Waarom schuimbeton ipv zand op veengebied niet verzakt

Zand op veengebied

Waarom schuimbeton ipv zand op veengebied niet verzakt

Bestrating verzakt in mijn tuin wat kan ik daar aan doen?

Bestrating verzakt meestal omdat de ondergrond niet stevig genoeg is of omdat er iets onder de bestrating is veranderd. Naar aanleiding van diverse vragen beschrijf ik in dit artikel een aantal oorzaken en wat je er aan kan doen om het te voorkomen. Zand op veengebied niet doen.

Prijs nodig?

Bij een slappe ondergrond kan zand makkelijk wegzakken bij schuimbeton gebeurt dit niet, het pakket van zand en stenen heeft ook een behoorlijk gewicht wat op slappe veengrond makkelijk wegzakt bij schuimbeton is dit niet het geval.

Schuimbeton is heel licht van gewicht en veel gemakkelijker aan te brengen.
Wat ook nog wel eens voorkomt is verlaging van het grondwaterpeil waardoor de bodem in zijn geheel kan inzakken. Grondsoorten die veel vocht kunnen opnemen kunnen in vorstperiodes uit zetten en bij het ontdooien weer inzakken waardoor de bestrating ongelijk weg kan zakken.

Zand op veengebied beter is. Schuimbeton drijft op water.

Vaak wordt er onder de verharding alleen straatzand gebruikt dat blijft over het algemeen prima op zijn plaats liggen. Als er veel regenwater op of langs de verharding stroomt kan het water het zand makkelijk weg spoelen waardoor de verharding ineens wegzakt, dit ontstaat soms ook na een flinke hoosbui. Een andere oorzaak van stromend water is een lekkende regenpijp of afgebroken rioolbuis waardoor het zand in de afvoer kan wegspoelen.

Als de bodem in zijn geheel zakt komt het ook wel eens voor dat er ruimte onder de fundering van het huis ontstaat waardoor het zand in de kruipruimte kan spoelen of zakken. De bestrating zakt dan juist dicht bij het huis weg. zand op veengebied

Verzakking kan ook ontstaan door piekbelasting en een onvoldoende verdichte basis. Dit komt vaak voor bij een oprit waar de wielen steeds over het zelfde deel van de bestrating gaan en er spoorvorming ontstaat. Bij een te lichte of vergeten kantopsluiting gaan de stenen makkelijk schuiven waardoor er kieren tussen de stenen ontstaan, dit zie je ook in bochten waar veel zijwaartse kracht op de stenen wordt uitgeoefend.

Is het zandbed te dun (minder dan 10 cm) dan kan de grond (die altijd werkt) omhoog komen waardoor de stenen ongelijk verzakken. Vaak zie je dan ook wormenhoopjes tussen de voegen van de bestrating doorkomen. Wormen kunnen geen voedsel vinden in een dikke zandlaag.

Ontwatering is zeer belangrijk bij een goed aangelegde bestrating zorg dus voor een flinke laag brekerzand of straatzand met onderop eventueel een laag gebroken puin. Hierdoor kan het water makkelijk wegzakken naar de ondergrond, kan er regenwater tijdelijk gebufferd worden en zal de bestrating minder snel opvriezen. Als de verharding vlot kan opdrogen heb je ook minder snel last van algen en mossen.