Nieuws Schuimbeton

Schuimbeton nog meer in opkomst

Klik hier voor meer Schuimbeton

Nieuws schuim beton Sinds enige tijd is het steeds aantrekkelijker om schuimbeton toe te passen bij verschillende doeleinden in de weg-, water- en woningbouw. Tijdens onderzoek door Technische Universiteit Twente is gebleken dat deze bijzondere variant van beton uiterst licht is, en hierdoor zeer geschikt voor een diversiteit aan toepassingen in de bouw. Het kan zelfs als prefab-materiaal dienen.

GEEN WACHT TIJD !

Prijs?mail snel naar woonopbeton@gmail.com voor meer informatie of prijs indicatie

Mogelijkheden voor vloerisolatie onder de vloer ZANDCEMENTGIETVLOER

Een van de mogelijkheden voor vloerisolatie is het isoleren van de kruipruimte. Dit is echter alleen mogelijk wanneer de kruipruimte goed toegankelijk is en er voldoende werkruimte is (minimale hoogt 50 centimeter). Vooraf komt een adviseur de ruimte beoordelen en opmeten.  In alle gevallen wordt gezocht naar de meest passende oplossing.

Wilt u vrijblijvende offerte

Woningen van vóór 1982 komen in elk geval in aanmerking voor vloerisolatie. Daarnaast kan worden bekeken of isolatie van de kruipruimte mogelijk is of gedeeltelijke vloerisolatie / isolatie van de kruipruimte.

schuimbeton

schuimbeton

Garantie op vloerisolatie met schuimbeton

Voor schuimbeton vloerisolatie staat normaal gesproken 10 jaar garantie. Dankzij de duurzame en uiterst isolerende eigenschappen gaat schuimbeton mogelijk zelfs langer mee. Wij garanderen dat u er geen spijt krijgt wanneer u de keuze maakt om een schuimbeton isolatie te laten aanbrengen in uw woning of bouwobject!

Wat kunt u verwachten?

  • Voorafgaand aan een persoonlijk bezoek voor de bespreking van uw aanvraag, wordt telefonisch contact met u opgenomen
  • U krijgt een eerlijk en deskundig advies van de isolatie-adviseurs, om te komen tot de meest ideale oplossing voor isolatie van uw woning
  • Alle gemaakte afspraken worden u daarna spoedig en overzichtelijk toegestuurd
  • Nadat u de offerte akkoord heeft bevonden, volgt er een algemene schouw van uw woning, om het gehele plan van aanpak uit te werken. Hierbij wordt onder andere gekeken naar vochtproblemen in uw kruipruimte. Daarnaast wordt gekeken of uw kruipruimte hoog genoeg is om in te werken en dus te isoleren (minimaal 50 cm hoog)
  • Is uw kruipruimte niet goed bereikbaar, dan wordt er naar een bouw- of funderingstekening gevraagd. In sommige gevallen moet deze worden opgevraagd bij de gemeente waar de isolatiewerkzaamheden plaats gaan vinden. Houdt u hierbij rekening met legeskosten.Voor een vrijblijvende OFFERTE KLIK HIER

 

Verzakking van straatwerk

Mogelijk ergert u zich al enige tijd aan de verzakking van het straatwerk in uw tuin. Regenwater blijft er in staan, waardoor  het zand en zelfs de klinkers verschuiven.

Om verdere ergernis te voorkomen, kunt u kiezen voor versteviging van het straatwerk met schuimbeton. Schuimbeton vult door zijn flexibele mousse alle kieren en lege holtes, waardoor een egale vlakte ontstaat. Hierop kunt u letterlijk en figuurlijk bouwen! Dankzij een schuimbetonvloer is de verzakking van het straatwerk verleden tijd.

 SNEL EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE KLIK HIER

Verzakking van straatwerk het zand verdwijnt onder de fundering van het huis of de schuur.

verzakt straatwerk1

Wanneer straatwerk begint weg te zakken bij uw huis of schuur, moet eerst de oorzaak worden achterhaald om het probleem te kunnen aanpakken. In veel gevallen is de ondergrond niet meer stabiel, waardoor steeds meer kieren en holtes ontstaan.

