uw handen warmt bij een kampvuur. Van comfort is dan geen sprake, er is immers geen thermische balans tussen uw lichaam en uw omgeving. En toch ervaart u het hoogste niveau van comfort. Hoe kan dat? dat leggen wij u uit.

Het is iets Persoonlijk
Misschien is dat juist het probleem als we het over comfortvloer in kantoorgebouwen hebben. Comfort is persoonlijk, gebruikers kunnen daar een ander beeld bij hebben dan is vastgelegd in de huidige normen en richtlijnen voor het ontwerp van gebouwen. Wat heeft uw voorkeur? Thermische neutraliteit of thermische sensatie? Wat zijn uw verwachtingen van een comfortvloer?

Temperatuur
Voor elke gebruiker is de temperatuur essentieel als het om comfort gaat. Al in 1973 schreef Donald McIntyre, expert in thermal comfort: “First make the temperature right and then worry over the other parameters from indoor environment.” Alle kantoorgebouwen in Nederland hebben verwarming. Daarom mag u verwachten dat de binnentemperatuur niet onder de 20 °C zal komen ook als is het buiten – 10°C. En als u het toch koud hebt, kunt u daar dan zelf iets aan veranderen? Weet u hoe dat moet? Heeft iemand u uitgelegd wat de mogelijkheden zijn?

Hetzelfde geldt voor de koeling. Niet alle kantoorgebouwen in Nederland hebben koeling. Als er in uw gebouw geen koeling is, kan het in zomer soms erg warm worden. Als er wel koeling is in uw gebouw, kan het op warme dagen ‘lekker’ koud worden. Als de buitentemperatuur 30°C of hoger is, zou de binnentemperatuur rond de 26°C moeten zijn. Als u zich kleedt op het warme weer kan het zijn dat u het binnen koud heeft. Hoe kunt u dit voorkomen? Misschien iets warmer aankleden? Of de koeling minder hard laten werken? En hoe lang duurt het dan voordat u daar het effect van merkt?

Verwachtingen
Wat kunt u verwachten van de binnentemperatuur, daar gaat het om. Als u een nieuwe laptop wilt kopen, kijkt u eerst naar productspecificaties zoals processor, gewicht, werkgeheugen, grafische kaart, et cetera. Uw verwachtingen van de nieuwe laptop zijn gebaseerd op informatie die u al voor de aankoop heeft ingewonnen. En op dezelfde manier moeten wij ook comfort in gebouwen ‘verkopen’. Wij moeten eerst met de gebruikers afspreken wat ze kunnen verwachten en hoe zij het voor zichzelf zo comfortabel mogelijk kunnen maken. Heel vaak weten mensen niet wat ze kunnen verwachten en wat ze zelf kunnen doen. Ze hebben de ‘productspecificaties’ en de ‘gebruiksaanwijzing’ nodig.

MAXIMALE VLOERVERWARMING TEMPERATUUR
De vloertemperatuur heeft ook direct invloed op de warmteafgifte, waarbij hoe hoger de vloertemperatuur, hoe hoger de warmteafgifte van de vloer. Niet alle vloerafwerkingen kunnen echter tot een hoge temperatuur worden verwarmd, dus het is belangrijk op te merken dat terwijl het verhogen van de vloertemperatuur de warmteafgifte verhoogt, dit is ook afhankelijk van de vloerafwerking die u kiest.

Dichte en solide materialen zoals tegels en steen hebben een goede thermische geleidbaarheid, wat betekent dat de warmte beter kan worden overgedragen van het verwarmingselement naar het vloeroppervlak. Tegel en steen kunnen ook worden verwarmd tot 29+°C om een hogere capaciteit te verkrijgen. Zachte vloermaterialen zoals hout, laminaat, linoleum hebben een relatief slechte geleidbaarheid en kunnen ook alleen tot 27°C worden verwarmd, wat een bepaalde maximale warmteafgifte betekent, afhankelijk van de grootte van het verwarmde gebied.

Faber betonpomen

Zelf beton vlinderen
U kunt er ook voor kiezen om zelf te vlinderen. Maar dat is best een zwaar klusje. Vlindermachines zijn krachtige machines, die u niet zomaar onder controle heeft. Daar is de nodige power en know-how voor nodig. Let er ook op dat u de bladen van de vlindermachine bij de eerste vlinderbeurt niet te vlak instelt. Zo verdicht u de betonvloer goed. Bij een tweede ronde stelt u de bladen wat vlakker in. Het is ook nog van belang om de vloer soms niet te glad te vlinderen: een te gladde betonvloer is niet altijd even praktisch.

Heeft u weinig of geen ervaring met dit soort machines en met vlinderen, dan kunt u de klus misschien beter aan de experts van West Friesland Vloerenservice overlaten. Maar…wilt u toch zelf aan de slag, kijkt dan hier voor meer informatie over vlindermachines. Faber betonpomen comfortvloer van schuimbeton vloerverwarming anhydrietvloer of een schuimbetonvloer dat is een laag schuimbeton onder de betonvloer.