Vloerverwarming verdeler

Vloerverwarming verdeler

De vloerverwarming verdeler is het hart van het vloerverwarmingssysteem. Het zorgd er voor dat het warm water verdeeld wordt over de buizen. U kunt nu keuzes maken tussen veel verschillende verdelers voor uw vloerverwarming. In eerste instantie heb je de open verdeler met pomp. Bij dit systeem circuleert het water continue door de leidingen, waarbij deze wordt opgewarmd door warm water afkomstig uit de centrale verwarming. Aan de andere kant staat niet iedereen open voor een dergelijke installatie. Veel mensen wensen gewoon een vloerverwarmingssysteem in combinatie met een warmtepomp. Het is mogelijk ook in een combinatie met schuimbetonvloer. Vooral dit laatste zou het duurzame aspect van vloerverwarming alleen maar ten goede komen.

vloerverwarming verdeler

Pomp met open verdeler

De eerste verdeler waar je bij vloerverwarming gebruik van kan maken is de open verdeler met pomp.  Hier word dan voor de vloerverwarming steevast gebruikt van hetzelfde water. Dit water circuleert door de ruimte of de woning.  Om het op temperatuur te laten komen word het aangevuld met warm water uit de centrale verwarming. Bij een dergelijk systeem wordt er ook steevast een thermostaatkraan voorzien die de temperatuur automatisch op pijl houdt. Zodra de temperatuur te hoog is, zorgt een voeler er voor dat de toevoer van het warme water een halt wordt toegeroepen.

Gesloten verdeler

Een tweede mogelijkheid is om gebruik te maken van een gesloten verdeler zonder pomp. In dit geval dien u er wel rekening mee te houden dat koud en warm water niet zomaar kan worden gemengd tot één geheel. Ondanks deze reden wordt er bij deze verdeler veelal gebruik gemaakt van een warmtepomp. Deze warmtepomp zorgt er voor dat het water op een doeltreffende wijze stap voor stap kan worden opgewarmd en dat zonder grote hoeveelheden energie te verbruiken. Let wel, wanneer je woning is voorzien van stadsverwarming dient deze steeds aan een aantal voorwaarden te kunnen voldoen. In ieder geval mag het duidelijk zijn dat de keuze van de verdeler voor een systeem met vloerverwarming vooral een persoonlijke keuze is.