Op bovenstaande foto’s is te zien hoe grond- en regenwater de straat doen verzakken. Het daaronder liggend zand spoelt onder de fundering weg. De redenen hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat de fundering niet meer in orde is of dat er ongeschikt materiaal is gebruikt.

Watervast hout vertoont een spoedig rottingsproces, vooral wanneer deze houtsoort continue in het water is gestationeerd. Om die reden gebruikt de professional het liefst Aluzink hardstalen platen, die dankzij de gegalvaniseerde laag beschermd zijn tegen roest en allerlei andere ongemakken. Op die manier wordt de fundering verlengd, wat garantie geeft voor 15 tot 20 jaar.

Hoe gaat dit in zijn werk

Eerst wordt een strook straat- of tegelwerk verwijderd. Daarna wordt er een smalle diepe geul gegraven, waarin de gegalvaniseerde platen worden geplaatst. Hierop kan het straatwerk opnieuw worden opgebouwd. Deze methode biedt een zeer voordelige oplossing voor het tegengaan of verhelpen van een straatverzakking. Inmiddels hebben wij al veel mensen afgeholpen van een te lang durende ergernis. Ook voor het verstevigen van tuinhuizen en blokhutten, veranda’s, diverse soorten buitenruimten is dit geschikt.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u een grote tuin heeft waarin u graag verblijft, is het prettig om een stevige bestrating te hebben zodat tuinmeubilair recht staat. Voor mensen die slecht ter been zijn, is een straatje achter of rondom het huis praktisch. Vervolgens dient deze bestrating vanzelfsprekend stevig en strak te zijn.

Hieronder wordt beschreven hoe u ervoor kunt zorgen, dat uw straatwerk zijn mooie, strakke karakter zal behouden.

 Het ontstaan van verzakt straatwerk

Voor verzakking zijn verschillende oorzaken te noemen. Zo kunnen kleine steentjes bijvoorbeeld een reden zijn voor het ontstaan van een verzakking. Omdat kleine steentjes een kleinere basis nodig hebben, hebben zij minder houvast. Bij grotere tegels zorgen aangrenzende delen ervoor, dat alles minder snel wegzakt.

Andere oorzaken voor verzakt straatwerk

 • Gezakt grondwaterpeil – Wanneer er enige tijd regen is gevallen, is er veel grondwater aanwezig. Hierdoor verplaatst een deel van de grond en vindt verzakking van de bovenste laag of lagen plaats.
 • Een niet goed ingeklonken grond – Bij het inklinken van grond wordt er zoveel mogelijk grondwater weggehaald, waardoor een bewegingsproces in gang wordt gezet van stijgen en zakken van het grondwaterpeil. De ondergrond is dan niet continue stabiel en er zullen zich eerder verzakkingen voordoen.
 • Mollengangen – Wanneer er zich mollen in of rondom uw tuin begeven, zullen zij letterlijk de grond onder uw tegels vandaan graven. Hierdoor ontstaat verzakking.

Tegengaan van verzakt straatwerk

Voor het voorkomen van verzakt straatwerk, is een goede fundering van belang. Meespelende factoren zijn de kwaliteit en het inklinken van de grond waarop bestraat gaat worden. Wanneer u de grond stevig en droog weet te houden, blijft de kans op verzakking minimaal. De andere oorzaak van verzakt straatwerk, mollengangen, is over het algemeen alleen te verhelpen met speciale mollenjagers. Zodra alle mollen uit uw tuin verdwenen zijn, kunt u de schade opnemen en waar mogelijk herstellen.

Herstel van verzakt straatwerk

Wanneer uw straatwerk al is verzakt, kunt u het beste als volgt te werk gaan om de bestrating te herstellen:

 • Het gezakte deel verwijderen
 • Het zandbed stabiliseren door middel van een mengsel van zand en cement, daarna maakt u het zandbed aardvochtig
 • Met een lat het te hoge zand wegschuiven
 • Met een waterpas bepalen dat het zandbed weer recht is
 • De bestrating opnieuw leggen. Hierbij strooit u een laagje specie over het zandbed, waardoor de tegels uiteindelijk beter aan de ondergrond zullen hechten
 • De tegels afspuiten
 • Zorgen dat de opnieuw gelegde bestrating minstens 1 dag niet gebruikt wordt

Diverse gebieden in Nederland bestaan uit veengrond. Een veenlaag boven een vaste, stabiele grondlaag, blijft over het algemeen inklinken. Zelfs wanneer deze op meer dan 10 meter diep ligt. Wanneer uw woning een gedegen fundering heeft, is er geen sprake van oneffenheden en eventuele verzakkingen.

