Subsidie isolatie aanvragen 2024

Subsidie aanvragen 2024

Welke subsidies zijn er in 2024? Ook in 2024 kan er weer subsidie aangevraagd worden in het kader van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en energiebesparing (ISDE). Het totale budget voor het verduurzamen van woningen en gebouwen is verhoogd tot 600 miljoen euro. Per 1 januari 2024 worden een aantal aanpassingen doorgevoerd, maar veel blijft hetzelfde.

Subsidie 2024 vergelijking met subsidie 2023. Wat blijft hetzelfde?

Subsidie vloer- en bodemisolatie

De subsidie op vloerisolatie en bodemisolatie blijft bestaan. Dit betekent dat u een bedrag per m² subsidie krijgt afhankelijk van het toegepaste isolatiemateriaal. Daarnaast moet dit materiaal ook voorkomen op de ISDE Meldcodelijst Isolatie.

Subsidie 2 of meer maatregelen

Subsidie aanvragen in 2024 blijft de regel bestaan dat het subsidiebedrag hoger is, als er 2 of meer maatregelen worden uitgevoerd. Te denken valt aan de combinatie van bijvoorbeeld vloerisolatie met de installatie van een warmtepomp of van vloerisolatie in combinatie met een zonneboiler. Maar ook bij 2 isolatiemaatregelen verdubbelt de subsidie, bijvoorbeeld vloerisolatie in combinatie met glasisolatie.

Bij één maatregel is het subsidiebedrag 15%, bij 2 of meer maatregelen verdubbelt het subsidiebedrag naar 30%.

Overweegt u om uw woning te voorzien van een nieuwe beganegrondvloer of verdiepingsvloer dan loont het zeker de moeite om isolerende maatregelen toe te passen.

Wat verandert er in 2024?

Subsidie aanvragen 2024

Biobased isolatiemaatregelen

Een belangrijke verandering van Subsidie aanvragen in 2024 die voor ons en u van toepassing is, is de bonus die u kunt krijgen bij het toepassen van milieuvriendelijke biobased isolatiemaatregelen. Deze bonus bedraagt per m²:

  1. € 1,50 in geval van een investering in zolder- of vlieringvloerisolatie;
  2. € 2, – in geval van een investering in vloerisolatie;
  3. € 1, – in geval van een investering in bodemisolatie.

Biobased isolatiemaatregelen

Wat zijn biobased isolatiematerialen?

Allereerst antwoord op de vraag wat milieuvriendelijke biobased isolatiematerialen zijn.

Te denken valt aan:

  • Houtvezel
  • Grasvezel
  • Hennep
  • Vlas
  • Cellulose
  • Katoen
  • Kurk

Dit zijn natuurlijke en duurzame materialen die een biologische oorsprong hebben. Ze zijn volledig te recyclen, makkelijk te verwerken en goed voor mens en milieu. Daarnaast hebben deze materialen uitstekende geluiddempende eigenschappen EN beschermen ze goed tegen de hitte in de zomer.

Naast deze vele positieve eigenschappen hebben deze natuurlijke materialen het nadeel dat de kosten hoger zijn dan van niet-natuurlijke materialen. Om het gebruik van duurzame isolatiematerialen te stimuleren is vanaf 1 januari 2024 de bonus op biobased isolatiemateriaal in het leven geroepen.

Andere veranderingen per 1 januari 2024

Monumenten

Bent u monumenteigenaar? Dan wordt het vanaf 1 januari gemakkelijker om gebruik te maken van de ISDE. De minimale isolatiewaarden worden versoepeld en ook de subsidiebedragen worden aangepast.

Subsidie warmtepompen

Vanaf 1 januari krijgt u alleen nog subsidie op een warmtepomp als deze minimaal het energielabel A++ heeft. Het subsidiebedrag is met 450 euro verhoogd. Kiest u voor een warmtepomp met energielabel A+++, dan krijgt u een bonus van 225 euro. Ook voor warmtepompen geldt dat u alleen in aanmerking komt voor subsidie als deze voorkomt op de meldcodelijst.

Aanpassing subsidiebedragen

Voor zonneboilers worden de subsidiebedragen aangepast, dat wil zeggen dat ze lager worden.

De subsidie voor een aansluiting op het warmtenet gaat juist omhoog, van 3.350,- euro naar 3.775,- euro.

Informatie en advies

Subsidie vloerisolatie

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor de ISDE die op 1 januari 2024 ingaan. Wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw woning, laat u dan altijd vooraf goed informeren door een vakman. Ook moeten de installatiewerkzaamheden door de vakman worden uitgevoerd als u in aanmerking wilt komen voor subsidie in het kader van de ISDE.

Wilt u een goed en betrouwbaar advies? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs door te bellen naar 06 28083528 en kom langs in onze showroom.