Betonvloer storten Zaandam Zaanse Schans

Een gevlinderde betonvloer gemaakt in het het Molenmuseum. Een gevlinderde betonvloer is een afgewerkte vloer met een geheel eigen karakter. Doordat elke betonvloer, met zorg, handmatig wordt aangebracht, is de vloer altijd uniek. Zo heeft u een eigentijdse, industriële uitstraling die past bij de wensen en eisen van uw project.

zaanse schans
zaanse schans

Geschiedenis van het Molenmuseum te Koog aan de Zaan
Vanaf de oprichting van De Zaansche Molen in 1925 heeft de vereniging het doorgeven van kennis over de industriemolens en het warm houden van de liefde voor deze wiekendragers als een van haar belangrijkste taken gezien. Het is daarom niet gek dat De Zaansche Molen al in 1928 een gebouw wist te verwerven dat werd ingericht als museum. Kennelijk werd het initiatief van De Zaansche Molen ook nationaal van belang geacht, want Prins Hendrik kwam het museum officieel openen. En dat deed hij door de sleutel tot kennis van en tot liefde voor molens in het slot te steken en daarmee de deur van het gloednieuwe Molenmuseum te openen …

BETONVLOER STORTEN

zaanse schans
zaanse schans

Het huis met de IJzeren Brug
Nou ja, zo nieuw was het museum niet. Dat wil zeggen het gebouw, het Huis met de IJzeren Brug. Dit koopmanshuis uit ongeveer 1760 stond aan de Raadhuisstraat, op de plek waar de beoogde toegang lag tot het Kogerpark. De jonge vereniging wilde het pand graag hebben en kreeg de financiering rond na een aantal ‘bedelacties’. Het pand werd afgebroken en enkele honderden meters verderop weer opgebouwd op de huidige plek. In het Molenmuseum werden molenmodellen, inventarisstukken, gereedschappen, schilderijen en constructietekeningen tentoongesteld. Om brandstof te besparen was het museum aanvankelijk alleen van mei tot september geopend.

zaanse schans
zaanse schans

BETONVLOER

De uitbreidingen
In de kostelijke verzameling oudheden en curiosa van het Molenmuseum zat nog geen verhaallijn. Maar daarin heeft De Zaansche Molen sinds de jaren zeventig stap voor stap verandering gebracht. Daarvoor moest het museum wel worden vergroot. In 1982 kocht de vereniging het Zaandamse koopmanshuis Oostzijde 109 aan en bouwde het weer op tegen het Molenmuseum. Hiermee werd een ruimte gecreëerd voor wisseltentoonstellingen. Kort daarop, in 1989, is het Molenpanorama overgebracht van molen Het Pink naar het Molenmuseum. Voor dit monumentale en grote schilderij moest een aparte ruimte aan het museum worden aangebouwd. Tenslotte werd in 1996 de zaal voor wisseltentoonstellingen nog eens met vijf meter verlengd, waardoor er op de verdieping een ontvangstruimte ontstond.

zaanse schans
zaanse schans

Vraag een offerte aan!

Bestel online schuimbeton!

De collectie van het museum
De collectie van het Molenmuseum – ook wel de binnencollectie genoemd in tegenstelling tot de buitencollectie, de molens – geeft een volledig beeld van de opkomst en de neergang van de industriemolens. Maar er is meer. De verzameling schaalmodellen van olie-, papier-, pel- en houtzaagmolens is zonder meer van internationale betekenis. De modellen laten zien hoe de wind door middel van de wieken in het hart van de molen een ingenieus mechaniek in werking zet. En hoe dit mechaniek per molen verschilt, afhankelijk van het product dat er wordt verwerkt.

Het Molenpanorama
Het Molenpanorama is één van de topstukken van het museum. Alleen al dit enorme schilderij – dat een beeld geeft van de oostoever van de Zaan rond 1800, gezien vanaf het voormalige raadhuis van Koog aan de Zaan – maakt een bezoek aan het Molenmuseum meer dan de moeite waard. Het Molenpanorama werd door kunstschilder en oprichter van de vereniging, Frans Mars, gedurende de oorlogsjaren geschilderd in molen Het Pink. In 1988 werd het schilderij, vervaardigd op een licht gebogen wand van 2 meter hoog en ruim 11 meter breed, verplaatst naar het Molenmuseum.

In deze Zaanse woon- en werkbuurt vind je molens, pakhuizen, bijzondere musea en huizen uit de 18e en 19e eeuw. In de panden zijn verschillende musea, winkels en Oudhollandse ambachten gevestigd. De rest van de huizen wordt bewoond.

Industriegebied
De Zaanstreek was één van de eerste industriegebieden ter wereld. Honderden windmolens zorgden voor de productie van lijnolie, verf, snuiftabak, mosterd, papier, maar ook voor de verwerking van hout. De Zaanstreek heeft van oudsher een bijzonder grote aantrekkingskracht op buitenlandse gasten; jaarlijks heeft de attractie bijna 1 miljoen bezoekers. Zij wandelen over de Zaanse Schans of bekijken alles vanaf de rondvaartboot die in het hoogseizoen ieder uur afvaart.

Haal meer uit een bezoek!
Openingstijden, entreeprijzen en faciliteiten zijn per onderneming verschillend. Kies voor gemak en schaf de Zaanse Schans Card aan waarmee je tegen een gereduceerd tarief meerdere belevenissen bezoekt. Maak je uitstapje nog unieker met één van de arrangementen. Een combinatie van cultuurhistorie, landschap, goede accommodatie en catering vormen een prachtige basis voor een familiedag of bedrijfsuitstapje, productpresentatie of event.