Voor een tuin gelden andere regels. In de loop der tijd zal de tuingrond vanzelf inklinken en verliest deze grond de aansluiting op de basis van de woning. Het is allang geen uitzondering meer, dat er over een periode van 10 jaar verzakkingen ontstaan van 30 centimeter of meer.

Een 3-tal manieren om dit te verhelpen:
– De ondergrond met schuimbeton ophogen, daarna decoreren met deco-crete beton
– De ondergrond met polystyreenblokken ophogen, daarna decoreren met deco-crete beton
– De ondergrond laten funderen op “kleef”, daarna decoreren met deco-crete beton

Deco-crete beton bovenop schuimbeton; dé oplossing tegen verzakt straatwerk

vrijblijvende offerte

Wij maken onderhoudsvrije sierbestrating (o.a. natuursteen) in beton gestort van Deco-Crete (printbeton). Deco-Crete is een onderhoudsvrije sierbestrating van natuursteen, een bestrating die nooit verzakt. Deze is goed te gebruiken op bijvoorbeeld veengrond omdat de ondersteuning van onderuit minimaal is.

Deco-Crete printbeton; hét beton met uitgebreide mogelijkheden

Printbeton is overgewaaid vanuit Amerika en moet in Nederland nog bekendheid krijgen. Beton kan bestaande klinkers, sierbestrating of terrastegels vervangen. De betonlaag voorziet uw terras van een egale vlakte, waardoor een naadloos en vrijwel onderhoudsvrij geheel wordt gevormd. Daarna kan met Deco-Crete beton een prachtige, door uzelf uitgekozen print worden gemaakt waarbij verschillende patronen en kleurstellingen mogelijk zijn. Er is voor elk wat wils!

Oprit, tuinpad of terras. Bent u toe aan iets anders, iets nieuws en onderhoudsvrij? Dan is een monolietvloer iets voor U! Veelal is bestaande bestrating verzakt, of liggen stenen scheef of hobbelig. Met een oprit van beton heeft u geen last meer van rijsporen of kuilen van de wielen. Het verkleuren van betontegels of betonklinkers is verleden tijd. Doordat onze betonvloeren door en door zijn gekleurd is deze kleurvast. Onderhoudsvriendelijk Geen plaatselijke verzakkingen Bestaand uit één geheel Onkruidvrij Lange levensduur In diverse kleuren leverbaar Slijtvast Vloeistofdicht Uw oprit, tuinpad of terras kan in diverse natuurkleuren worden uitgevoerd. Hierbij kunt u de keus maken die het beste bij de uitstraling van uw woning past. De betonvloer wordt monolitisch afgewerkt, ook wel vlinderen genoemd. Dit wil zeggen dat het oppervlak wordt bewerkt met spanen. Hierdoor wordt er een mooie vlak en egaal eindresultaat verkregen. Desgewenst kan de vloer in vakken worden gezaagd om een tegelmotief te creëren. Dit kan bijvoorbeeld in vakken van 70 bij 70 centimeter of op elke andere maat. Hierdoor lijken het tegels, maar is de naad ertussen niet helemaal open, resultaat: geen onkruid meer!

Omdat we in Nederland te maken hebben met een laag grondpeil, komen verzakkingen veel voor. Daarnaast is er in ons land veelal gebouwd op veengrond, niet de meest stevige grondsoort. Ook is er vaak sprake van kleigrond, wat voornamelijk een rol speelt bij verzakking na bemaling of droogte.

Helaas kost het voor de meeste mensen teveel tijd, energie en geld om bestrating netjes aan te leggen. Om die reden raken verzakkingen van het straatwerk dan ook vaak in de vergetelheid. Men wil het in een keer goed hebben en wanneer het toch niet goed blijkt te zijn, is het spaarpotje vaak op en ziet men ervan af om advies te vragen.

