Schuimbeton als kruipruimte isolatie

Voor een schuimbetonvloer maken wij gebruik van schuimbeton. Schuimbeton is een vloeibaar mortel dat bestaat uit: cement (eventueel verschillende soorten), fijn zand, water, schuimmiddel en soms eventuele vulmiddelen (poederkoolvliegas - steenmeel).
Een Schuimbetonvloer is duurzaam, licht, goedkoop, gaat lang mee en is makkelijk aan te brengen.

Welke eindvloer er op het schuimbeton komt te liggen, bepaalt u zelf. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een woonbetonvloer. Dit is een betonvloer waarop u direct kunt wonen. Bent u niet zo'n fan van de betonlook dan kiest u voor een andere eindvloer. Bijvoorbeeld hout, laminaat, PVC, tegels, tapijt of een PU-vloer. Het is wel zo dat als u niet voor woonbeton kiest er eerst nog een dekvloer van (bijvoorbeeld) anhydriet op het schuimbeton moet worden gestort. Op deze vlakke tussenvloer leggen we vervolgens de door u gewenste eindvloer.

Schuimbetonvloer

Toepassingen van schuimbeton

  1. Gewichtsbesparende uitvullaag: We gebruiken schuimbeton in de eerste plaats vaak voor het uitvullen van vloeren. Er kan een aanzienlijke gewichtsbesparing worden gerealiseerd ten opzichte van andere materialen door het lage gewicht van een schuimbetonvloer.
  2. Isolatiemiddel: bij nieuwbouw wordt schuimbeton vaak gebruikt in plaats van piepschuim of Argex korrels.
  3. Vulling van vervallen leidingen en rioleringen: wanneer het verwijderen van leidingen en rioleringen problematisch is, is het vullen met schuimbeton met een gewicht van 1.200 kg/m³ een veel gebruikt alternatief
  4. Opvulmateriaal van kruipruimten: Bij renovatie ter vervanging van verrotte of door schimmel aangetaste houten vloeren. We verwijderen hierbij de gehele houten constructie. Eerst wordt er plastic aangebracht op de vloer van de kruipruimte en tegen de wanden. Vervolgens brengen we het schuimbeton met een gewicht van 600 kg/m³ aan.
  5. Vulling rondom zwembaden: Vanaf ongeveer 40 cm onder de grondoppervlakte is de grondtemperatuur nooit warmer dan 10° C, zelfs niet bij een hittegolf. Dit betekent dat het bad afkoelt langs de bodem en de wanden. Om deze afkoeling te voorkomen moet men het zwembad isoleren. Door zijn isolerende eigenschappen is schuimbeton hier een beter alternatief voor dan zand.
  6. Vulling achter damwanden: Schuimbeton biedt geweldige mogelijkheden om de horizontale druk van grond en/of water op damwandconstructies voor een groot deel te verminderen.
  7. Alternatief voor heien: Wanneer er, vanwege de bodemgesteldheid, geheid zou moeten worden is het alternatief funderen op schuimbeton het onderzoeken waard. Deze toepassing zien we vooral bij de aanbouw van bestaande woningen en de aanleg van wegen in veenachtige gebieden.

Voor een uitgebreide toelichten over de toepassingen van schuimbeton hebben we een aparte pagina gemaakt.

Het product schuimbeton

Schuimbeton is een erg veelzijdig, lichtgewicht en goedkoop isolatiemiddel dat bestaat uit onder meer cement, zand, water en schuim. Doordat het tijdens het storten erg vloeibaar is, is het een zelf nivellerend product. Dit betekent dat schuimbeton zichzelf redelijk uit en hoeft niet verdicht of afgewerkt te worden. Het bereikt ook gemakkelijk alle gaten en kieren, en zo kunnen we moeilijk bereikbare plekken als een kruipruimte gemakkelijk opvullen. Schuimbeton is snel weer beloopbaar: vaak al na 48 uur.

Schuimbeton wordt veel gebruikt bij de renovatie van woningen en gebouwen. Het is ideaal voor het opvullen van kruipruimtes en heeft bovendien als voordeel dat het direct een isolatievloer is. Hierop kan vervolgens eenvoudig vloerverwarming en een mooie dekvloer worden aangebracht. Schuimbeton, met een dikte van 35 cm, levert een Rc-waarde van 3,5 m2K/W. U hoeft dus geen extra maatregelen te nemen (en dus ook geen extra kosten te maken) voor het isoleren van uw vloer.

Het volumieke gewicht van schuimbetonvloer ligt tussen de 400 en 1.680 kg/m³ en wordt bepaald door de hoeveelheid in te brengen schuim en lucht. Het materiaal is eenvoudig te verwerken en zeer goed recyclebaar. Uiteindelijk bepalen de specifieke isolatie-eisen, wensen en constructieve mogelijkheden het volume gewicht van het toe te passen schuimbeton. De water-indringing is bij schuimbeton nagenoeg nul omdat de belletjes geen doorlopend stelsel vormen. Hierdoor is schuimbetonvloer ook vrijwel ongevoelig voor vorst en krimp. Gebruik stucloper om je nieuwe vloer te beschermen tijdens de verbouwing.