Een Deco-crete betonterras bestaat uit meerdere onderdelen. Het terras is onder andere zelfdragend. Verzakkingen zijn verleden tijd met een deco-crete toevoeging aan uw terras, en met een unieke print krijgt uw tuin net dat beetje extra. Bovendien kost het aanleggen van een deco-crete betonvloer slechts 1 dag en heeft u er uiteindelijk heel veel jaren plezier van.

Onderhoudsvrije bestrating op schuimbetonvloer

De soorten bestrating zijn tegenwoordig heel divers. De ene materiaalsoort vereist veel onderhoud, terwijl voor andere materiaalsoorten vrijwel geen onderhoud nodig is. Op deze pagina wordt een beeld geschetst over alle soorten bestrating met hun unieke (vrijwel) onderhoudsvrije eigenschappen.

Bestaat onderhoudsvrije bestrating?

De meest bekende onderhoudsvrije bestrating is de keramische tegel. Deze tegelsoort is vloeistofdicht en bestand tegen zuren en zouten. Het materiaal keramiek is zo hard, dat zelfs algen er geen vat op krijgen. Mochten er toch algen verschijnen, dan zijn deze gemakkelijk te verwijderen met bijvoorbeeld een vochtige doek.

Hoe zachter het materiaal, hoe hoger de vochtopname en hoe sneller er groene aanslag mogelijk is. Tijdens het persoonlijk contact bespreken wij al uw wensen, waarna wij met een eerlijk en deskundig, maar vooral passend advies komen.

Transport onderhoudsvrije bestrating

Gaat u zelf tegelen? Wij bezorgen alle benodigdheden voor de aanleg van bestrating tegen zeer scherpe tarieven door heel Nederland!

Nieuws schuimbeton

Nieuws schuimbeton

 Natuursteen op veengrond

Zelfs het plaatsen van tegels of bestrating op veengrond behoort bij ons tot de mogelijkheden. Deco-Crete pakt uw opdracht deskundig aan. Voor ons maakt de grondsoort niet uit; wij vinden overal de juiste oplossing voor. Vanzelfsprekend denken wij met u mee in uw persoonlijke wensen en wordt er rekening gehouden met uw budget.

Voor het plaatsen van natuurtegels en sierbestrating op uw buitenterrein bestaan verschillende opties. Hierbij komt heel wat kijken, zoals het op het juiste moment aanbrengen van de bestrating. Bij veengrond hebben we namelijk te maken met water afschot en gelukkig beschikken wij over de juiste bouwtechnische mensen die het voorbereidende werk kunnen verrichten.

Belangrijke details bij de aanleg van bestrating op veengrond:

 • Grondgesteldheid – Hierbij wordt gekeken of het daadwerkelijk gaat om veengrond, of dat het misschien toch klei- of zandgrond betreft. Bij nieuwbouw gaat het vaak om voornamelijk geroerde grond. Dergelijke grond moet zich eerst nog zetten en zal sneller zakken dan grond die nog ongeroerd is gebleven. Anderzijds betreft het misschien een combinatie van veengrond met een laag klei bovenop. Bij kleigrond is de drainage een belangrijk punt van aandacht. Veengrond heeft over het algemeen weinig draagkracht en vraagt daarom om een stabiele fundering. Zandgrond is weer uitermate geschikt voor drainage en heeft een goede draagkracht.
 • Fundering – De fundering staat voor de onderlaag van de verharding, waarop de laag van de bestrating komt. Een fundering kan op verschillende manieren worden gecreëerd. Zo kan een betonplaat op staal al fungeren als basis. Een dergelijke fundering wordt in principe alleen toegepast wanneer er sprake is van een meest stabiele ondergrond. Bij een ondergrond met drainage wordt veelal puinbed, of korrelmix, gebruikt. Dit komt dan op een gronddoek en is ter voorkoming van verplaatsing van de onderliggende grond. Een ondergrond met drainage zou kunnen bestaan uit al dan niet gestabiliseerd zand.
 • Straatlaag – De straatlaag wordt bepaald door de afmetingen van straatwerk, belasting en het soort steen dat wordt gebruikt.
 • Tegellaag – Ook de tegellaag is van belang bij de aanleg van straatwerk, op welke grondsoort dan ook. Gaat het om een waterdoorlatende verharding of juist een waterdichte? Op welke manier wordt er gevoegd en welk materiaal wordt er nog meer gebruikt?

Laat u in elk geval in een vroeg stadium al informeren over de soort bestrating, zodat u nooit voor onaangename verrassingen of onverwachte uitgaven komt te staan.

 Vloerafwerking op Schuimbetonvloer

Vervangen van de balklaag

Kiest u voor een gietvloer, tegelvloer of andere vloersoort welke nogal nauw luistert qua scheuren of breken, dan is de ondergrond zeer belangrijk. Is de vloer gemaakt op een balklaag, dan kan de ondervloer op een gegeven moment doorhangen. Laat u de doorhangende balklaag voor wat het is, dan gaan steeds meer vloerlagen doorhangen, met alle gevolgen van dien.

Bovenop een houten vloer, welke zich bevindt in een ruimte met enigszins vochtproblematiek, biedt het gebruik van vloerbedekking in principe de beste (tijdelijke) oplossing. Een mat of kleed neemt het ergste vocht op. In de tussentijd kunt u nadenken over de uiteindelijke oplossing, bijvoorbeeld het vervangen van de balklaag door het aanbrengen van schuimbeton(vloer).

Hout vervangen door schuimbeton

Ondanks dat een houten vloer zijn charmes heeft, is het aan te raden op een gegeven moment de vloer te vervangen door een (schuim)betonvloer. Een houten vloer zorgt eerder voor doorbuigen, kraken en de kans op houtrot. Bij de nieuw aan te leggen (schuim)betonvloer kan meteen worden gedacht aan het installeren van vloerverwarming.

Vloerverwarming biedt, naast een constant aanwezige warmte, ook ruimte in het gehele huis. Er zijn nu immers geen ontsierende radiatoren nodig. Bovendien zult u niet meer elke radiator apart hoeven ontluchten of moeten controleren of deze nog wel voldoende warmte afgeeft.

Aangetaste houten vloer

Door een klant werd de volgende vraag gesteld:
“Sinds kort woon ik met mijn gezin in een oud jaren 30 huis, dat we nog aan het opknappen zijn. Het huis is prachtig, met veel hout en ook de vloeren zijn schitterend. Toch ontdekten we enkele weken geleden, dat de balken van de houten vloer in de woonkamer (voor- en achterkamer) schimmel vertoonden. Deze balken hebben we dan ook meteen verwijderd, maar zijn bang dat het terugkeert of dat er nog veel meer balken zijn met schimmelvorming, die we tot nu toe niet gevonden hebben. Er is wel een professioneel bedrijf langs geweest om de schimmel te bestrijden, maar na de hevige regen van vorige week lijkt de kruipruimte wel een zwembad. Hoelang zou zo’n schimmel bestrijdende behandeling zijn werk blijven doen? En wat kunnen wij zelf doen om dit vochtprobleem te verhelpen? Zou de vloer behouden kunnen blijven of moeten we toch denken aan een volledige vervanging van deze schitterende vloer? Wat denkt u dat de beste oplossing is? Het terugplaatsen van houten balken heeft niet onze voorkeur, omdat dan misschien weer het oude schimmelprobleem terugkeert. Ook de buren hebben last van schimmel, wat mogelijk al genoeg zegt. Hun ruimte grenst direct aan de onze. Alvast hartelijk dank voor jullie advies.”

Aandachtspunten schuimbeton

Voor een goed advies is eigenlijk een bezichtiging noodzakelijk. Toch kunnen wij nu al zeggen, dat er een aantal aandachtspunten zijn in deze situatie. Ook al is het vervangen van een houten vloer door een (schuim)betonvloer over het algemeen een veel gekozen verbouwing en mogelijk de meest voor de hand liggende oplossing; er zijn ook mogelijkheden om het vocht- en schimmelprobleem te verhelpen.

Waar komt het vocht vandaan

De oorzaak van de vocht- en schimmelproblemen ligt hoogstwaarschijnlijk bij het grondwater. Ergens is de ruimte niet voldoende geïsoleerd om het teveel aan grond-/regenwater tegen te gaan. Het loopt dus de kruipruimte in, wat in zijn geheel niet de bedoeling is.