 

Duurzaamheid

Schuimbeton is een erg duurzaam product. Het bestaat uit goedkope en milieuvriendelijke elementen als water, zand en lucht. Bovendien gaat het erg lang mee, en is het volledig recyclebaar. Als u echt duurzaam gaat bouwen kijk dan eens naar de Kompozyt Floor. Dit is een zeer energiezuinige vloer, die perfect te combineren is met vloerverwarming. Zeker omdat Nederland op de lange termijn van het gas gaat, is de Kompozyt Floor een goede investering voor de toekomst. Meer informatie over de Kompozyt Floor.

Schuimbetonvloer

Schuimbeton kunt u prima combineren met vloerverwarming en diverse soorten afwerkvloeren. Gaat u uw woning binnenkort verbouwen? Dan is dit het moment om het meteen goed aan te pakken, door te kiezen voor een totaalpakket met vloerverwarming en een degelijke dekvloer. In de onderstaande video kunt u goed zien hoe wij een schuimbetonvloer combineren met een industriële woonbetonvloer.

De schuimbetonvloer en anhydriet

Als u kiest voor een woonbetonvloer als eindvloer kan deze direct op het schuimbeton worden aangebracht – eventueel met vloerverwarming. Maar als u een andere eindvloer op het schuimbeton wilt hebben, moet er eerst een dekvloer van (meestal) anhydriet over het schuimbeton worden aangebracht. Een anhydrietvloer is een hele vlakke dekvloer waarop elke mogelijke eindvloer geplaatst kan worden. Hout, laminaat, PVC, tegels, tapijt, PU...noem het maar op. Anhydriet heeft ook een hele goede warmte afgifte, waardoor het weer goed combineert met vloerverwarming. In enkele gevallen raden we aan voor een andere dekvloer te kiezen: zandcement voor in vochtige ruimtes en magnesiet voor vloerconstructies die weinig gewicht mogen dragen.

Waarom je woning isoleren?

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om een woning te isoleren. We beginnen met de twee belangrijkste en dat zijn energiebesparing en verbetering van het binnenklimaat.

Verlaging energiekosten

De energieprijzen stijgen elk jaar verder door. Het gevolg is dat de energiekosten van een woning een steeds groter deel van de vaste lasten vormen. Minder verbruiken is de enige manier om deze kosten minder snel te laten stijgen. Het verbruik verminderen kan door de kachel een graadje lager te zetten en door isolatie. Door te isoleren gaat de warmte minder makkelijk het huis uit waardoor er minder verwarmd hoeft te worden. In de zomer warmt het juist minder makkelijk op. Dat scheelt in het energiegebruik om de woning te koelen met behulp van airco’s en ventilatoren. De totale energiekosten van de woning worden daarmee zowel in de winter als in de zomer lager.

Beter binnenklimaat

Isoleren zorgt ook voor een beter binnenklimaat in de woning. De temperatuurverschillen zijn minder groot en ook tocht is verleden tijd. Schimmels, zilvervisjes en huisstofmijt hebben veel minder kans in een goed geïsoleerde en goed geventileerde woning. De gezondheidsklachten [hier kan een link naar Hoe schadelijk is vocht in huis] veroorzaakt door een vochtig en ongezond binnenklimaat zijn heel divers. Reden te meer om tot isoleren van de woning over te gaan.

Naast energiebesparing en een beter en gezonder binnenklimaat zijn er nog een 5 redenen om uw woning te isoleren.

Beter energielabel

Een goed geïsoleerde woning krijgt een beter energielabel waardoor de woning aantrekkelijker is ten opzichte van woningen met een lager energielabel in geval van verkoop.

Waardestijging van de woning

De waarde van een goed geïsoleerde woning ligt hoger dan de waarde van een niet-geïsoleerde woning. Dit vertaalt zich in meer belangstelling en een hogere verkoopprijs als de woning verkocht wordt.

Opstap naar meer energiebesparende maatregelen

Een energiezuinige woning is niet mogelijk zonder goede isolatie. Een warmtepomp, zonnepanelen of zonneboiler hebben geen nut als de woning niet goed geïsoleerd is. Het rendement dat behaald zou kunnen worden met een dergelijke installatie blijft ver achter als goede isolatie ontbreekt. Het isoleren van de woning is een eerste begin op weg naar een energieneutrale woning.

Beschikbaarheid diverse financiële regelingen

Het isoleren van een woning kost geld maar er zijn diverse regelingen die het financieel aantrekkelijker maken. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) geeft subsidie bij een aantal isolatiemaatregelen, mits u aan de voorwaarde voldoet. Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kunt u tegen een voordelig rentetarief geld lenen om de energiebesparingsmaatregelen van uw woning te financieren.

Verbetering brandveiligheid

Goede isolatie gemaakt van het juiste materiaal, is niet brandbaar. Daardoor verhoogt isolatie de brandveiligheid van een woning. Van alle toepasbare isolatiematerialen hebben glas- en steenwol de hoogste brandveiligheidsklasse.

Een woning isoleren heeft dus meerdere voordelen dan alleen besparing op de energiekosten en een verbetering van het binnenklimaat. Mede gelet op de financiële regelingen die beschikbaar zijn, is het zeker iets om over na te denken.

Contact en meer informatie

Heeft u vragen over een van onze producten, of wilt u vrijblijvend een offerte aanvragen? Ga naar ons contactformulier en laat uw vraag achter.

Als u van onze diensten gebruik gaat maken, dan krijgt u een coördinator die samen met u op zoek gaat naar de beste opties voor uw situatie. Ook zal onze coördinator al uw vragen beantwoorden en het totale project voor u begeleiden.

Plaats een reactie