Wanneer er niets aan het vochtprobleem gedaan wordt en hierop een nieuwe vloer bovenop komt, komen de nadelen vanzelf dubbel zoveel terug. Zolang de daadwerkelijke veroorzaker van de schimmel niet direct te achterhalen is, kan een dompelpomp met bewaking uitkomst bieden.

Bij de aankoop van een jaren 30 woning is vaak wel te verwachten, dat er meer vervangen dient te worden dan de balken onder een houten vloer. Denkt u maar eens aan kozijnen of een complete badkamer- en keukenrenovatie. Vaak laat men, zolang alles nog werkt, deze ruimten lange tijd voor wat ze zijn.

Het isoleren van een houten vloer

Een optie is het isoleren van de houten vloer. Een groot risico dat dit met zich meebrengt is, dat een dergelijke vloer dan veelal eerder wordt ‘opgesloten’ en er juist meerdere vochtproblemen zullen optreden. Het is sterk aan te raden om hier een professional naar te laten kijken.

Liefhebbers van houten vloeren zullen deze natuurlijk het liefst willen behouden. Natuurlijk is een betonvloer minder karakteristiek, maar gelukkig bestaat er een tussenoplossing. De houten balklaag van de ondervloer is deels te vervangen door het gebruik van schuimbeton. Zo kan de houten vloer worden behouden terwijl tegelijkertijd het schuimbeton voor flexibiliteit zorgt in de ondervloer.

Schuimbetonvloer; vervangen van de balklaagBezig met het zandpakket

Wapening op isolatie (EPS/ piepschuim) en vloerverwarming

Vloerverwarming op tempex

Wanneer u besluit een houten vloer te behouden, dan is het aanleggen van vloerverwarming niet gemakkelijk. Bij een (schuim)betonvloer werkt deze optie beter. Vanzelfsprekend is een ondervloer of balklaag met toevoeging van schuimbeton de meest ideale oplossing voor de verbouwing bij aanleg van vloerverwarming. Wordt er niet met een isolerende onderlaag in de vloer gewerkt, dan kunt u erop rekenen dat de kostbare warmte via de ondervloer wordt afgevoerd en niet naar boven komt in de ruimte waar u deze wenst.

Stappenplan voor het vervangen van een houten vloer door een (schuim)betonvloer

 1. De oude vloer wordt gesloopt en/of de oude vloerdelen worden verwijderd
 2. Er wordt gegraven tot een voldoende diepte, waarin (schuim)beton kan worden gestort
 3. Oude leidingen worden beoordeeld of deze vervangen moeten worden
 4. De aanwezige riolering wordt gecontroleerd en waar nodig vervangen
 5. De optie om (beter) te ventileren wordt aangebracht
 6. Er wordt gezorgd voor een goed verdicht zandpakket, waarop de nieuwe betonvloer komt te liggen
 7. De binnenmuren, die op deze vloer rusten, worden verzwaard voor een stevigere constructie
 8. Hier komt de isolatie ter sprake. Er zijn meerdere manieren om goed te isoleren, laat u informeren door de expert. Als u overgaat op vloerverwarming, dan is extra isoleren vaak niet nodig
 9. Er wordt een speciale folie aangebracht, welke zorgt voor het tegenhouden van het overtollige water tijdens de betonstortwerkzaamheden
 10. De vloer wordt gewapend, het (schuim)beton wordt gestort en de afwerkvloer wordt aangebracht

Tempex EPS vloerisolatie

EPS (Expanded Poly-Styrene) staat voor kunststof isolatiemateriaal, dat wordt gemaakt van aardolie. Het materiaal is te gebruiken voor diverse toepassingen. Voorbeelden zijn het vullen van spouwmuren en het isoleren van daken. Ook bij vloer- en gevelisolatie komt EPS voor. Voorheen gebruikte men de naam tempex of piepschuim.

 Vormen van EPS tempex

Het isolatiemateriaal EPS wordt veelal geleverd in plaatvorm, in de vorm van korrels of chips. EPS-chips worden vooral gebruikt voor het isoleren van kruipruimten. Iedere m3 piepschuim bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes, welke men ook wel parels noemt. Elke parel heeft 3000 met lucht gevulde, gesloten cellen. Kort gezegd bestaat EPS qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht.

Het is een zeer lichtgewicht isolatiemateriaal. EPS of piepschuim is ongevoelig voor vocht en waterdamp. Daarentegen is het zeer licht ontvlambaar en wordt er bij werkzaamheden met EPS altijd een brandvertragend middel gebruikt. Ook bij gebruik binnen woningen en andere brandgevoelige plaatsen, is een brandvertragend middel vermengd met EPS.

Hoge isolatiewaarde schuimbeton toz Tempex 

Ook heeft EPS of piepschuim/tempex een bijzonder hoge isolatiewaarde. In vergelijking met andere isolatiematerialen blijkt er altijd minder benodigd te zijn van EPS, om goed te isoleren. Er worden kosten bespaard.

Platen, parels, chips

Plaatmateriaal in EPS wordt geleverd met een rechte kant of met een tand- en groefverbinding. De markt kent verschillende diktes, welke in pakken van 12 stuks worden verkocht. Een veel voorkomende dikte van EPS-platen is 2 centimeter. Gaat u over tot het isoleren van een hellend dak, dan wordt een totale dikte van 8 centimeter geadviseerd. Bij vloerisolatie, bijvoorbeeld onder een houten vloer, heeft u al voldoende aan een minder dikke laag.

EPS in parels is verkrijgbaar in de kwaliteiten HR++, HR+ en standaard HR kwaliteit. HR++ parels zijn zwart van kleur, de HR+ variant is wit. EPS parels zijn uitermate geschikt voor het isoleren van spouwmuren. EPS Parels zijn ook wel verkrijgbaar onder de naam thermo-parels.

EPS in chipsvorm wordt veelal gebruikt voor isolatie van kruipruimten. Het is een zeer licht materiaal, wat het uitermate geschikt maakt voor de Doe-het-zelver.

 Biofoam, een natuurvriendelijk alternatief

Een alternatief isolatiemateriaal voor EPS/piepschuim/tempex heet Biofoam. Het materiaal met deze merknaam heeft in principe dezelfde eigenschappen als EPS, maar Biofoam is gemaakt van 100% natuurlijk materiaal. Het zijn parels in een lichtgroene tint. Biofoam staat voor een biologisch, composteerbaar schuim en kan meerdere keren hergebruikt worden.

Een ander alternatief voor EPS heet Drowa. Drowa piepschuimchips worden gefabriceerd uit 100% gerecycled materiaal. Om die reden is er geen aardolie meer nodig om EPS/piepschuim/tempex te maken.

Isolatiewaarden

De isolatiewaarde van EPS/piepschuim/tempex is hoog. Het gaat hierbij om de volgende waarde: L-waarde 0034.

Milieubelasting

EPS/piepschuim/tempex belast het milieu nauwelijks. Het toont aan onder NIBE Milieuklasse 1a te vallen.

Zelf aan de slag met EPS

EPS isolatie is gemakkelijk zelf aan te brengen. Allereerst zijn de piepschuim of tempex platen eenvoudig te snijden of te breken. Bovendien zijn de platen gemakkelijk te lijmen en is het materiaal is geurloos. EPS isolatiemateriaal leent zich uitstekend voor kleinere oppervlakten.

EPS  is prima bestand tegen vocht en damp en ventileert bovendien optimaal. Het materiaal is eenvoudig aan te brengen, er is geen speciale onderlaag folie nodig, zoals dit wel het geval is bij steen- en glaswol.

EPS chips in de kruipruimte

Het gebruik van EPS chips is ideaal voor in kruipruimten. De chips zijn leverbaar in zakken van 500 liter. Dit materiaal is licht in gewicht, waardoor het zich gemakkelijk laat uitstrooien. Met een laag EPS chips op de bodem van de kruipruimte, vormt zich al snel een isolerende laag. Het is belangrijk dat de hele kruipruimte-bodem wordt bedekt met een laag EPS chips.

Op de bedekte plekken wordt het bijna vanzelf al warmer en de lucht droger. De voorheen koude en vochtige lucht verdwijnt naar niet-geïsoleerde plekken, soms neemt de vochtigheid zelfs een beetje toe. Heeft u uw huis geïsoleerd, maar de buren niet? Overleg met uw buren, of zij ook willen gaan isoleren. Vocht is een hardnekkig gegeven, wat door elk niet-geïsoleerd materiaal zal doordringen.